Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„BioNTech“ įkūrėjai prognozuoja: vakcina nuo vėžio bus išrasta iki 2030 m.

Kartu su „Pfizer“ biotechnologijų bendrovę „BioNTech“ įkūrusi mokslininkų pora prognozuoja, kad vakcina nuo vėžio gali būti plačiai prieinama jau per artimiausią dešimtmetį, praneša „Business Insider“.
„BioNTech“
„BioNTech“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Vakcina Vėžys

Mokslininkų pora – profesorė Ozlema Tureci ir Uguras Sahinas prognozuoja, kad vakcina nuo vėžio visuomenę gali pasiekti kelių metų bėgyje.

„Taip, mes manome, kad vaistas nuo vėžio arba vėžiu sergančių pacientų gyvenimo pakeitimas yra mūsų rankose“, – sakė profesorė Ozlema Tureci interviu BBC.

Vakcina nuo vėžio, kuri būtų sukurta remiantis mokslininkų laimėjimais, pasiektais kuriant COVID-19 injekciją, gali būti plačiai prieinama jau po aštuonerių metų, sakė profesorius Uguras Sahinas.

„Manome, kad tai tikrai įvyks iki 2030 m.“, – teigė jis.

Tikimasi, kad šiuo metu kuriama vakcina išmokys organizmą atpažinti ir atakuoti vėžį naudojant mRNA technologiją.

„Mūsų tikslas yra išsiaiškinti, ar galime naudoti individualizuotos vakcinos metodą, kad iš karto po operacijos pacientai gautų individualizuotą vakciną. Ji sukeltų imuninį atsaką, kad paciento organizme esančios T ląstelės galėtų patikrinti, ar organizme nėra likusių navikinių ląstelių ir idealiu atveju navikines ląsteles sunaikinti“, – aiškino U.Sahinas.

Iš pradžių „BioNTech“ daugiausia dėmesio skyrė mRNA pagrįstoms technologijoms, skirtoms konkrečiam pacientui pritaikytam vėžio gydymui, kurti, rašo „The New York Times“.

O.Tureci pasakojo, kad jų, kaip jaunų gydytojų, patirtis dirbant vėžio skyriuose ir ten patirtas nusivylimas negalint pasiūlyti gydymo sergantiems pacientams paskatino juos tęsti darbus vėžio tyrimų srityje.

Ar yra tikimybė, kad vakcina nuo vėžio neveiks?

„Aš taip nemanau“, – atsakė O.Tureci. Ji teigė, kad dar neaišku, kaip gydytojai kartu su vakcina taikys kitokio pobūdžio medicinines intervencijas ir ką dar reikės patobulinti, kad pacientai būtų išgydyti.

„Kiekvienas žingsnis ir kiekvienas pacientas, kurį gydome šiuose vėžio tyrimuose, padeda mums geriau suprasti, prieš ką mes kovojame ir kaip tai spręsti“, – sakė O.Tureci.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas