Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daliai JAV paauglių sunku atsisakyti tiek tradicinių, tiek el.cigarečių

2020 m. JAV moksleiviams mesti rūkyti sekėsi sunkiausiai per trylika metų, nurodoma neseniai paskelbtame tyrime. Į jį pirmą kartą įtrauktos ir tradicinės, ir elektroninės cigaretės - apie 4 proc. respondentų prisipažino jas išbandę ir negalėję mesti.
Rūkymas
Rūkymas / 123RF.com nuotr.

Remiantis naujausiais duomenimis, paskelbtais žurnale „Journal of the American Medical Association“, 2020 m. fiksuotas didžiausias mesti rūkyti nesugebėjusių paauglių skaičius per pastaruosius 13 metų, rašo portalas theverge.com.

2020-ieji buvo pirmieji metai, kai tyrėjų grupė įtraukė ir duomenis apie bandymus mesti rūkyti elektronines cigaretes. Tyrimas atskleidė, kad apie 4 proc. JAV paauglių 2020 m. buvo priklausomi nuo tokių cigarečių.

Elektroninių cigarečių veikimo principas skiriasi nuo įprastų tuo, kad jas naudojant nesusidaro degimo produktai. Skystis, arba kai kuriais atvejais – tabakas, yra kaitinamas, organizmas pasisavina nikotiną, tačiau išvengiama įprastoms cigaretėms būdingų kenksmingų dūmų.

123RF.com nuotr./Nemaža dalis elektroninių cigarečių vartotojų – moksleiviai
123RF.com nuotr./Nemaža dalis elektroninių cigarečių vartotojų – moksleiviai

Suaugusiems rūkaliams elektroninės cigaretės kartais siūlomos kaip alternatyva tradicinėms tabako cigaretėms – kai kurie duomenys rodo, kad jos gali būti mažiau žalingos, rašo theverge.com. Taip pat rasta nevienareikšmiškų įrodymų, kad jos gali paskatinti suaugusiuosius visiškai mesti rūkyti.

Tačiau paauglių atžvilgiu situacija gali būti kitokia. Ši visuomenės grupė yra gerokai mažiau linkusi tapti priklausoma nuo tradicinių cigarečių. Vis dėlto, naujoji analizė rodo, kad jaunesni žmonės patiria daugiau problemų norėdami neberūkyti elektroninių cigarečių.

Naujame tyrime pateikiami duomenys gauti apklausiant JAV aštuntų, dešimtų ir dvyliktų klasių mokinius. Į klausimyną buvo įtrauktas klausimas, ar respondentai kada nors bandė mesti rūkyti ir suprato, kad to padaryti negali.

2020-ieji buvo pirmieji metai, kai duomenys rinkti ir apie elektroninių cigarečių rūkymą.

Nuo 1997 m. iki 2019 m. vykdytose apklausose apie tradicinių cigarečių rūkymą, fiksuotas mažėjantis tiek mokinių, kurie nurodė rūkantys cigaretes, skaičius, tiek paauglių, nesėkmingai bandžiusių atsikratyti šio žalingo įpročio, procentas.

Tačiau 2020 m. šie skaičiai vėl išaugo. Daugiau mokinių prisipažino rūkantys įprastas cigaretes, o tyrimo metu apskaičiuota, kad apie 2 proc. mokinių bandė ir nesugebėjo mesti rūkyti. Prie šio skaičiaus pridėjus 4 proc. paauglių, nesėkmingai bandžiusių atsisakyti elektroninių cigarečių, nustatyta, kad iš viso apie 6 proc. JAV paauglių 2020 m. buvo priklausomi nuo nikotino produktų, rašo theverge.com

Ši ataskaita pristatyta tuo metu, kai JAV Maisto ir vaistų administracija bando sukurti įvairių cigarečių rūšių rūkymo politikos gaires, priimtinas suaugusiems rūkaliams ir kartu ribojančias šių žalingų produktų prieinamumą vaikams ir paaugliams. „Elektroninių cigarečių įtaka nesėkmingiems paauglių bandymams mesti vartoti nikotiną – didelis ir reikia į jį atsižvelgti JAV formuojant elektroninių cigarečių reguliavimo politiką“, – rašo ataskaitos autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas