Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Aviacijos srities studijų programas baigė pirmoji absolventų laida: jie ruošiami tik Lietuvoje

Po 10 mėnesių trukusių studijų Vilniaus technologijų ir inžinerijos mokymo bei Kauno technologijų mokymo centrai pirmą kartą istorijoje išleido dešimtis naujai paruoštų oro uosto keleivių aptarnavimo ir orlaivių antžeminio aptarnavimo specialistų, rašoma pranešime spaudai.
Aviacijos srities studijų programas baigė pirmoji absolventų laida
Aviacijos srities studijų programas baigė pirmoji absolventų laida / Asmeninio archyvo nuotr.

Ekspertai įsitikinę, kad šios srities profesionalai – ypač reikalingi dėl aktyvios oro uostų veiklos ir didėjančių klientų srautų.

Šios studijų programos – pirmosios visoje Europoje

Orlaivių antžeminio aptarnavimo ir oro uosto keleivių aptarnavimo specialistų profesijos Vilniaus technologijų ir inžinerijos centre (TECHIN) bei Kauno technologijų mokymų centre (KAUTECH) tapo prieinamos nuo praėjusių metų rugsėjo pradžios. Praėjus 10 mėnesių, šios švietimo įstaigos diplomus įteikė pirmiesiems Lietuvoje ir visoje Europoje orlaivių antžeminio aptarnavimo profesionalams, kurių, kaip sako TECHIN praktinio mokymo vadovė Alina Vaitekūnienė, yra kelios dešimtys.

„Abiejų profesijų studijos truko vienerius mokslo metus, per kuriuos abu mokymo centrai paruošė nemažą būrį specialistų. Šiemet TECHIN oro uosto keleivių aptarnavimo specialisto programą baigė 17 studentų, o dar 12 orlaivių antžeminio aptarnavimo specialisto programą. Visa tai galime laikyti istoriniu įvykiu, nes šios specialybės atstovai -tokie pirmieji visoje Europoje“, – pabrėžia A.Vaitekūnienė.

Tuo tarpu KAUTECH studijas baigė 13 keleivių aptarnavimo specialybės absolventų.

Profesionalus specialistų parengimas

Iki tol Lietuvoje šių specialistų parengimu ir apmokymu užsiimdavo pačios orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonės. Tačiau, anot vienos iš jų atstovės, „Litcargus“ personalo direktorės Astos Jurėnaitės, šis procesas užtrukdavo gana ilgą laiką, o žinių pasisavinimas ne visada būdavo paprastas ir sklandus.

„Orlaivių antžeminio aptarnavimo specialistai jų darbui reikalingus įgūdžius įgydavo, pradėję savo karjeros kelią. Tačiau dažnu atveju žinios būdavo pateikiamos koncentruotai, o tai neretai pareikalaudavo nemažai laiko, kol jos atsispindėdavo praktikoje. Tad šios profesijos atstovų akademinis parengimas – didelė pagalba orlaivius aptarnaujančioms įmonėms, nes į organizacijas priimami dirbti jau įgudę savo srities specialistai“, – dalijasi A.Jurėnaitė.

Augant darbo apimtims, pastarosios profesijos tampa kaip niekad svarbios

Kaip priduria „Litcargus“ atstovė, aviacijos sektoriaus aptarnavimo specialistai šiandien reikalingi, kaip niekad. Jos teigimu, jau kuris laikas auga ne tik aptarnaujamų skrydžių kiekis Lietuvos oro uostuose, bet kartu ir didėja keliaujančiųjų srautai.

„Kadangi „Litcargus“ orlaivius aptarnauja tiek Vilniaus, tiek Kauno oro uostuose, galiu tik pasidžiaugti, jog šių savo srities profesionalų mes išties labai laukiame. Vis tik pastaruoju metu oro uostuose šurmulys nerimsta dėl gausaus skrydžių srautų ir didelio keliaujančiųjų kiekio. Tad drąsiai galiu teigti, jog aviacijos sektoriaus aptarnavimo specialistų poreikis auga“, – atvirauja pašnekovė.

Išbandė savo profesiją oro uostuose

Dėl šios priežasties, ruošiant specialistus, programoje nestigo praktinių žinių įgijimo metodų. Kaip sako TECHIN praktinio mokymo vadovė, būsimi specialistai iš arti galėjo susipažinti su darbo vieta ir mokytis pameistrystės forma.

„Studentai įgijo nemažai praktinių žinių realioje darbo vietoje - oro uoste. Taip pat jiems dar mokantis buvo sudarytos galimybės studijuoti pameistrystės mokymosi forma“, – sako TECHIN atstovė.

Anot jos, turėdami diplomą, naujas programas baigę asmenys gali pradėti net ir tarptautinį karjeros kelią, ar studijuoti aukštosiose mokyklose: „Programų absolventams atsiveria plačios karjeros galimybės - jie gali dirbti tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių antžeminio aptarnavimo įmonėse. Baigę studijas, studentai taip pat gali toliau mokytis aviacijos srityje universitetuose, kolegijose arba įsilieti į darbo rinką ir siekti karjeros.“

Į situaciją žvelgia optimistiškai

Dėl šių priežasčių, ateinantys mokslo metai nuteikia optimistiškai. TECHIN atstovė mano, jog šios profesijos populiarumui įtakos turės ir stipriai besiplečianti aviacijos sritis, kuri žavi ne tik savo dinamika, bet ir beribėmis galimybėmis.

„Daugėjant skrydžių ir plečiantis Vilniaus oro uostui, tikimės sulaukti nemažai studentų, nes išleisdami pirmą laidą jaučiamės stipresni ir patobulėję, turintys daugiau galimybių. Planai yra optimistiniai ir tam įtakos turi profesinė sritis ir jos galimybės“, – dalinasi A.Vaitekūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius