Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bitės“ vadovas Pranas Kuisys: telekomunikacijų operatoriai atsidūrė kryžkelėje

Augantis mobilių duomenų naudojimas telekomunikacijų įmonėms yra aukso gysla, tačiau jis nesitęs amžinai. Jei operatoriai per artimiausius kelerius metus nepraplės tradicinės veiklos, rinkos lauks iššūkiai, viešnagės „Ericsson“ būstinėje Stokholme metu žurnalistams pasakojo „Bitės“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys. Bendrovė taip pat pranešė apie planus tinkle įdiegti duomenų perdavimą pagreitinsiančią „Ericsson“ technologiją.
Verslininkas šneka „Blackberry“ telefonu
Žmogus kalba telefonu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

P.Kuisys skaičiavo, kad po kelerių metų, mobilių duomenų augimui pasiekus piką, vienas papildomas kliento sunaudotas gigabaitas generuos žymiai mažesnes pajamas nei dabar, tad įmonėms, norinčioms išlaikyti dabartinius pelningumo rodiklius, prireiks naujų sprendimų.

O tam galimybės puikios – dabar, kai mobiliaisiais telefonais naudojamės kone visą parą, telekomunikacijų operatorių vaidmuo žmonių gyvenime yra kaip niekada reikšmingas. P.Kuisio teigimu, operatoriai atsidūrė kryžkelėje, kurioje reikia pasinaudoti susidariusiomis galimybės, arba pasukti nesėkmės keliu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pranas Kuisys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pranas Kuisys

Anot „Bitės“ vadovo, telekomunikacijų paslaugų tiekėjai kylančius iššūkius puikiai supranta ir jau kuris laikas su vartotojais bando užmegzti artimesnius ryšius – vieni kuria išmanias medicinos platformas, kiti stengiasi rasti kelią į žmonių namus per išmanius sprendimus ir daiktų internetą, tačiau iki šiol bandymai buvo nesėkmingi.

„Ateityje operatoriai taps arba duomenų perdavimo vamzdžiu, arba vaidins kur kas didesnį vaidmenį ir kurs naują ekosistemą. Manau, kad operatoriai be reikalo kovoja dėl interneto greičio, tokiu būdu stumdami save į kampą ir atitraukdami nuo kitų galimybių – jie gali būti ekosistemos centre, o ne kampe“, – pasakojo P.Kuisys.

5G ryšio link

Telekomunikacijų industrija jau prieš metus ėmė kalbėti apie ateities 5G kartos ryšį, nors bendrų industrijos numatytų 5G ryšio standartų greičiausiai nebus dar bent kelerius metus.

Teigiama, kad 5G ryšys nuties kelią save vairuojantiems automobiliams, išmaniems namams ir daiktų internetui, leis automatizuoti logistikos, žemės ūkio ir kitas pramonės šakas, o ką jau kalbėti apie akimirksniu rodomus aukščiausios raiškos „Youtube“ įrašus ar nepertraukiamas vaizdo transliavimo paslaugas.

„Ericsson“ teigia, kad jų sukurta 4G ryšio pagrindu veiksianti technologija „Lean Carier“ bus žingsnis 5G ryšio link.

„Ericson“ tinklo įranga
„Ericsson“ tinklo įranga

Kadaise mobiliuosius telefonus gaminusi „Ericsson“ dabar tiekia įrangą ir paslaugas telekomunikacijų operatoriams, tarp jų ir „Bitei“. „Bitė“ konferencijoje pranešė, kad taps viena iš pirmųjų telekomunikacijų operatorių, kurios tinkle bus įdiegta „Lean Carier“ technologija.

„Lean Carier“ leis sumažinti transmisijas, kurios tiesiogiai nesusijusios su vartotojų duomenimis. Tokiu būdu bus sumažinama interferencija tarp signalų, todėl, anot „Ericsson“, mobiliųjų duomenų perdavimo greitis padidės iki 50 proc., o nutrūkusių skambučių sumažės iki penktadalio.

Kad „Bitė“ mėgsta žadėti inovacijas, žinome iš anksčiau – Stokholme bendrovės atstovai priminė, kad bendrovė pirmoji lietuviams pristatė 2G atnaujinimą „Edge“, 3G ryšį, pirmoji anonsavo ir „4G Advanced“. Tačiau tąsyk pažadų įgyvendinti nesuspėjo ir iš trijų Lietuvos operatorių „4G Advanced“ pristatė paskutinioji.

Ar „Bitė“ šįkart, pasikeitus savininkams, iš tiesų taps pirmuoju Lietuvoje 5G ryšio link pajudėjusiu operatoriumi, sužinosime dar šįmet – baigti technologijos testavimo darbus ir ją įdiegti tinkle ketinama iki šių metų trečiojo ketvirčio pabaigos.

15min žurnalisto kelionę apmokėjo „Bitė“. Tai įtakos straipsnio turiniui neturi​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito