COVID-19 tyrimas parodė: milijonai žmonių turi ilgalaikių kvapo ar skonio sutrikimų

Mokslininkai teigia, kad maždaug 5 proc. COVID-19 užsikrėtusių suaugusiųjų gali atsirasti ilgalaikių kvapo ar skonio pojūčio pokyčių.
Viruso pažeista uoslė
Viruso pažeista uoslė / 123RF.com nuotr.

Tyrimas rodo, kad milijonai žmonių visame pasaulyje dėl COVID-19 gali turėti ilgalaikių kvapo ar skonio sutrikimų. Dažniau dėl to nukenčia moterys.

Kadangi iki šiol patvirtinta daugiau kaip 550 mln. COVID-19 atvejų, tai reiškia, kad 15 mln. žmonių gali kentėti nuo ilgalaikių uoslės, o 12 mln. žmonių – nuo skonio sutrikimų mažiausiai šešis mėnesius po užsikrėtimo.

Ekspertai teigia, kad kasdienė veikla, pavyzdžiui, kavos kvapas ir maisto skonio tikrinimas, gali tapti „bjauri ir emociškai varginanti“.

Tyrime apžvelgti duomenys iš 18 kitų tyrimų. Padaryta išvada, kad apytiksliai 5,6 proc. pacientų bent šešis mėnesius jaučia kvapo sutrikimus, o 4,4 proc. – pakitusį skonį.

Moterys rečiau nei vyrai atgavo kvapo ir skonio pojūtį.

Londono imperatoriškojo koledžo imunologijos profesorius Danny Altmannas, kuris nedalyvavo atliekant tyrimą, „The Guardian“ sakė: „Tai stiprus ir svarbus tyrimas, kuris dar kartą atkreipia mūsų dėmesį į sunkumus, kylančius nustatant ilgalaikį COVID-19 sukeltos žalos mastą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis