Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bandymas nutekintais duomenimis prisijungti prie „Senukų“, „Iki“ ir „Rimi“ klientų paskyrų priminė dažną problemą

Statybos, remonto ir buities prekių tinklo „Kesko Senukai Digital“, taip pat dviejų didžiųjų prekybos tinklų – „Rimi“ ir „IKI“ klientų paskyrų šią savaitę bandyta prisijungti, pasinaudojus iš trečiųjų šalių nutekintais duomenimis. Šis atvejis priminė dažną problemą – vartotojai tuos pačius slaptažodžius naudoja ne vienai savo paskyrai. Ekspertai pataria to nedaryti.
„Rimi“, „Senukai“, „Iki“
„Rimi“, „Senukai“, „Iki“ / 15min.lt koliažas

„Rimi Lietuva“ trečiadienį išplatintame pranešime klientai raginami nenaudoti to paties slaptažodžio keliose svetainėse.

„Raginame klientus užtikrinti saugius, unikalius slaptažodžius ir kitose svetainėse. Pavyzdžiui, jei jūsų namų durų raktas būtų pavogtas arba pamestas (ypač jei prie rakto būtų pridėtas jūsų vardas arba namų adresas), kaip mat nedelsdami pakeistumėte spyną. Tas pats ir su slaptažodžiais. Turėtumėte juos pakeisti iš karto, kai tik įtariate, kad jie tapo nesaugūs“, – pabrėžė „Rimi Baltic“ IT vadovas Dainis Bērziņš.

„NRD Cyber Security“ kibernetinio saugumo konsultacijų vadovo Modesto Sadausko teigimu, kadangi prisijungti prie „Senukų“, „Rimi“ ar „Iki“ paskyrų reikia el. pašto/mobilaus numerio ir slaptažodžio, o žmonės linkę „pernaudoti“ šiuos duomenis įvairioms paskyroms, gavę duombazę su asmens duomenimis programišiai neretai „išbando“ kurias kitas žmogaus paskyras gauti duomenys gali „atrakinti“.

123RF.com nuotr./Slaptažodis
123RF.com nuotr./Slaptažodis

„Rekomenduojama pasikeisti šių paskyrų slaptažodžius, tačiau stipriau sunerimti reikėtų, jeigu tuos pačius slaptažodžius naudojate jungiantis prie itin svarbių paskyrų, tokių kaip bankinių sistemų“, – su 15min kalbėdamas perspėjo M.Sadauskas

„Rimi“ pranešime spaudai priminė, kad būtina naudoti saugius paskyros slaptažodžius, kurie:

  • susideda iš didžiųjų, mažųjų raidžių, skaičių ir simbolių derinio; 
  • nėra žodis, kurį galima rasti žodyne, arba asmens, simbolio, produkto ar organizacijos pavadinimas;
  • skiriasi nuo jūsų ankstesnių slaptažodžių; 
  • nėra naudojamas jokioje kitoje paslaugoje. 

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė Teisės skyriaus patarėja 15min antrino, kad reikėtų nenaudoti senojo slaptažodžio pakartotinai, slaptažodžius periodiškai keisti (bent jau kas pusmetį), naudoti stipresnius slaptažodžius, kuriuos sudarytų bent jau skaičiai, didžiosios ir mažosios raidės, įvairūs simboliai, naudoti dviejų faktorių autentifikaciją, jei yra galimybė, nesaugoti prisijungimo duomenų interneto naršyklėje, nesijungti prie savo paskyrų iš tretiesiems asmenims priklausančių ar nepažįstamų ar viešų įrenginių, viešo tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas