Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų žvalgyba įvardijo dar vieną mirtiną Irano ginklą Rusijos rankose

Tęsiantis plataus masto karui Ukrainoje, Rusija naudoja Irane pagamintą bepilotį orlaivį „Mohajer-6“ Juodosios jūros ir Krymo stebėjimui, naujausioje karo apžvalgoje pažymėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.
Irano bepilotis atakos orlaivis „Mohajer-6“
Irano bepilotis atakos orlaivis „Mohajer-6“ / „Wikipedia“

Pažymima, kad „Mohajer-6“, kuriuos Iranas perdavė Rusijai, jau buvo pastebėtas virš Juodosios jūros ir laikinai okupuoto Krymo. Greičiausiai jis skirtas žvalgybai, stebėjimui, taikinių aptikimui, taip pat gali vykdyti atakas „oras-žemė“ numesdamas valdomą amuniciją.

Pasak britų žvalgybos, šių orlaivių veikimo nuotolis realiuoju laiku yra apribotas operatoriaus matomumo linija: maždaug 200 km 3,5 km aukštyje.

Daugiau apie karą Ukrainoje skaitykite ČIA

„Šių bepiločių orlaivių naudojimas vakarinėje Krymo dalyje greičiausiai rodo, kad Rusija bando nustatyti grėsmes Rusijos uostams ir laivams po pastarojo meto Ukrainos sėkmės. Yra reali galimybė, kad jų misija taip pat yra paremti Rusijos pastangas taikytis į pietvakarinę Ukrainos pakrantę“, – teigė Gynybos ministerija.

Pažymima, kad Ukraina 2022 m. rugsėjo 23 d. virš Juodosios jūros numušė bent vieną „Mohajer-6“. Tuo pat metu Rusija 2023 m. birželio 6 d. tikriausiai netyčia numušė tokį droną virš Krymo.

Naujienų agentūra „Unian“ priminė, kad 2022 m. rugsėjį Odesos srities karinės administracijos atstovas spaudai Serhijus Bratčiukas pareiškė, kad pirmą kartą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų priešlėktuvinės ginkluotės šauliai numušė Irano gamybos smogiamąjį droną „Mohajer-6“, skirtą žvalgybai ir ugniai.

Vėliau rugpjūčio pabaigoje žiniasklaidos grupė CNN, remdamasi Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnais, pranešė, kad Rusija dabar turi kovai paruoštų Irano dronų, kurie greičiausiai bus pasitelkti kare prieš Ukrainą.

Telegram/Dūmų debesis Kryme
Telegram/Dūmų debesis Kryme

To paties rugpjūčio viduryje krovininiais lėktuvais jie buvo pristatyti į Rusiją. Prieš tai rusai surengė bepiločių orlaivių pratybas Irane.

Jungtinės Valstijos mano, kad Rusija oficialiai įsigijo ir atgabeno dronus „Mohajer-6“ ir „Shahed“ – „Shahed-129“ ir „Shahed-191“. Šių dviejų tipų bepiločiai orlaiviai gali gabenti didelio tikslumo valdomus šaudmenis ir būti naudojami stebėjimui.

2022 m. rugsėjo 13 d. Ukrainos ginkluotosios pajėgos netoli Kupjansko, Charkivo srityje, pirmą kartą sunaikino Irano smogiamąjį droną „Shahed-136“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas