Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„ChatGPT“ kūrėjas: „Darbo vietų tikrai mažės“

„ChatGPT“ sukūrusios bendrovės „OpenAI“ generalinis direktorius Samas Altmanas yra sakęs, kad dirbtinio intelekto vystymasis gali tapti „didžiuliu šuoliu į priekį“ žmonių gyvenimo kokybei. Tačiau jis taip pat yra sakęs, kad būtų „beprotiška šiek tiek nebijoti dirbtinio intelekto“.
Samas Altmanas
Samas Altmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujame interviu leidiniui „The Atlantic“ S.Altmanas atmetė mintį, kad dirbtinio intelekto bumas turės tik teigiamą poveikį darbuotojams.

„Daugelis su dirbtiniu intelektu dirbančių žmonių apsimeta, kad jis bus tik geras; jis bus tik papildymas; niekas niekada nebus pakeistas“, – sakė jis, – „Darbo vietų tikrai mažės, taškas“.

Nuo tada, kai praėjusį lapkritį pasirodė „ChatGPT“, ekspertai kalbėjo apie tai, kaip dirbtinis intelektas galėtų tapti vertingu darbuotojų pagalbininku – padėti jiems tapti produktyvesniems ir mažiau laiko skirti nuobodžioms užduotims, rašo „Business Insider“.

Kai kurie ekspertai išreiškė optimizmą, kad dirbtinis intelektas nesukels visuotinio darbo vietų trūkumo, kurio baiminasi daugelis, ir kad vietoj to labiau nerimauti reiktų dėl savo bendradarbių, kurie naudodamiesi šiomis technologijomis juos išstums.

„Jus pakeis ne dirbtinis intelektas, o tas, kuris žino, ką daryti su dirbtiniu intelektu“, – anksčiau „Insider“ sakė Kolumbijos verslo mokyklos profesorius Odedas Netzeris.

Vida Press nuotr./ChatGPT dirbtinis intelektas darbe
Vida Press nuotr./ChatGPT dirbtinis intelektas darbe

Tačiau S.Altmano komentarai byloja apie žiaurią realybę: net jei dauguma darbo vietų nebus panaikintos, kai kurios iš jų greičiausiai liks nuošalyje. Kovo mėnesį „Goldman Sachs“ prognozavo, kad dirbtinis intelektas gali sutrikdyti – nebūtinai pakeisti – 300 mln. etatų visame pasaulyje.

Tačiau plačiai paplitęs dirbtinio intelekto taikymas taip pat gali sukurti naujų darbo vietų. S.Altmanas „The Atlantic“ sakė, kad tikisi, jog vietoj darbo vietų, kurios bus sužlugdytos, bus sukurtos geresnės – galbūt geriau apmokamos – darbo vietos.

„Nemanau, kad norėsime grįžti atgal“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas