Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chaosas ne tik Žemėje, bet ir Mėnulyje: karantinas dėl COVID-19 galėjo paveikti jo paviršių

COVID-19 Žemėje sukėlė ir tebekelia chaosą. Remiantis nauju tyrimu, jo poveikis neapsiribojo vien mūsų planeta – dėl šios infekcijos paskelbtas karantinas galėjo netiesiogiai paveikti ir Mėnulio paviršių, skelbia „IFLScience“.
Mėnulis
Mėnulis / Vida Press nuotr.

COVID-19 pandemijos pradžioje, kol dar nebuvo sukurti skiepai, įvairių pasaulio šalių vyriausybės, siekdamos sustabdyti ar sulėtinti ligos plitimą, paskelbė karantiną. Vienu metu, 2020 m. balandžio pradžioje, maždaug pusei pasaulio gyventojų buvo įsakyta likti namuose arba buvo įvestos komendanto valandos.

Šis masinis žmonių gyvenimo modelių pasikeitimas turėjo įtakos ir laukinei gamtai, ir, žinoma, mūsų išmetamam CO2 kiekiui. Dabar Mėnulio paviršiaus naktinę temperatūrą tyrinėjančios komandos dėka žinome, kad tai galėjo paveikti ir Mėnulį.

Tyrėjų komanda analizei pasirinko šešias vietas ant Mėnulio paviršiaus. Per šešerius metus analizuodami NASA duomenų rinkinį „Diviner Reduced Data Record“ jie aptiko anomaliją.

„2017-2023 m. laikotarpiu buvo analizuojama Mėnulio paviršiaus naktinė temperatūra šešiose skirtingose Mėnulio artimosios pusės vietose. Rezultatai parodė, kad 2020 m. balandžio-gegužės mėnesiais, t. y. griežto COVID-19 visuotinio karantino laikotarpiu, visose analizuojamose Mėnulio naktinio paviršiaus vietose fiksuota anomalus temperatūros kritimas, palyginti su to paties laikotarpio duomenimis tiek ankstesniais, tiek vėlesniais metais“, - teigia tyrėjai.

Pasak jų, kadangi per tą laikotarpį taip pat pastebimai sumažėjo ir spinduliuotė iš Žemės, pastebėtas anomalus Mėnulio paviršiaus temperatūros sumažėjimas.

Apskritai Mėnulio nakties temperatūros skirtumas buvo apie 8–10 kelvinų. Komanda palygino šiuos skirtumus su Saulės dėmių aktyvumu, kuris galėjo prisidėti prie tokio temperatūros kritimo, tačiau nerado jokio ryšio.

Komandos nuomone, temperatūros kritimo priežastis yra sumažėjęs iš Žemės gaunamos spinduliuotės kiekis.

Mėnulio nakties metu artimąją Žemės palydovo pusę pasiekia spinduliuotė, atsispindėjusi nuo Žemės paviršiaus. Keičiantis žmogaus veiklai ir į atmosferą patenkant mažiau teršalų, į Mėnulį atsispindėjo mažiau spinduliuotės. Taigi atrodo, kad dėl COVID-19 paskelbto metu paskelbtų karantinų, Mėnulio paviršius trumpam tapo šaltesnis.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas