Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 24 /20:26

Donaldas Trumpas viešai ragino tirti dezinfekcinio skysčio vidinio vartojimo efektyvumą

Medikų bendruomenė negailėjo kritikos JAV prezidentui Donaldui Trumpui po to, kai jis pasiūlė, jog reikėtų ištirti, ar įmanoma išgydyti koronavirusą pacientui sušvirkštus dezinfekcinio skysčio, rašo BBC.
„Dr.“ Donaldas Trumpas ir Dr. Deborah Birx
„Dr.“ Donaldas Trumpas ir Dr. Deborah Birx / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Taip pat panašu, kad D.Trumpas siūlo švitinti pacientų kūnus ultravioletine spinduliuote, dėl ko taip pat buvo kritikuojamas medikų – netgi toje pačioje Baltųjų rūmų trumpojoje spaudos konferencijoje, kurioje ši mintis ir buvo išsakyta.

Vos keliomis minutėmis anksčiau, nei pasisakė JAV prezidentas, kitas šios šalies valdžios atstovas išaiškino, jog yra žinoma, kad Saulės šviesa ir dezinfekcinės priemonės sėkmingai naikina COVID-19 sukėlėją. Tačiau kalba ėjo tik apie išorinį valymo priemonių vartojimą – patekusios į žmogaus organizmą jos gali būti nuodingos. Sužaloti taip pat gali ir neatsargus išorinis šių medžiagų vartojimas, jeigu jos patenka į akis, kvėpavimo takus, ant gleivinių.

Ką pasakojo D.Trumpas?

Ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu JAV Kovos su koronavirusu grupės atstovas pristatė vyriausybės užsakytų tyrimų rezultatus, parodžiusius, kad Saulės šviesoje ir aukštoje temperatūroje virusas žūva greičiau. Šiais tyrimais nustatyta, kad baliklis gali per penkias minutes sunaikinti virusą seilėse ir skrepliuose. Izopropilo alkoholis suveikia dar greičiau.

Šiuos rezultatus viešai paskelbė JAV Nacionalinio saugumo departamento Mokslo ir technologijų direktorato vadovas Williamas Bryanas.

Tuo metu D.Trumpas, pareiškęs, kad mokslinių tyrimų rezultatus reikia vertinti atsargiai, iškėlė idėją, kad į šią sritį reikėtų pasigilinti plačiau.

„Taigi, tarkime, kad paveikiame kūną galinga – ar tai ultravioletine, ar šiaip labai galinga šviesa, – sakė D.Trumpas, atsigręžęs į Baltųjų rūmų atsako į koronavirusą koordinatorę dr. Deborah Birx, – manau, sakėte, kad tai nėra patikrinta, bet ketinate tai patikrinti.“

VIDEO: Trump suggests injection of disinfectant to clean the lungs and UV light

„O tuomet pasakiau, kad, tarkime, šią šviesą atneštume į kūno vidų, ką galima būtų padaryti arba per odą, arba kokiu nors kitu keliu. Manau, sakėte, kad ir tai ištirsite. Skamba įdomiai“, – sakė JAV prezidentas.

„Ir dar matau, kad dezinfekcinės priemonės virusą sunaikina per minutę. Per minutę! O ar yra būdas padaryti ką nors panašaus, per injekciją ar beveik valymą? Būtų įdomu tai patikrinti“, – svaičiojo D.Trumpas.

„Aš ne medikas. Bet aš žmogus, kuris turi gerą patys žinote ką“, – sakė D.Trumpas, pirštu rodydamas savo galvą.

Vėl atsigręžęs į dr. D.Birx, JAV prezidentas paklausė, ar ji kada nors girdėjusi apie „karščio ir šviesos“ taikymą koronavirusui gydyti.

„Kaip gydymo būdo – ne. Na, be jokios abejonės, karščiavimas yra geras dalykas – kai kūnas karščiuoja, tai padeda kovoti su infekcija. Bet apie gydymą karščiu ar šviesa negirdėjau“, – atsakė medikė.

„Manau, tai puiki tema tyrimui“, – sakė D.Trumpas.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs žurnalistas uždavė klausimą, ar tokios nepamatuotos D.Trumpo pastabos nepaskleis pavojingos dezinformacijos tarp JAV gyventojų.

Medikų bendruomenės reakcija

Medikai įspėjo, kad tokie prezidento žodžiai gali turėti mirtinų pasekmių.

Pulmonologas dr. Vinas Gupta kanalui „NBC News“ sakė: „idėja apie bet kokių valymui skirtų produktų sušvirkštimą ar kitokį vidinį vartojimą yra neatsakinga ir pavojinga. Valymo priemonių vartojimas į vidų yra dažnai pasitaikantis savižudybės metodas“, – sakė medikas.

Čarlstone (Vakarų Virdžinija, JAV) praktikuojantis medikas Kashifas Mahmoodat per tviterį paskelbė: „Kaip gydytojas negaliu rekomenduoti švirkštis dezinfekcinių priemonių į plaučius ar švitinti kūną ultravioletiniais spinduliais iš vidaus norint išgydyti COVID-19. Nesivadovaukite medicininiais Trumpo patarimais“.

San Francisko Zuckerbergo bendrosios ligoninės pulmonologas Johnas Balmesas įspėjo, kad vien valymo priemonių garai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Kanalui „Bloomberg News“jis sakė: „chloro pagrindo valiklio patekimas į plaučius yra baisiausias dalykas. Kvėpavimo takai ir plaučiai nėra sukurti tam, kad sąveikautų su dezinfekavimo priemonėmis, net ir aerozoliniu pavidalu. Net ir stipriai praskiestas valiklis ar izopropilo alkoholis nėra saugus. Tai yra pajuokos verta mintis“.

Anksčiau D.Trumpas per to paties formato spaudos konferencijas gyrė vaistą nuo maliarijos hidroksichlorochiną kaip galimą vaistą nuo koronaviruso, nors pastaruoju metu liovėsi tai daryti.

Šią savaitę buvo publikuoti rezultatai mokslinio tyrimo, atlikto JAV vyriausybei priklausančiose karo veteranų ligoninėse. Nustatyta, kad gydytieji hidroksichlorochinu pacientai mirė dažniau, nei gydyti taikant tik standartinius slaugos metodus.

Baltieji rūmai: pareiškimai apie dezinfekavimo priemones ištraukti iš konteksto

Baltieji rūmai penktadienį nesureikšmino kritikos lavinos, kurios sulaukė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, teigdami, kad jo pareiškimas, jog gydant koronavirusine infekcija COVID-19 sergančius pacientus jiems galėtų būti suleidžiama dezinfekavimo skysčio, buvo ištrauktas iš konteksto.

Ketvirtadienį per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje dėl koronaviruso pandemijos D.Trumpas spėliojo, kad mokslininkai galėtų ištirti galimybę suleisti pacientams dezinfekavimo priemonės gydant juos nuo COVID-19. Tokie prezidento komentarai išprovokavo ekspertų pasipiktinimą.

„Nieko nuostabaus: žiniasklaida neatsakingai ištraukia prezidento Trumpo žodžius iš konteksto ir rašo neigiamas antraštes“, – pareiškime cituojama Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Kayleigh McEnany.

„Prezidentas Trumpas yra ne kartą sakęs, kad amerikiečiai turėtų tartis su medikais dėl koronaviruso gydymo – šią mintį jis vėl pabrėžė per vakarykštę spaudos konferenciją“, – tvirtino ji.

Per šią konferenciją Baltuosiuose rūmuose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas tyrėjų išvadoms, kad virusą gali gretai sunaikinti saulės šviesa, o pandemija galėtų sušvelnėti, šiaurės pusrutulyje artėjant vasarai. Pristatymo metu taip pat buvo užsiminta apie dezinfekavimo skysčius, galinčius sunaikinti koronavirusą.

Tai paskatino D.Trumpą spėlioti, ar būtų įmanoma ultravioletiniais ar kitais „spinduliais apdoroti kūną – tai būtų galima padaryti per odą ar kitu būdu“.

„Ir dar turime dezinfekcijos priemones, per minutę sunaikinančias [virusą], – tęsė valstybės vadovas. – Ar yra būdas padaryti kažką panašaus: suleidžiant į vidų, arba tarsi atliekant valymą?“

„Nes, matote, jeigu tai patenka į plaučius, tai daro didžiulį poveikį plaučiams, – pridūrė D.Trumpas, tikriausiai turėdamas omeny dezinfekavimo priemones. – Būtų įdomu tai išnagrinėti.“

Bent dvi JAV parduodamų valymo priemonių gamintojos, reaguodamos į prezidento teiginius, išplatino pareiškimus, kuriais perspėjo žmones nenaudoti šių skysčių gydantis.

D.Trumpas sako apie dezinfekavimo priemonių injekcijas kalbėjęs sarkastiškai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį nesureikšmino kritikos lavinos ir tvirtino kalbėjęs sarkastiškai, kai pareiškė, jog gydant koronavirusine infekcija COVID-19 sergančius pacientus jiems galėtų būti suleidžiama dezinfekavimo skysčio.

„Sarkastiškai uždaviau klausimą tokiems reporteriams kaip jūs, vien tam, kad pamatyčiau, kas nutiks“, – pareiškė prezidentas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

Ketvirtadienį per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje dėl koronaviruso pandemijos D.Trumpas spėliojo, kad mokslininkai galėtų ištirti galimybę suleisti pacientams dezinfekavimo priemonės gydant juos nuo COVID-19. Tokie prezidento komentarai išprovokavo ekspertų pasipiktinimą.

„Ir dar turime dezinfekcijos priemones, per minutę sunaikinančias [virusą], – kalbėjo valstybės vadovas. – Ar yra būdas padaryti kažką panašaus: suleidžiant į vidų, arba tarsi atliekant valymą?“

„Nes, matote, jeigu tai patenka į plaučius, tai daro didžiulį poveikį plaučiams, – pridūrė D.Trumpas, tikriausiai turėdamas omeny dezinfekavimo priemones. – Būtų įdomu tai išnagrinėti.“

Kiek anksčiau penktadienį Baltieji rūmai tvirtino, kad šis pareiškimas buvo ištrauktas iš konteksto.

Bent dvi JAV parduodamų valymo priemonių gamintojos, reaguodamos į prezidento teiginius, išplatino pareiškimus, kuriais perspėjo žmones nenaudoti šių skysčių gydantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas