Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Beždžionių raupai gali pasireikšti neįprastais simptomais

Gydytojai, diagnozuojantys beždžionių raupus, turėtų atkreipti dėmesį į simptomus, kurie ne visai atitinka tipinius ligos aprašymus, perspėjo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras, rašo portalas livescience.com.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Simptomai B raupai

Pasirodo, beždžionių raupų virusas priklauso tai pačiai šeimai ir genčiai kaip ir raupus sukeliantis virusas ir sukelia panašius, bet švelnesnius simptomus.

Užsikrėtimo pradžioje žmonės paprastai karščiuoja, skauda galvą, raumenis, patinsta limfmazgiai ir jaučiamas nuovargis. Paskui pradeda atsirasti su beždžionių raupais susiję būdingi bėrimai. Šie bėrimai paprastai pereina keletą etapų, iš pradžių atrodo kaip pakitusios odos dėmės, vėliau – kaip iškilę guzai, dar vėliau – pūslės ir galiausiai – dideli pūlingi spuogai. Po to šie odos pažeidimai pasidengia šašais ir nukrenta.

Istoriškai beždžionių raupų bėrimai pirmiausia išryškėja ant veido ir burnos ertmėje, o paskui gali pereiti į galūnes, tarp jų – delnus ir padus. Tačiau kai kurie iš naujausių beždžionių raupų atvejų JAV nukrypo nuo šio modelio.

Daugeliui JAV pacientų bėrimai iš pradžių atsirado aplink lytinius organus ir išangę, taip pat burnos gleivinės audinius. Kai kuriems pacientams šie bėrimai sukėlė išangės ir tiesiosios žarnos skausmą, kraujavimą iš tiesiosios žarnos, skausmingą tiesiosios žarnos gleivinės uždegimą (proktitą), padidėjusį tiesiosios žarnos receptorių jautrumą (tenezmą). Šie simptomai nėra įtraukti į tipinius beždžionių raupų aprašymus.

Kai kuriais atvejais pacientų bėrimai buvo „išsibarstę arba lokalizuoti konkrečioje kūno vietoje“, išskyrus veidą ir galūnes. Kartais bėrimai toje pačioje kūno vietoje pasirodydavo greta vienas kito. Įprasti į gripą panašūs simptomai – karščiavimas, limfmazgių padidėjimas ir nuovargis – „ne visada pasireikšdavo prieš bėrimą, jei apskritai pasireikšdavo“.

Panašūs keistoki beždžionių raupų simptomai buvo pastebėti ir kitose šalyse, kuriose kilo protrūkis. „Dabar jau aišku, kad susidarė neįprasta situacija, t. y. net virusas elgiasi neįprastai, palyginti su tuo, kaip jis elgdavosi anksčiau“, – „NBC News“ sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius daktaras Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Apskritai beždžionių raupų infekcijos simptomai gali būti panašūs į tuos, kuriuos sukelia vėjaraupius sukeliantis Varicella zoster virusas, taip pat jie gali būti panašūs į tam tikras lytiškai plintančias infekcijas, pavyzdžiui, sifilį ir herpesą. Jei pacientui atrodo, kad jis serga viena iš šių ligų, gydytojai turėtų nuodugniai ištirti odą ir gleivinės audinius, tarp jų – išangės, makšties ir burnos audinius, kad atmestų beždžionių raupų diagnozę.

Žmonės, kuriems pasireiškia galimi beždžionių raupų simptomai, turėtų kreiptis į savo sveikatos priežiūros specialistą, ypač jei jie atitinka šiuos kriterijus:

  • yra keliavę į šalis, kuriose buvo užregistruota beždžionių raupų atvejų;
  • neseniai bendravo su asmeniu, kuriam pasireiškė panašus bėrimas arba kuriam buvo nustatyta patvirtinta arba įtariama beždžionių raupų diagnozė;
  • turėjo artimą ar intymų asmeninį kontaktą su asmenimis, esančiais socialiniame tinkle ir užsikrėtusiais beždžionių raupais.

„Bet kuris asmuo, nepriklausomai nuo lytinės tapatybės ar seksualinės orientacijos, gali užsikrėsti ir platinti beždžionių raupus. Tačiau šio protrūkio metu daugelis atvejų, apie kuriuos pranešta Jungtinėse Valstijose, yra tarp gėjų, biseksualių ar kitų vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais“, – pažymėjo minėtas centras. Dėl šios priežasties sveikatos agentūra pabrėžė, kad vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, turėtų žinoti, kad virusas gali plisti jų socialiniuose tinkluose.

Centro duomenimis, birželio 24 d. 47 šalyse ir teritorijose nustatyta šiek tiek daugiau nei 4,1 tūkst. beždžionių raupų atvejų; šis pasaulinis atvejų skaičius, kuris gali keistis, apima ir patvirtintas beždžionių raupų infekcijas, ir infekcijas, priskiriamas Orthopoxvirus – virusų genčiai, kuriai priklauso beždžionių raupai.

JAV iki šiol nustatytas 201 toks atvejis 25 valstijose ir Kolumbijos apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas