Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Blizgančių girliandų istorija: kuo čia dėti gyviai, kurių dažnas bijo?

Kas jums ateina į galvą, kai išgirstate žodį „Kalėdos“? Kalakutas, žybsinčios lemputės, linksmas žmogus raudonu kostiumu... ir vorai? Daugelis žmonių savo namuose bėga nuo pastarųjų, tačiau jie veikiausiai nežino, kaip šie gyviai davė pradžią šventinei tradicijai, kuri išliko iki šių dienų, rašo „IFLScience“.
Kalėdų eglutė
Kalėdų eglutė / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Kalėdos Vorai

Legenda apie kalėdinį vorą yra Europos liaudies pasakojimas, ypač paplitęs Vakarų Ukrainoje, kur per Kalėdas vorai ir jų voratinkliai laikomi sėkmės ženklu. Labiausiai paplitusi istorijos versija skamba maždaug taip:

Neturtinga našlė ir jos vaikai apsidžiaugia, kad šalia namo auga eglė. Vaikai prižiūri medį, kol jis stiebiasi aukštyn, džiaugdamiesi, kad per Kalėdas turės eglutę. Tačiau artėjant Kalėdų vakarui medis lieka plikas, nes šeima negali sau leisti jo papuošti. Išgirdę, kokie nusiminę yra vaikai, vorai jų pasigaili ir imasi darbo – aplink medžio šakas suka tinklus.

Atsibudę ir pamatę gražiai papuoštą eglutę, vaikai labai apsidžiaugia. Kalėdų rytą pakilus saulei, jos spinduliai paliečia blizgančias voratinklio gijas ir paverčia jas sidabru ir auksu; taip šeimos likimas apsivertė aukštyn kojomis, ir jiems daugiau niekada nieko netrūko.

Voratinklio formos papuošalai iki šiol yra įprastas vaizdas ant Kalėdų eglučių Ukrainoje. Ir, nors galbūt to nesupratote, visame pasaulyje kalėdinėse vitrinose galima rasti dar vieną šios istorijos įkvėptą dekoratyvinį puošybos elementą – blizgančią girliandą.

Galbūt tai ne visų mėgstama puošmena, tačiau negalima paneigti, kad blizgančios girliandos vis dar populiarios. Nesvarbu, ar ja puošite durų ir langų staktas, ar dėvite ją vietoj kaklaraiščio per biuro šventinį vakarėlį, ar puošite ja savo augintinį, jau daugelį metų pagrindinė jos paskirtis yra papuošti Kalėdų eglutę. Blizgančios girliandos imituoja sidabrinius legendinius voratinklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas