Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų tankai „Challenger 2“ – Kurske: ką tai reiškia?

Prie Ukrainos karinės operacijos Rusijos Kursko srityje prisijungė britų gamybos tankai „Challenger 2“. Tai – naujausias ženklas, kad Ukrainos operacija Rusijos pasienio regione yra rimtas puolimas su ilgalaikėmis pasekmėmis, skelbia „Forbes“.
Jungtinės Karalystės tankas „Challenger 2“
Jungtinės Karalystės tankas „Challenger 2“ / „Reuters“/„Scanpix“

Leidinys pažymi, kad tai, jog ukrainiečiai Kurske pasiryžę rizikuoti savo rečiausia ir vertingiausia Vakarų tiekiama ginkluote, rodo Kyjivo generalinio štabo ketinimus. Generolai planuoja užimti ir išlaikyti didelę Kursko dalį.

Kyla klausimas – kodėl?

„Stebint Ukrainos pareigūnų pareiškimus ir jų pastarojo meto veiksmus vis labiau atrodo, kad Ukraina siekia sukurti buferinę zoną, kuri taip pat galėtų būti svertas galimoms deryboms“, – daro išvadą suomių karo analitikas Joni Askola.

Vis dėlto egzistuoja griežtos ribos, kiek ši buferinė zona gali būti didelė. Dar vis įmanoma, kad Kremlius surengs didelį kontrpuolimą Kurske, kuris sustabdys ukrainiečių puolimą.

Tačiau Ukrainos logistika taip pat yra ribojantis veiksnys. Kuo giliau į Kurską skverbiasi 82-oji oro desanto brigada ir kitos brigados, tuo sunkiau jų logistams užtikrinti maisto, degalų ir šaudmenų tiekimą.

Gali būti, kad 82-oji oro puolimo brigada į Kurską įžengė apie 20 mylių. Tai gali būti tiek, kiek ji gali nueiti nepertempdama savo tiekimo linijų ir nerizikuodama patirti daug didesnių nuostolių. „Ukraina turėtų vengti pernelyg didelio išsiplėtimo“, – perspėjo J.Askola.

Kursko puolimui Kyjivas aukoja vakarietišką įrangą

Anksčiau skelbta, kad per pirmąsias 10 puolimo Kursko srityje dienų Ukrainos ginkluotosios pajėgos neteko 51 įrangos vieneto, iš kurių 29 vienetus suteikė Vakarų partneriai, skelbia nepriklausoma naujienų svetainė „Agenstvo“.

Pasak straipsnio, kuriame remiamasi atvirojo šaltinio žvalgybos duomenų svetaine „Oryx“, Rusijos nuostoliai buvo beveik perpus mažesni – 27 vienetai.

Tai pirmasis nepriklausomas Ukrainos ir Rusijos įrangos nuostolių, patirtų per netikėtą Kyjivo pajėgų puolimą Kursko srityje, įvertinimas.

Analitikas, socialiniame tinkle „X“ pasivadinęs Naalsio, pažymėjo, kad iki rugpjūčio 16 d. Ukrainos pusė neteko 51 įrangos vieneto. Iš jų buvo sunaikinti, apgadinti arba palikti keturi tankai (įskaitant britų „Challenger 2“ ir lenkų PT-91 „Twardy“), septynios šarvuotosios pėstininkų kovos mašinos ir šarvuoti transporteriai, 25 šarvuočiai, daugkartinis raketų paleidimo įrenginys HIMARS, du priešlėktuviniai pabūklai, du inžineriniai šarvuočiai ir nenustatyta transporto priemonė.

Cpl Ross Fernie RLC/Defence Imagery nuotr./Tanko „Challenger 2“ pabūklo vamzdis
Cpl Ross Fernie RLC/Defence Imagery nuotr./Tanko „Challenger 2“ pabūklo vamzdis

Rusijos kariuomenė užgrobė du kariuomenės transporterius, tris pėstininkų kovos mašinas (įskaitant amerikietišką M1126 „Stryker“) ir keturias vakarietiškas šarvuotas transporto priemones (du kanadietiškus „Roshel Senator“, amerikietišką „Cougar H“ ir „Humvee“).

Tuo pat metu, pasak analitiko, Rusijos kariuomenė neteko 27 vienetų technikos. Iš jų sunaikinta 15 sunkvežimių, du tankai T-80BVM, savaeigis artilerijos įrenginys, sraigtasparnis Ka-52 „Aligator“, dvi pėstininkų kovos mašinos ir vienas transporteris. Ukrainos kariams pavyko užgrobti žvalgybinį droną „Orlan-10“, du tankus T-80BVM ir po vieną T-90M ir T-72B3.

Paprastai besiveržianti armija patiria gerokai didesnių nuostolių nei besiginanti armija.

Tačiau per tris mėnesius trukusias kovas Charkivo srityje Rusija neteko dvigubai daugiau technikos nei Ukraina – 141 vienetas prieš 70.

Projekto „Oryx“ interneto svetainėje nurodoma, kad Naalsio yra vienas iš šešių atvirųjų šaltinių analitikų, kurie renka jam duomenis apie technikos nuostolius Rusijos ir Ukrainos kare.

Su Ukrainos gynybos ministerija siejamo projekto „DeepState“ analitikai nurodė, kad Kursko srityje Ukrainai pavyko užimti beveik tris kartus didesnę teritoriją nei Rusijai Charkivo srityje (532 kv. km prieš 184 kv. km).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas