Tačiau mokslininkai perspėja, kad ir išsivysčiusioms valstybėms gali tekti susitaikyti su faktu, kad kai kurie produktai išnyks arba taps neįtikėtinai brangūs, kadangi jų sudėtinės dalys taps itin retos.
Štai sąrašas maisto produktų, kuriems grasina klimato kaita:
Šokoladas
Tarptautinis tropinės žemdirbystės centras perspėja, kad šokoladas taps prabanga, jeigu kakavos augintojai Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante (kur auginama didžioji dalis pasaulio kakavos) neprisitaikys prie augančios temperatūros.
Kava
Praėjusiais metais „Starbucks“ garsiai pradėjo kalbėti apie tai, kad pasaulyje pradeda trūkti Arabikos kavos pupelių, kadangi klimato kaita skurdina derlių, o tinkami plotai kavamedžiams auginti traukiasi.
Alus
Vokietija – vienų geriausių alaus rūšių gamintojų pasaulyje – gali nukentėti nuo klimato kaitos, o ypač nuo vandens trūkumo. Miežiai ir apyniai gali būti auginami tik esant pakankamam kiekui vandens, o pigesnės alternatyvos Vokietijai netinkamos dėl griežtų nurodymų, ką galima ir ko ne dėti į alų.
Riešutinis sviestas
Šiemet pasaulyje jaučiamas žemės riešutų stygius dėl itin kaitrios praėjusios vasaros. Jeigu temperatūra ir toliau kils, iš jų gaminami produktai – visų pirma, riešutinis sviestas – itin pabrangs.
Itališka pasta
Britanijos meteorologijos instituto mokslininkai įspėja, kad Italija gali netrukus būti priversta importuoti pagrindinius makaronų ingridientus, kadangi klimato kaita Italijos laukus pavers netinkamus auginti kviečiams. Jau šiame amžiuje kviečiai gali visiškai nebeaugti šalyje.
Klevų sirupas
Šylantis klimatas klevų sirupą gali paversti istorija. Dėl trumpesnių ir šiltesnių žiemų klevai šaknyse sukaupia mažiau cukraus, ir medžiuose būna mažiau sulos, iš kurios vėliau gaminamas klevų sirupas.
Medus
Ne paslaptis, kad pasaulyje mažėja bičių populiacija. Lietingos vasaros apsunkina bičių gyvenimą – joms sunkiau rinkti žiedadulkes, todėl badauja, yra nusilpusios ir lengviau pažeidžiamos įvairių ligų. Tačiau tai nereiškia vien tik medaus trūkumo: bitės apdulkina ir javus, todėl išnykus joms išnyks ir jie.
Vynas
Prancūzijos klimatas, tobulai tinkantis augini vynuoges, keičiasi. Kadangi vyno skonis yra balanso tarp cukraus ir rūgščių vynuogėse rezultatas, tam tikra temperatūra, kurioje jos auga, yra itin svarbi. Šylant jose bus daugiau cukraus, kuris duos „sunkesnį“ skonį.