Danijoje aptikta 50 vikingų epochos kapų: viena moteris palaidota išskirtiniame vežime

Rengiantis tiesti elektros kabelius Danijoje buvo aptikta neįprasta vikingų kapavietė su beveik pilnais maždaug 50 žmonių skeletais, skelbia „Live Science“.
Danijoje aptikta 50 vikingų epochos kapų.
Danijoje aptikta 50 vikingų epochos kapų. / Odensės muziejaus nuotr.
Temos: 2 Vikingai Kapas

Pasak Odensės muziejaus archeologų, per pastaruosius šešis mėnesius netoli Åsumo kaimo Funeno saloje aptikta kapavietė.

Vikingų epochos (793–1066 m.) žmonių palaikų randama retai, iš dalies todėl, kad Skandinavijos dirvožemis yra rūgštus ir blogai išlaiko kaulus. Taigi, rasti 50 šio laikotarpio palaidojimų yra išskirtinis dalykas.

„Tikrai neįprasta vienu metu rasti tiek daug gerai išsilaikiusių skeletų, kokių rasta Åsumo kaime, – teigė kasinėjimuose dirbęs archeologas ir Odensės muziejaus kuratorius Michaelis Borre Lundø.

Anot jo, šis atradimas suteikia nepaprastų galimybių atlikti įvairias mokslines analizes, kurios gali atskleisti daugiau apie bendrą palaidotųjų sveikatą, mitybą ir kilmę.

„Analizės gali net atskleisti, ar palaidoti vikingai buvo susiję giminystės ryšiais, o tai būtų ypač reikšminga, nes tai niekada nebuvo tirta panašiuose kapuose“, – pridūrė jis.

Vikingų kapai

Vikingų epochos kapai netoli Åsumo datuojami 900 m., galbūt tuo metu, kai Danijos karalius Gormas „Senasis“ ir karalienė Thyra valdė iš netoliese esančio Jutlandijos miesto Jellingo.

Istorikai nesutaria, kur Gormas valdė, tačiau visuotinai pripažįstama, kad jo karalystei priklausė centrinė Funeno sala. Anot archeologų, nauji radiniai rodo to meto regiono svarbą.

Gormas ir Thyra buvo Haraldo Mėlyndančio, kuris tapo karaliumi po Gormo mirties apie 958 m. ir kurio vardu pavadintas belaidžio ryšio standartas („Bluetooth“), tėvai. Haraldas teigė, kad jis atvertė danus į krikščionybę. Tačiau vikingų karalystėje, kurią valdė Gormas ir Thyra, buvo garbinami senovės norvegų dievai, tokie kaip Toras, Odinas ir Freiras.

Turtingi mirusieji

Daugelis Åsumo mieste palaidotų žmonių buvo turtingi, tai rodo jų įkapės. Pavyzdžiui, viename kape moteris palaidota išskirtiniame vikingų vežimo lopšyje.

„Moteris buvo palaidota vežime, kuriuo greičiausiai keliavo, – sakė M.B.Lundø, – Ji buvo palaidota su gražiu stiklo karoliukų vėriniu, turėjo geležinį raktą, peilį su sidabru dekoruota rankena ir svarbiausia, nedidelį stiklo gabalėlį, kuris galėjo tarnauti kaip amuletas.“

Pasak jo, kape taip pat buvo smulkiai dekoruota medinė skrynia, kurios turinys kol kas nežinomas.

Kitame kape rasta iš bronzos pagaminta trispalvė sagtis, taip pat raudonas stiklo karoliukas, pakabintas ant mirusiojo kaklo, geležinis peilis ir nedidelis kalnų krištolo gabalėlis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas