Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų „Arctic“ procesoriaus aušintuvų apžvalga

„Arctic“ turi beveik dvidešimties metų patirtį kuriant aušinimo oru sistemas. Visą laiką jie buvo žinomi kaip gerą kainos ir kokybės santykį turintys produktai. Tokius pat lūkesčius turime ir prieš dviejų naujų aušintuvų išbandymą.
„Freezer 34 eSports“ ir „Arctic Freezer 50“
„Freezer 34 eSports“ ir „Arctic Freezer 50“ / N.Davalgos nuotr.

Įeis į istoriją?

„Arctic“ yra pakankamai garsi ir didelę patirtį turinti aušinimo įrangos gamintoja. Ši kompanija platina aušinimo skysčiu sistemas, termopastas, vaizdo plokščių aušintuvus, monitorių stovus, o pagrindinis produktas – šiandien aprašomos procesoriaus aušinimo oru sistemos.

Kompanija yra įdomi tuo, kad niekad nebijo eksperimentuoti. Prieš dešimtmetį „Arctic“ nusprendė, kad kompiuterių komponentų gamintojai verta nerti į radijo bangomis valdomų laivelių ir automobiliukų rinką. Ir dabar kompanijos produktų portfelis pasižymi originalumu – čia galime rasti apsauginių kaukių ir USB jungtimi maitinamų stalinių ventiliatorių.

N.Davalgos nuotr./ „Freezer 34 eSports“ ir „Arctic Freezer 50“ pakuotės
N.Davalgos nuotr./ „Freezer 34 eSports“ ir „Arctic Freezer 50“ pakuotės

„Arctic Freezer i30“ tikrai įeis į aušinimo sistemų istoriją. Šis modelis turėtų nesunkiai patekti į visų laikų populiariausių vidutinės klasės orinių procesorių aušintuvų dešimtuką. Senąjį aušintuvą vis keitė nauji modeliai, o šviežiausiu įpėdiniu šiuo metu yra „Freezer 34 eSports“, kuris ir tampa vienu iš šiandien išbandomų produktų.

Vokietijoje įkurta kompanija visą laiką labiausiai orientavosi į biudžetinės ir vidutinės klasės aušintuvus. Pastaruoju metu „Arctic“ vis rimčiau žiūri ir į aukštesnės klasės produktus. To rezultatas – naujojo „Arctic Freezer 50“ debiutas. Būtų tikra nuodėmė neišmėginti pirmojo galingo „Arctic“ aušinimo oru.

„Arctic Freezer 34 eSports“

Nesunku įsivaizduoti, kaip atrodo eSportui skirtos klaviatūros ar kompiuterių korpusai. Bet ką reikia padaryti procesoriaus aušintuvui, kad prie jo pavadinimo būtų galima dėti „eSports“ prierašą? „Arctic“ manymu pakanka aušintuvą nudažyti juodai ir suteikti jam pasirenkamos spalvos apdailas.

N.Davalgos nuotr./Sunku sugalvoti argumentą, kuo aušintuvas gali būti tinkamas eSportui
N.Davalgos nuotr./Sunku sugalvoti argumentą, kuo aušintuvas gali būti tinkamas eSportui

Iš vienos pusės, kelios papildomos spalvos tikrai nepadaro daikto skirtu eSportui. Iš kitos pusės, sunku būtų sugalvoti kažkokią kitą papildomą savybę, kuri jį padarytų labiau tinkamu eSportui, nes žaidėjams pakanka to, kad aušintuvas gerai atrodytų ir efektyviai aušintų.

Ne paslaptis, kad didžioji dalis naujų aušintuvų įgauna RGB apšvietimą. „Arctic“ nusisuko nuo šios mados ir duoda galimybę pasirinkti tarp juodai nudažyto aušintuvo su žaliomis, baltomis, raudonomis, geltonomis ar tamsiai pilkomis apdailomis. Taip pat egzistuoja galimybė rinktis visiškai baltą aušintuvą. Negana to, kiekvienas aušintuvas gali būti komplektuojamas su vienu arba dvejais ventiliatoriais. Modifikacijų kiekis tikrai maloniai džiugina, tačiau Lietuvos rinka yra labai maža, todėl egzistuoja didelė tikimybė, kad Jūsų norimos versijos nebus Jūsų pasirinktoje parduotuvėje.

N.Davalgos nuotr./Pavargusiems nuo RGB apšvietimo, dizainas maloniai džiugins akį
N.Davalgos nuotr./Pavargusiems nuo RGB apšvietimo, dizainas maloniai džiugins akį

Man labai patiko nauji „BioniX P“ ventiliatoriai. Jie turi ypač platų PWM apsukų reguliavimo diapazoną, prasidedantį ties 200 aps./ min ir besibaigiantį ties 2100 aps./ min riba. Retai sutiksite ventiliatorių, kurio minimalios ir maksimalios apsukos skiriasi daugiau nei dešimt kartų. Taip pat „Arctic“ tapo akivaizdžia lydere, priverčiant aušintuvus suktis lėtai – 200 aps./ min yra labai geras pasiekimas šiuo klausimu. Kompanija turi net ir 100 aps./ min pasiekiančius ventiliatorius, tačiau tai yra mažesnio dydžio modeliai.

N.Davalgos nuotr./Šis ventiliatorius, esant mažoms apkrovoms, yra visiškai negirdimas
N.Davalgos nuotr./Šis ventiliatorius, esant mažoms apkrovoms, yra visiškai negirdimas

Kodėl tai yra taip svarbu? Naršant internete ar žiūrint filmus, tokiu greičiu besisukantis ventiliatorius bus visiškai negirdimas. Mūsų visiškai netrikdys kompiuterio garsas iki tol, kol jis gaus sudėtingesnę užduotį.

„Arctic Freezer 50“

„Arctic Freezer 50“ yra labai įdomus ir netikėtas produktas. Galingų orinių aušintuvų rinka traukiasi, užleisdama vietą aušinimo skysčiu sistemoms. Vandens aušintuvais savo asortimentą papildė ir „Arctic“, taip bandydama užkariauti didesnes investicijas savo sistemai skiriančių žaidėjų širdis.

N.Davalgos nuotr./ Pirmasis „Arctic“ bandymas dičkių rinkoje
N.Davalgos nuotr./ Pirmasis „Arctic“ bandymas dičkių rinkoje

„Arctic“ niekada nesiūlė didelių ir galingų orinių aušinimo sistemų, net ir kai jos išgyveno savo aukso amžių. Dėl to 2019-ųjų gale pasirodęs „Arctic Freezer 50 TR“ buvo tarsi griaustinis iš giedro dangaus. Tiesa, tai buvo tik retiems ir galingiems „AMD Threadripper“ procesoriams skirtas aušintuvas. Po metų pasirodė ir įprastiems procesoriams skirta mažesnio dydžio versija, kuri pateko ir į mūsų rankas.

Gamintoja atliko puikų darbą kurdama unikalų „Freezer 34 eSports“ dizainą. Tuo tarpu brangesnis „Arctic Freezer 50“ aušintuvo dizainas jau matytas ne kartą. Plastikinį dangtį, ant kurio matomas RGB apšvietimas jau teko sutikti „Cooler Master“, „Gigabyte Aorus“, ar „MSI“ aušintuvuose. Nepaisant to, kad aušintuvo dizainas nėra išskirtinis, jo išvaizda yra gan nebloga.

N.Davalgos nuotr./Sudėtinga konstrukcija gerai maskuoja aušintuvo vidų
N.Davalgos nuotr./Sudėtinga konstrukcija gerai maskuoja aušintuvo vidų

Masyvus plastikinis dangtis slepia aušintuvo vidų. Iš pradžių gali pasirodyti, kad tai yra storas „vieno bokšto“ aušintuvas su vienu ventiliatoriumi, tačiau nuėmus plastiką pamatome „dviejų bokštų“ tipo aušintuvą, turintį du ventiliatorius.

„Arctic Freezer 50“ yra truputėlį mažesnis už šios klasės etaloną „Noctua NH-D15“. Laimei, „Arctic“ aušintuvas kainuoja trečdaliu pigiau, todėl jis yra neįpareigotas demonstruoti analogišką aušinimo našumą.

Radiatoriaus viduryje sukasi didelis 140 mm ventiliatorius, tuo tarpu priekyje dirba šiek tiek mažesnis 120 mm analogas. Abu ventiliatoriai taip pat turi savybę suktis vos 200 aps./ min greičiu ir tokiu būdu užtikrinti tylą, esant žemai procesoriaus apkrovą. Šiek tiek gaila, kad dėl specifinės konstrukcijos, jie negali būti pakeisti kitokiais ventiliatoriais. Todėl sugedus vienam iš jų, teks keisti visą aušintuvą.

N.Davalgos nuotr./Šeši šiluminiai vamzdeliai tiesiogiai liečiasi su procesoriumi
N.Davalgos nuotr./Šeši šiluminiai vamzdeliai tiesiogiai liečiasi su procesoriumi

Gan netikėta detalė – net šešis šiluminius vamzdelius turintis aušintuvas, gali pasigirti tiesioginiu vamzdelių kontaktu su pačiu procesoriumi. Paprastai šį sprendimą pavyksta įgyvendinti tik mažesniuose aušintuvuose, tad toks vaizdas buvo maloni staigmena.

Testai

Testams naudojame ne pirmos jaunystės sistemą, bet stipriai paspartintas procesorius sukuria pakankamai daug karščio. Be to, mums labiausiai rūpi temperatūrų skirtumas, esantis tarp skirtingų procesoriaus aušintuvų. Išorės temperatūros standartu pasirinkome 25°C temperatūrą ir prie galutinio rezultato pridedam/ atimam tiek, kiek kambario temperatūra skyrėsi nuo mūsų etalono. Pavyzdžiui jei kambaryje yra 22 laipsniai šilumos, o mes užfiksavome 67°C, tai į lentelę rašysime 70°C. Tai leis sulyginti aušintuvų, testuotų skirtingomis aplinkos sąlygomis galimybes.

  • „Intel Core i5 4690K“ 4.7GHz 1.33V centrinis procesorius
  • „Asrock Z87 Extreme 4“ motininė plokštė
  • 2 x 4 GB „Patriot G2 Series“ operatyvioji atmintis
  • „Transcend SSD 740“ 256GB SSD diskas
  • „WD Caviar Blue“ 1TB kietasis diskas
  • „NZXT Phantom 530“ korpusas
  • „OCZ/ PC Power & Cooling Silencer MKIII“ 80+ Gold 750W maitinimo blokas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas

Abu „NZXT Phantom 530“ korpuso ventiliatoriai temperatūrų testų metu dirba pilnu pajėgumu, o matuojant triukšmingumą jie yra išjungiami. Kadangi naudojame pusiau pasyvų maitinimo bloką, o vaizdo plokštė, testuojant procesorių aušintuvus, būna išimta, tad vienintelis garsą skleidžiantis komponentas yra procesoriaus aušintuvas.

N.Davalgos nuotr./ Aušintuvų triukšmingumo testas
N.Davalgos nuotr./ Aušintuvų triukšmingumo testas

Ar jie verti Jūsų pasirinkimo?

Procesoriaus aušintuvas yra metalo gabalas su prie jo pritvirtintu ventiliatoriumi. Principinė konstrukcija nesikeičia eilę metų, todėl tokioje rinkoje išlikti unikaliu yra labai sunku. Galime pasidžiaugti, kad didelę patirtį sukaupusiai „Arctic“ tai pavyko! Pagrindinis šių aušintuvų išskirtinumas – be galo tylus veikimas, kompiuteriui esant mažai apkrautam. Tokį techninį pranašumą sukuria ventiliatorių galimybė dirbti vos 200 aps./ min greičiu.

Nors testų lentelėje „Arctic Freezer 34 eSports“ ir yra trečias nuo galo, to sureikšminti nereikėtų, nes virš jo yra kur kas didesni ir brangesni modeliai. 40 eurų kainuojantis aušintuvas pralenkė panašaus dydžio „Lepa NeoIllusion“ ir pateisino už jį prašomą sumą. Galime drąsiai teigti, kad „Arctic Freezer 34 eSports“ suteikiamos aušinimo galios pakaks daugumai lengvai paspartintų procesorių.

Man patiko, kad „Arctic“ siūlo unikalios išvaizdos aušintuvą ir net dvylika skirtingų modifikacijų. Tą džiaugsmą stipriai aptemdo tai, kad Lietuvoje bus labai sunku surasti norimą variantą – greičiausiai teks tenkintis tuo, kas pirkimo metu bus sandėlyje. Jeigu esate RGB apšvietimo mėgėjas, teks ieškoti kito aušintuvo, tai nebus sudėtingas iššūkis, nes šiais laikais jų yra pilna.

„Arctic Freezer 50“ yra geras produktas, pristatytas blogu laiku. Jį būtų galima laikyti truputėlį mažesniu ir paprastesniu, tačiau ir apčiuopiamai pigesniu „Noctua NH-D15“ analogu. Tai aušintuvas, kurį aš mielai rinkčiausi kaip pirkėjas, tačiau niekad nenorėčiau pardavinėti būdamas prekybininko rolėje.

Aušintuvas pranoksta panašiai kainuojančias aušinimo skysčiu sistemas. Vis dar populiaru manyti, kad aušinimas vandeniu geriau susitvarkys su savo užduotimis, tačiau dažniausiai viskas būna atvirkščiai. Net ir įvertinę, jog skystį savyje turintis aušintuvas bus mažiau efektyvus, pirkėjai pasirenka madingesnį ir estetiškiau atrodantį variantą. Dėl to, kad ir kaip gerai aušintų „Arctic Freezer 50“, jo komerciniu pasisekimu esu linkęs abejoti.

„Arctic“ pasistengė kurdami „Freezer 50“ dizainą, tačiau tai buvo padaryta praktiškumo sąskaita. Ventiliatoriai nėra keičiami, todėl sugedus vienam iš jų, visas aušintuvas tampa beverčiu metalo gabalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas