Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Danguje užfiksavo itin retą reiškinį: atrodo mistiškai

Estijoje užfiksuotas itin retas atsmoferos reiškinys, kuris net neturi lietuviško pavadinimo.
Debesys
Debesys / Shutterstock nuotr.

„Tai ne dirbtinio intelekto sugeneruotas vaizdo įrašas. Tai tikra. Estijoje, Viljandžio apskrityje esančiame Kõpu miestelyje, buvo užfiksuotas labai retas atmosferos reiškinys. Oficialaus lietuviško termino jam nėra, tačiau angliškas pavadinimas – crown flash. Lietuviškai verstųsi maždaug kaip karūnos blyksnis“, – rašoma feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Kaip rašoma, šis reiškinys susiformuoja dėl atmosferos elektrinio lauko svyravimų ir to poveikio ledo kristalų išsidėstymui, kurie sudaro aukštai esančius debesis.

Kai debesyje ar šalia jo įvyksta žaibo išlydis, buvęs elektrinis laukas sutrinka ir ledo kristalai staiga persiorientuoja.

„Matomas šviesos raštas kartais pasikeičia labai greitai ir atrodo, kad jis „šoka“ mechaniškai. Kai kuriems šokis primena Šiaurės pašvaistės šokį“, – rašome feisbuke.

Kaip tai atrodo, galite pamatyti čia:

Taip pat paminima, kad šio reiškinio susidarymas vis dar nėra iki galo išaiškintas, todėl jis yra itin mėgstamas sąmokslo teorijų skleidėjų ir vaizdo įrašų apie NSO gerbėjų.

„Bent jau man šis reiškinys vienas mistiškiausių <...>. Gaila, bet Lietuvoje apie crown flash užfiksavimą dar niekad neteko girdėti, <...>“, – rašoma įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas