Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas apie dirbtinį intelektą: kaip suspėti į nuvažiuojantį traukinį?

Technologijų pažanga šiandien keičia ne tik pasaulį, bet ir supratimą apie mūsų kasdienybę, o dirbtinis intelektas (DI) tampa vienu svarbiausių šios revoliucijos variklių. Šiuolaikinis verslas ir ekonomika sparčiai pereina į DI valdomą erą, kurioje tradiciniai darbo modeliai ir investicinės strategijos privalo prisitaikyti prie naujos realybės, rašoma pranešime spaudai.
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / 123RF.com nuotr.

Investicijų ekspertas Ilja Laurs, turintis daugiau nei dvidešimt metų patirtį technologijų sektoriuje, aptaria šios srities tendencijas, galimybes ir iššūkius.

Dirbtinis intelektas šiandien: kaip jis keičia rinkas?

Dirbtinis intelektas jau dabar transformuoja įvairias sritis – nuo sveikatos apsaugos iki autonominių transporto priemonių. DI technologijos tampa būtinos daugelyje pramonės šakų, padėdamos automatizuoti procesus, optimizuoti išlaidas ir didinti efektyvumą. Laurs pabrėžia, kad DI sektorius nėra tik laikinas mados šuolis. „Technologijų sektorius nuolat pranoksta kitus, vidutiniškai generuodamas 14-15% metinės grąžos, nepriklausomai nuo rinkos svyravimų ar krizės,“ – pastebi jis.

Pasak eksperto, DI jau dabar atveria naujas rinkas ir suteikia neribotas galimybes kompanijoms, kurios sėkmingai įgyvendina šią technologiją. Pavyzdžiui, sveikatos priežiūros sektoriuje DI leidžia kurti personalizuotus gydymo būdus ir greičiau diagnozuoti ligas, o transporto sektoriuje – vystomi autonominiai automobiliai bei robotai, pakeisiantys žmogų kasdienėse užduotyse.

Dirbtinis intelektas rytoj: kur slypi galimybės?

Kalbant apie ilgalaikę DI technologijų ateitį, Laurs išskiria kelias ypatingai perspektyvias sritis. Pirmoji jų – sveikatos apsauga, kur DI gali radikaliai pakeisti gydymo būdus ir užtikrinti didesnį efektyvumą medicinoje.

Antroji – autonominis transportas, kuris vystosi greitai, tačiau dar turi daug neišnaudotų galimybių. „Šios sferos yra vos pradžioje, o jų vystymasis gali sukelti milžinišką perversmą tiek ekonomikoje, tiek kasdieniame gyvenime“, – sako Laurs.

Investuojant į DI sektorių, svarbu ne tik įvertinti rizikas ir galimybes, bet ir laiku priimti sprendimus.

Trečioji sritis, kurią pabrėžia Laurs, yra gamyba. DI technologijos leidžia efektyviau valdyti gamybos procesus, mažinti išlaidas bei tobulinti produktų kokybę. Laurs atkreipia dėmesį į tai, kad nors technologijos dar ankstyvoje stadijoje, investuotojai turėtų stebėti šių sričių progresą ir numatyti būsimus pokyčius.

Investavimo į dirbtinį intelektą strategijos: kur rizika ir nauda?

Nepaisant didelio augimo potencialo, investicijos į DI sektorių yra susijusios su rizika. „Viena didžiausių grėsmių – technologinis burbulas, kai DI įmonės gauna išpūstus vertinimus, nors dar neturi ilgalaikio stabilumo,“ – aiškina Laurs. Tokiose situacijose svarbu būti atsargiems ir įvertinti įmonių potencialą ne tik pagal dabartines vertes, bet ir pagal ilgalaikę viziją.

Diversifikacija, Laurs nuomone, yra viena iš sėkmingiausių strategijų. Investuotojai neturėtų apsiriboti vien tik pagrindiniais rinkos žaidėjais, tokiais kaip NVIDIA ar „Google“, tačiau taip pat atkreipti dėmesį į inovatyvius startuolius, kurie dar tik formuoja savo vertę rinkoje. „Technologijų fondai gali būti puiki galimybė derinti stabilias įmones su aukšto augimo potencialą turinčiais startuoliais,“ – pataria Laurs.

Kaip neatsilikti nuo technologijų traukinio?

Investuojant į DI sektorių, svarbu ne tik įvertinti rizikas ir galimybes, bet ir laiku priimti sprendimus. Laurs pabrėžia, kad konservatyvesni investuotojai linkę laukti, kol rinka stabilizuosis ir paaiškės, kurie žaidėjai išliks, tačiau drąsesni investuotojai gali pasinaudoti didesnės grąžos potencialu, investuodami ankstyvose stadijose.

Svarbu ir tai, kad technologijų sektoriaus pokyčiai dažnai neatspindi įprastinių verslo ciklų. „Technologijos vystosi daug greičiau nei klasikiniai verslai, tad investuotojams reikia ne tik stebėti dabartines tendencijas, bet ir numatyti ateities kryptis“, – sako Laurs. Jo nuomone, technologijų sektoriaus augimas yra ilgo nuotolio maratonas, o ne greitas sprintas.

Dirbtinio intelekto sektorius jau dabar keičia pasaulį, ir ši tendencija tik stiprės. Kaip pastebi Ilja Laurs, sėkmingi investuotojai yra tie, kurie ne tik analizuoja dabartines tendencijas, bet ir numato būsimus pokyčius. Diversifikacija, rizikos valdymas ir strateginis požiūris yra būtini siekiant ilgalaikės sėkmės šiame sektoriuje.

Nepaisant potencialių grėsmių ir rinkos svyravimų, DI technologijos suteikia didžiules galimybes tiems, kurie sugeba prisitaikyti ir kurti bei sekti inovacijas. Kaip ir visose technologijose, sėkmė priklauso nuo gebėjimo laiku priimti sprendimus, tinkamai vertinti riziką bei investuoti į ateitį, kuri jau dabar prasideda šiandien.

Plačiau apie investavimą į dirbtinį intelektą ir naujausias technologijas galite išgirsti jau lapkričio 28 d. vyksiančioje, didžiausioje Lietuvoje finansinio raštingumo konferencijoje – Finansinės laisvės forumas. Konferencijoje dalyvaus ir pats Ilja Laurs – verslininkas ir investuotojas, vadovaujantis „Nextury Ventures“ fondui, kuris aktyviai investuoja į tokias sritis kaip 3D spausdinimas, dalijimosi ekonomika ir išmaniosios technologijos.

Plačiau apie konferenciją čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas