Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Debiutavo nauja milžiniška NASA SLS raketa

Amerikos kosmoso agentūra pirmą kartą pristatė savo naująją milžinišką Mėnulio raketą SLS.
SLS raketa
SLS raketa / NASA

Raketa, vadinama „Space Launch System“ (SLS), buvo nugabenta į Kenedžio kosmoso centre Floridoje esančią 39B aikštelę, kur buvo atliktas fiktyvus nusileidimas.

Jei viskas vyks sklandžiai, bus paskelbta, kad raketa yra pasirengusi misijai, kurios metu aplink Mėnulį bus siunčiama bandomoji kapsulė be įgulos.

Tai gali įvykti per ateinančius porą mėnesių, rašo BBC.

Ši misija yra dalis programos, kurią NASA vadina „Artemis“.

Agentūros administratorius Billas Nelsonas, stebėdamas išskleidimą, sakė, kad prasideda auksinė žmogaus kosmoso tyrimų era.

Ketvirtadienį iš Kenedžio raketų surinkimo pastato (VAB) vyksiantis raketos išvežimas yra jos debiutas, nes pirmą kartą visi galės pamatyti skirtingus jos elementus, sudėtus į vieną krūvą.

SLS yra 111,25 m aukščio bei 8,4 m pločio. Dabar raketa bus ruošiamas „šlapiai generalinei repeticijai“, kuri greičiausiai įvyks balandžio 3 d.

Jos metu raketa bus pakrauta raketiniais degalais ir atliks praktinį atgalinį skaičiavimą iki pat pakilimo momento, kuris truks vos 9,4 sekundės.

Jei viskas vyks taip, kaip inžinierius tenkina, NASA galės nustatyti skrydžio datą. Gegužės pabaiga išlieka viena iš galimybių, tačiau labiau tikėtina, kad tai bus birželis arba liepa.

Scanpix/NASA/Aubrey Gemignani/SWNS/SLS raketa
Scanpix/NASA/Aubrey Gemignani/SWNS/SLS raketa

Ši misija, pavadinta „Artemis-1“, leis raketos „Orion“ įgulos kapsulę į 26 dienų kelionę, kurios metu bus skriejama aplink Mėnulį. Bandomojo skrydžio metu kapsulėje nebus nė vieno žmogaus, rašo BBC.

Kol NASA kuria SLS, amerikiečių raketų verslininkas Elonas Muskas savo tyrimų ir plėtros įmonėje Teksase rengia dar didesnę transporto priemonę.

Savo milžinišką raketą jis vadina „Starship“. Ji, kaip ir SLS, dar turi atlikti pirmąjį skrydį. Skirtingai nei SLS, „Starship“ suprojektuota taip, kad ją būtų galima naudoti pakartotinai, todėl jos eksploatacija turėtų būti gerokai pigesnė.

Neseniai atliktame Generalinio inspektoriaus biuro, atliekančio NASA programų auditą, vertinime nustatyta, kad pirmųjų keturių SLS misijų vykdymas kainuos daugiau kaip 4 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas