Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektroninių knygų skaitymo privalumai ir trūkumai

Skaitmeniniame amžiuje viskas, ką galima perkelti į kompiuterio ekraną, galiausiai ten ir atsiras. Daugumą anksčiau žmogaus kasdienei rutinai įprastų veiksmų – nuo taksi išsikvietimo iki darbo pokalbio – pakeitė keli paspaudimai telefono ekrane. Paskutiniu metu išpopuliarėjusios elektroninės skaityklės taip pat sparčiai keičia knygų skaitymo įpročius. Visgi, ar iš tiesų verta popierines knygas keisti elektroninėmis?
Elektroninė skaityklė
Elektroninė skaityklė / 123RF.com nuotr.

Patogumas

Nenuginčijamas faktas – elektroninės skaityklės daug patogesnės už tikras knygas. Visų pirma, dėl lengvo dizaino skaityklės sveria ne daugiau už žurnalą, o įprasto dizaino skaityklė lengvai telpa į švarko kišenę. Nors dauguma knygų yra lengvos, galime tik įsivaizduoti, kiek svertu dešimtys knygų, talpinamų skaityklėje.

Elektroninės knygos taip pat pritaikytos skaityti tamsoje. Naujausio modelio skaityklių ekranuose pateikiamas elektroninio popieriaus vizualas imituoja įprasto rašalo ant popieriaus vaizdą. Skirtingai nuo įprastų plokščiųjų ekranų, kurie skleidžia šviesą, elektroninio popieriaus ekranai atspindi šviesą kaip popierius, taip kuo įmanoma labiau sumažinant žalą regėjimui. Be to, jog nevarina akių intensyvia šviesa, jie suteikia platesnį žiūrėjimo kampą nei dauguma šviesą skleidžiančių ekranų.

Elektroninėse knygose taip pat galima atlikti žodinę paiešką per kelias sekundes, keisti šrifto dydžius, patogiau sekti išnašose autorių paliktas nuorodas.

Draugiškos gamtai

Dėl masinio visuomenės vartojimo miškai naikinami nerimą keliančiu tempu. Negana to, knygų gamybos procese kasmet sunaudojama 153 mlrd. galonų vandens. Elektroninės knygos yra skaitmeninės, o tai reiškia, kad jų kūrimas nedaro jokio poveikio aplinkai. Taip, skaityklėms reikia išteklių, pavyzdžiui, įvairių lydinių, tačiau ilgainiui jos yra tvaresnės nei popierinių knygų pirkimas diena iš dienos.

Pigesnis variantas

Elektroninės knygos kainuoja daug pigiau, nei popierinės. Dar vienas privalumas – nusipirkti knygą galit gulėdami lovoje ir nelaukti ją atvežančio kurjerio. Knyga tą pačią minutę tampa prieinama kiekvienam skaitytojui.

123RF.com nuotr./Skaitymas (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Skaitymas (asociatyvi nuotr.)

Žmonės įsimena daugiau informacijos iš popieriaus

Visgi, mokslininkai randa įrodymų, jog popierinės knygos skaitymas padeda įsisavinti informaciją daug lengviau. Paskutiniai tyrimai rodo, kad popierius dėl savo lytėjimo pojūčio yra pranašesnis informacijos išsaugojimo požiūriu: kadangi knygos svoris, skaitant toliau, keičiasi iš dešinės į kairę, smegenys labiau įsitraukia ir sutelkia dėmesį į visų šių duomenų apdorojimą vienu metu, padėdamos išsaugoti kuo daugiau informacijos. Skaitydami istoriją jaučiate, kaip dinamiškai keičiasi knygos svoris, todėl smegenys lengviau įsivaizduoja siužeto taškus ir kitas istorijos detales.

Nepatikimumas

Skirtingai nei spausdintinės, e. skaityklės yra nepatikimos. Kaip ir bet kuris elektroninis įtaisas, negalima tikėtis, jog skaityklė tarnaus amžinai. Popierinės knygos, jei tinkamai prižiūrimos, gali tarnauti dešimtmečius. Be to, kad elektroninės skaityklės veiktų, joms reikalingos baterijos ir nuolatinis įkrovimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas