Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė pasidalijo 8 patarimais, kurie padės apsaugoti vaiką nuo pavojų internete

Per paskutinius du dešimtmečius internetas tapo neatsiejama kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalimi. Ne išimtis ir jaunoji karta – vaikai ir paaugliai internete praleidžia vis daugiau laiko, todėl virtualios erdvės saugumas tapo itin aktualia tema, rašoma „Samsung“ pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Freepik.com nuotr.

Brigita Barkauskienė, „Samsung“ produktų ekspertė sako, kad saugus vaikų elgesys internete priklauso ir nuo tėvų kontrolės, ir nuo šiuolaikinių technologinių sprendimų, padedančių užtikrinti virtualių duomenų saugumą.

„Internetas – puiki erdvė vaikams įgyti naujų žinių ar bendrauti, tačiau čia slypi ir pavojai. Internete yra nemaža galimybė susidurti su netinkamu turiniu, patirti patyčias ar tapti sukčių auka. Todėl svarbu su vaikais ne tik kalbėti apie tykančius pavojus, bet ir patiems tėvams imtis iniciatyvos užtikrinant savo vaikų saugumą virtualioje erdvėje“, – teigia Brigita Barkauskienė.

Patarimai saugesniam vaiko laisvalaikiui internete

Ekspertė pataria vadovautis 8 patarimais, padėsiančiais užtikrinti saugumą vaikui naršant internete:

  1. Nustatykite aiškias taisykles. Atvirai pasikalbėkite su vaiku apie tai, su kuo ir kaip jis bendrauja ir kas gali matyti, ką vaikas skelbia internete. Paaiškinkite, kad viskas, kas patenka į internetą – nuotraukos, vaizdo įrašai ar komentarai – lieka internete ir tampa lengvai prieinama kitiems vartotojams.

  2. Laiką internete praleiskite kartu. Suteikite savo vaikui galimybę saugiai ir pozityviai bendrauti internete su draugais ir šeima. Pokalbis su kitais žmonėmis gali būti puiki proga kartu modeliuoti įvairias situacijas bendraujant virtualiai. Skirkite laiko susipažinti su jo amžių atitinkančiomis programėlėmis, žaidimais ir kitomis internetinėmis pramogomis.

  3. Pabrėžkite mobiliųjų įrenginių apsaugos svarbą. Pirmas dalykas, kurį turėtų padaryti kiekvienas, turintis naują mobilųjį įrenginį – aktyvuoti apsaugą slaptažodžiu. Pasikalbėkite su vaiku apie naudojamo įrenginio apsaugos svarbą – pabrėžkite, kad mobiliajame telefone laikoma jo asmeninė informacija. Įrenginį pametus ir jam patekus į netinkamas rankas, kyla rizika, kad vaiko vardu internete bus paviešinta įvairi informacija, nuotraukos ar vaizdo įrašai.

  4. Neatsilikite nuo technologijų. Šiuolaikinė jaunoji karta naudojasi visomis išmaniųjų įrenginių galimybėmis, todėl tėvams būtina žinoti įrenginių naujoves ir padėti vaikui apsaugoti savo įrenginyje laikomą informaciją. Dabar naujausi įrenginiai turi įdiegtas saugumo sistemas, kurios padeda išvengti privačių duomenų vagystės.

  5. Pabrėžkite, kaip svarbu pažinti savo tikruosius draugus. Vaikas turi žinoti, kad internete jis negali būti tikras, su kuo bendrauja, todėl niekada neturėtų priimti prašymų draugauti iš žmonių, kurių nepažįsta realiame gyvenime. Internetiniai draugai gali pasiekti nuotraukų albumus, skaityti asmeninius komentarus bei rinkti privačią informaciją.

  6. Leiskite vaikui žinoti, kad esate šalia. Išlikite ramūs, jei jūsų vaikas padaro klaidą, pavyzdžiui, paskelbia tai, ko neturėjo skelbti. Padėkite jam pašalinti įrašą, jei įmanoma, ir pasikalbėkite su juo apie tai, kaip ateityje išvengti panašių klaidų.

  7. Įpraskite riboti privatumo nustatymus. Daugelyje socialinių tinklų svetainių yra plačios privatumo parinktys, kuriomis vaikas turėtų išmokti naudotis. Kiekvienoje svetainėje, kurioje jūsų vaikas skelbia informaciją apie save, savo šeimą ir draugus, kartu peržiūrėkite privatumo politiką ir nustatykite saugias paskyros privatumo parinktis.

  8. Nuraminkite vaiką, jei jis prarado įrenginį. Jaunesnioji karta dažnai būna išsiblaškiusi ir lengvai pameta savo nešiojamus mobiliuosius telefonus, ausinukus, laikrodžius, planšetes. Tačiau šiuolaikinių technologijų dėka, juos galima greitai surasti, pavyzdžiui, į telefonus integruota įrenginių suradimo funkcija, padės nustatyti jų buvimo vietą, net jei jis yra išjungtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas