Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 12 /2017 05 13

Didelė kibernetinė ataka palietė 99 valstybes

Penktadienį surengta kibernetinė ataka šokiruoja savo mastu – BBC rašo, kad sulaukta pranešimų apie užfiksuotus programišių pėdsakus iš 99 pasaulio valstybių. Programišiams įsilaužus į kompiuterius jų valdymas būdavo perimamas, o norint atgauti prieigą prašoma susimokėti 300 JAV dolerių bitkoinais.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / Twitter nuotr.

Kaip skelbia BBC, pranešimai apie atakas gauti iš 99 valstybių, tarp jų yra Didžioji Britanija, JAV, Kinija, Ispanija, Italija, Taivanas. Daugiausiai pranešimų gauta apie atakas Rusijoje.

CNN duomenimis, per 10 valandų surengta daugiau nei 45 tūkst. atakų. Daugelis internetinio saugumo specialistų šiuos išpuolius laiko susijusiais.

Saugumo ekspertai penktadienį sunerimo dėl sparčiai per pasaulį plintančios kibernetinių atakų bangos; regis naudojamasi defektu dokumentuose, nutekintuose JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA).

Įsilaužėliai naudoja tokią kenkėjišką programą, kuria užblokuojami tam tikri vartotojo duomenys ir reikalaujama išpirkos bitkoinais, kad jie būtų atblokuoti.

Rusijoje įkurtos firmos „Kaspersky“ tyrėjas Costin Raiu parašė tviteryje: „lig šiol mes užregistravome 45 tūkst. atakų kirminu #WannaCry 74 pasaulio šalyse. Skaičius vis dar auga sparčiai“.

„Avast“ dirbantis Jakubas Kroustekas tviteryje parašė, kad ši saugumo firma nustatė „36 tūkstančius #WannaCry (aka #WanaCypt0r aka #WCry) kenkėjiškos programos atvejų. Pirmaujama Rusijoje, Ukrainoje, Taivane. Tai milžiniška (ataka)“.

„Kaspersky“ tvirtina, kad šią kenkėjišką programą paleido balandį įsilaužėlių grupė „Shadow Brokers“, tvirtinanti aptikusi spragą NSA.

Penktadienį buvo pasirodę pranešimų apie įsibrovimą į kompiuterius Didžiosios Britanijos gydymo įstaigose. Kelių šiaurės vakarinės Anglijos ligoninių operatorė „NHS Merseyside“ socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad po „įtariamos valstybės masto kibernetinės atakos mes imamės visų atsargumo priemonių mūsų vietos NHS sistemoms ir paslaugoms apsaugoti“.

Po paskelbtos atakos Didžiojoje Britanijoje ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad atakos taikinys buvo ne britai, „tai – tarptautinė ataka“. Skaičiuojama, kad vien Britanijoje ataką patyrė per 40 gydymo įstaigų.

Ispanijos telekomunikacijų milžinė „Telefonica“ ir dar kelios šalies įmonės penktadienį taip pat tapo kibernetinių atakų taikiniais. Ispanijos nacionalinis kriptologijos centras, esantis šalies žvalgybos tarnybų dalimi, pranešė, kad kibernetinių atakų metu buvo naudota „WannaCry“ tipo programa, kuri užrakina duomenis panaudodama slaptą šifravimo algoritmą.

Programa paveikė „Windows“ operacinę sistemą ir bet kokius susijusius tinklus. „Telefonica“ sureagavo nurodydama visiems darbuotojams savo pagrindinėje būstinėje Madride išjungti kompiuterius po to, kai šimtai kompiuterių tapo atakos taikiniais, agentūrai AFP sakė šaltinis kompanijoje.

JAV pašto siuntų milžinė „Fedex“ taip pat prisipažino, kad jai smogė kenkėjiška programa.

„Kaip ir daugelis kitų bendrovių,„FedEx“ patiria kenkėjiškos programos sukeltų įsibrovimų mūsų „Windows“ naudojamose sistemose“,– sakoma „FedEx“ pranešime.

Ispanijos nacionalinis kriptologijos centras, esantis šalies žvalgybos tarnybų dalimi, pranešė, kad kibernetinių atakų metu buvo naudota „WannaCry“ tipo programa, kuri užrakina duomenis panaudodama slaptą šifravimo algoritmą.

Programa paveikė „Windows“ operacinę sistemą ir bet kokius susijusius tinklus. „Telefonica“ sureagavo nurodydama visiems darbuotojams savo pagrindinėje būstinėje Madride išjungti kompiuterius po to, kai šimtai kompiuterių tapo atakos taikiniais, agentūrai AFP sakė šaltinis kompanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas