Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Darbo sutuoktinis“: kodėl įsimylime ir prisirišame prie savo kolegų?

Tie, kurie dirba biure, tikriausiai su kolegomis praleidžia daugiau valandų per dieną nei su kitais draugais ar net sutuoktiniu.
Kolegos darbe
Kolegos darbe / 123RF.com nuotr.

Susumavus visą šį laiką ir tai, kad norint tapti geriausiu draugu su kitu žmogumi reikia maždaug 200 valandų, nenuostabu, kad daugelis žmonių užmezga glaudžius ryšius su savo kolegomis, rašo „Business Insider“.

Daugelis žmonių taip pat turi „darbo sutuoktinį“, su kuriuo nuolat susirašinėja žinutėmis, kalbasi apie darbe patiriamą stresą ir tiesiog bendrauja.

„Forbes“ užsakymu atliktoje apklausoje 60 proc. iš 2000 žmonių teigė, kad yra patyrę romaną darbo vietoje.

Duomenys iš „eHarmony“ apklausos, kurioje dalyvavo 2000 žmonių, taip pat parodė, kad 71 proc. apklaustujų yra norėję flirtuoti su bendradarbiu, o 53 proc. su juo susitikinėjo.

„Dauguma suaugusiųjų biure praleidžia mažiausiai 1680 valandų per metus, todėl tikėtina, kad su bendradarbiais praleisite daugiau laiko nei su bet kuriuo kitu žmogumi“, – „Business Insider“ sakė psichinės gerovės programėlės „Remente“ generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų Davidas Brudö, – „Nors jūs neturite įtakos, kas yra jūsų bendradarbiai, tikėtina, kad turėsite bendrų interesų.“

Jis pridūrė, kad darbas biure suteikia galimybę pažinti žmogų taip, kaip to nepavyksta padaryti pažinčių programėlėse.

Toks artimas bendravimas tampa vis dažnesnis, nes darbdaviai pradeda atšaukti darbo iš namų politiką, įgyvendintą per COVID-19 pandemiją.

„Dirbdami su žmogumi kasdien, pamatysite, kaip jis reaguoja į problemą, kaip elgiasi veikiamas spaudimo ir kaip bendrauja su kitais bendradarbiais“, – sakė D.Brudö, – „Taip pat lengva pradėti dalytis asmenine informacija ir guostis dėl sunkumų, su kuriais susiduriama biure – galbūt per pietus ar geriant gėrimus po darbo.“

123RF.com nuotr./Darbo kolegos
123RF.com nuotr./Darbo kolegos

Pažinčių ir santykių ekspertas Gabrielis Brenneris leidiniui „Insider“ sakė, kad darbas siekiant bendro tikslo taip pat gali suartinti žmones, „nes jūs bendraujate, bendradarbiaujate ir dalijatės darbo krūviu“.

„Tam tikra prasme šis kartu praleistas laikas gali funkcionuoti kaip neoficialios pažintys“, – sakė jis, – „Kai žmonės įrodo, kad yra verti potencialaus partnerio.“

Kai kurie žmonės atsargiai žiūri į pasimatymus su kolegomis, manydami, kad romantika ir darbas tiesiog neturėtų derėti. Šis tabu kai kuriems gali būti patrauklumo dalis.

„Priklausomai nuo darbo kultūros, žmogus, kuris ir toliau jaučia potraukį bendradarbiams, turėtų paklausti savęs, ar jį iš tiesų traukia jo kolega, ar tai, kad tai draudžiama ir neleidžiama“, – „Insider“ sakė klinikinė psichologė Avigail Lev.

Nors ir smagūs, darbo romanai kelia pavojų.

Kai kurie britų įdarbinimo platformos „TotalJobs“ atliktos apklausos respondentai teigė, kad palaikydami santykius darbe jaučia spaudimą elgtis profesionaliau, o kiti sakė nerimaujantys dėl apkalbų.

123RF.com nuotr./Kolegos dalinasi pica
123RF.com nuotr./Kolegos dalinasi pica

Kai kurios grupės minėjo, kad jaučiasi bendradarbių vertinami ir tampa pajuokos objektu.

„Biurų romanai gali būti sudėtingi, kai bandoma atskirti, kas yra galios žaidimai, atsitiktinis linksmumas ir nuoširdus susidomėjimas“, – sakė G.Brenneris.

Pasimatymų ir išsiskyrimų ekspertė Angelika Koch „Insider“ sakė, kad galvojant apie romantiškų jausmų, kuriuos jaučiate kam nors darbe, puoselėjimą svarbu atsižvelgti į keletą dalykų.

„Pirmiausia reikia apsvarstyti pasekmes“, – sakė ji, – „Kiekvieni intymūs santykiai turi savo sunkumų. Jei užmegsite romantiškus santykius su kitu asmeniu ir pradėsite kovoti dėl šių santykių, tai sukels problemų jūsų darbovietėje, nes negalėsite gauti reikiamos erdvės.“

Jūsų darbo kokybė, susikaupimas, ramybė ir psichinė sveikata gali nukentėti, jei santykiai atsidurs aklavietėje. Jei išsiskyrėte, atsidursite aplinkoje, kurioje kasdien matysite savo buvusįjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas