Sportas gyvai

Atskleidė, kaip Rusijos juodojoje rinkoje nusipirkti „Starlink“ ryšio terminalą

Pastaruoju metu padaugėjo pranešimų apie tai, kad Rusijos pajėgos naudojasi bendrovės „Space X“ palydovinio ryšio terminalais „Starlink“. Tarpininkų, perkančių šiuos terminalus ir siunčiančių juos Rusijos pajėgoms, ženkliai išaugo, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“, kurio žurnalistai aiškinasi, kaip veikia „Starlink“ terminalų juodoji rinka.
Įrenginėjami „Starlink“ terminalai Kadenos oro pajėgų bazėje, Japonijoje, sausio mėn. 10, 2023. Didžiausiu greičiu veikiantys „Starlink“ terminalai yra 4000 proc. greitesni už anksčiau naudotas antenas, todėl ryšį palaikantys kariai gali lengviau bendrauti.
Įrenginėjami „Starlink“ terminalai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vienas pardavėjas iš Maskvos, žurnalistams prisistatęs Olego vardu, papasakojo, kad dauguma jo užsakymų ateina iš „naujųjų teritorijų“ – tai nuoroda į laikinai Rusijos okupuotas Ukrainos dalis – arba yra „skirti kariuomenei“. Jis pažymėjo, kad įrangą Rusijos kariams Ukrainoje pristato savanoriai.

„Zuma press“/„Scanpix“/Karys montuoja „Starlink“ sistemą
„Zuma press“/„Scanpix“/Karys montuoja „Starlink“ sistemą

Kovos laukuose nuo Ukrainos iki Sudano „Starlink“ suteikia tiesioginę ir iš esmės saugią prieigą prie interneto. Be to, kad „Starlink“ išsprendžia efektyvaus ryšio tarp karių ir jų vadų problemą, ji suteikia galimybę valdyti bepiločius orlaivius ir kitas pažangias technologijas, tapusias svarbia šiuolaikinio karo dalimi.

Lengvai aktyvuojamos įrangos išplitimas „SpaceX“ įtraukė į painią karo geopolitiką, pastebėjo „The Wall Street Journal“. Bendrovė turi galimybę apriboti „Starlink“ prieigą, nustatydama geografines ribas, kad paslauga būtų neprieinama tam tikrose šalyse ir vietovėse, taip pat gali deaktyvuoti atskirus įrenginius.

Rusija ir Kinija neleidžia naudotis „Starlink“ technologija, nes ji gali pakenkti valstybinei informacijos kontrolei, taip pat dėl bendro įtarumo dėl JAV technologijų.

Anksčiau bendrovės vadovas milijardierius Elonas Muskas nurodė, kad jo žiniomis, jokie terminalai nebuvo tiesiogiai ar netiesiogiai parduoti Rusijai ir kad terminalai Rusijoje neveiks.

Leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistai stebėjo „Starlink“ pardavimus daugelyje Rusijos internetinių mažmeninės prekybos platformų, įskaitant kai kurias, kurios susietos su JAV pardavėjais elektroninėje parduotuvėje „eBay“, ir stebėjo Rusijos savanorių grupes, kurios pristato „SpaceX“ įrangą į fronto liniją.

Nustatyta, kad egzistuoja šešėlinė „Starlink“ techninės įrangos tiekimo grandinė, kuria buvo vykdomi užkulisiniai sandoriai Afrikoje, Pietryčių Azijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose, dėl kurių tūkstančiai baltų picos dėžutės dydžio prietaisų pateko į kai kurių Amerikos priešininkų ir asmenų, kaltinamų karo nusikaltimais rankas.

„Daugelis šių galutinių vartotojų prie palydovų jungiasi naudodami „Starlink“ tarptinklinio ryšio funkciją po to, kai prekiautojai užregistruoja aparatinę įrangą šalyse, kuriose „Starlink“ leidžiama naudoti“, – rašoma straipsnyje.

„Starlink“ naudojimą skatina poreikis turėti saugų ryšį nuo taktinių operacijų iki štabo ir saugią ryšių sistemą, kurią būtų galima naudoti dronams valdyti.

Rusijoje tarpininkai perka įrangą „eBay“ aukcionuose, Jungtinėse Valstijose ir kitur, įskaitant juodąją rinką Vidurinėje Azijoje, Dubajuje ar Pietryčių Azijoje, ir kontrabandos būdu gabena ją į Rusiją. Rusijos savanoriai socialiniuose tinkluose atvirai giriasi, kad tiekia terminalus kariams.

Kaina – nuo 100 JAV dolerių

Ryšiui su vadais palaikyti Rusijos kariai įprastai pasitelkia atviras radijo transliacijas racijomis, tačiau pokalbius fiksuodavo Ukrainos pajėgos ir taip rusai tapdavo lengvais taikiniais mūšio lauke.

„Dėl to jie paprasčiausiai pradėjo mažiau kalbėtis tarpusavyje“, – „The Wall Street Journal“ sakė Thomas Withingtonas, Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (RUSI) analitikas.

Pasak jo, „Starlink“ naudojimą skatina poreikis turėti saugų ryšį nuo taktinių operacijų iki štabo ir saugią ryšių sistemą, kurią būtų galima naudoti dronams valdyti.

Vienas šaltinis žurnalistams nurodė, kad Rusija beveik metus dėjo visas pastangas, kad „Starlink“ technologija būtų pradėta naudoti fronto linijoje. Terminalai pradėti plačiai naudoti šių metų pradžioje, kai buvo išsiaiškinta, kaip registruoti įrenginius kitose šalyse.

„Ieškant "Starlink" terminalų Rusijos paieškos sistemoje Yandex.ru, galima rasti daugybę tokių prekiautojų kaip Olegas, kurie parduoda įrangą internetu pirkėjams Maskvoje ir už jos ribų“, – rašo „The Wall Street Journal“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Starlink“ terminalas išlaisvintame Lymane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Starlink“ terminalas išlaisvintame Lymane

Vienoje svetainėje strlnk.ru žadamas „išbandytas veikimas“ okupuotose Krymo, Luhansko, Donecko ir Chersono teritorijose, o mėnesinis mokestis prasideda nuo 100 JAV dolerių.

Ieško sprendimų?

Ukrainos pareigūnai anksčiau nurodė, kad susisiekė su „SpaceX“ dėl Rusijos pajėgų naudojamų „Starlink“ terminalų Ukrainoje ir kad jie kartu ieško sprendimo.

Ukrainos telekomunikacijų reguliavimo institucija kovo mėn. paskelbė dekretą, kuriuo įpareigojo, kad laikinai okupuotose teritorijose arba aplink fronto liniją veiktų tik Kyjivo valdžios institucijose registruoti „Starlink“ terminalai. Neaišku, kada šios naujos taisyklės įsigalios ir kaip jos bus įgyvendinamos.

JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas kosmoso politikai Johnas Plumbas penktadienį sakė, kad „SpaceX“ bendradarbiauja su Ukraina, siekdama nutraukti rusų terminalų naudojimą fronte.

Shutterstock nuotr./Elonas Muskas
Shutterstock nuotr./Elonas Muskas

„Starlink“ interneto svetainėje paskelbtoje naudotojo sutartyje teigiama, kad klientai negali perparduoti „Starlink“ prieigos be leidimo ir kad pažeidusieji jos taisykles gali netekti prieigos prie paslaugos. Vartotojų paskyras paprastai turi atidaryti vartotojas savo vardu. Klientams taikomi apribojimai parduodant ar perkeliant įsigytus terminalus.

Bendrovė „SpaceX“ sukūrė „Starlink“ kaip civilinę technologiją, o E.Muskas nubrėžė didelius šios paslaugos užmojus. Šiuo metu aplink Žemę skrieja beveik 5700 veikiančių „Starlink“ palydovų, ji turi 2,7 mln. klientų ir naują gamyklą Teksase. 2022 m. pajamos siekė 1,4 mlrd. dolerių, palyginti su 222 mln. dolerių praėjusiais metais.

Kaip ir kitos kosminio ryšio sistemos, „Starlink“ remiasi palydovais orbitoje, infrastruktūra, vadinama antžeminėmis stotimis, ir terminalais, kad naudotojai galėtų naudotis sparčiuoju interneto ryšiu.

„Space X“ bendrovės atstovai yra sakę, kad jei nustatys, jog vieną iš jos įrenginių naudoja kokios nors sankcionuotos ar neleistinos šalys, bendrovė atliks tyrimą ir gali deaktyvuoti terminalus.

Starlink naudotojo sutartyje teigiama, kad paslauga nėra sukurta ar skirta naudoti su kariniais ginklais. Praėjusiais metais vienas iš „SpaceX“ vadovų teigė, kad bendrovė ėmėsi veiksmų, siekdama apriboti Ukrainos galimybes naudoti „Starlink“ tiesioginiais kariniais tikslais.

„Space X“ bendrovės atstovai yra sakę, kad jei nustatys, jog vieną iš jos įrenginių naudoja kokios nors sankcionuotos ar neleistinos šalys, bendrovė atliks tyrimą ir gali deaktyvuoti terminalus.

2022 m. vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, E.Muskas aktyvavo „Starlink“ šioje šalyje. Ukrainos rėmėjai, įskaitant Lenkiją ir JAV tarptautinės plėtros agentūrą, nupirko tūkstančius „Starlink“ terminalų šiai šaliai.

Terminalai padėjo apginkluotiems ukrainiečių kariams atremti rusus. Pasitelkę „Starlink“ teikiamą saugų interneto ryšį, ukrainiečių stebėtojai, naudodamiesi dronais, artilerijos šauliams pranešdavo apie rusų pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius