Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EP nariai siūlo uždrausti blogąsias socialinių tinklų praktikas

Europos Parlamento (EP) Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas priėmė pranešimo projektą, kritikuojantį socialinius tinklus, žaidimų platformas ir kitas skaitmenines paslaugas. Jos, anot pranešimo, manipuliuoja psichologinėmis vartotojų silpnybėmis, siekdamos pelno. Europarlamentarų teigimu, būtina imtis papildomų priemonių, kurios padėtų apsaugoti vartotojus.
Socialiniai tinklai
Socialiniai tinklai / 123RF.com nuotr.

Pranešimo projektą komitete beveik vienbalsiai palaikę EP nariai (38 už ir 1 susilaikė) tvirtina, kad, nors yra ir teigiamų socialinių tinklų aspektų, jie taip pat gali sukelti ir psichologinės, fizinės ar net materialinės žalos. Tai ypač aktualu kalbant apie vaikus ir paauglius, kurie šiais aspektais yra pažeidžiamiausi.

EP Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto nariai mano, kad jau galiojantis Skaitmeninių paslaugų aktas ir rengiamas Dirbtinio intelekto aktas nepakankamai reglamentuoja keliamą problemą. Jie ragina Europos Komisiją (EK) užpildyti teisinės sistemos spragas ir pateikti papildomus skaitmeninių platformų naudotojų apsaugos mechanizmus.

EP nariai pažymi, kad galiojanti direktyva dėl nesąžiningos komercinės veiklos neuždraudžia kai kurių žalingų vartotojams priemonių, tokių kaip begalinis slinkimas (angl. infinite scrolling), automatinis paleidimas (angl. autoplay) ar aktyvieji pranešimai (angl. push notification). Parlamentarų įsitikinimu, šios priemonės turėtų būti geriau ištirtos ir, jei reikia, uždraustos.

Pranešimo projektą palaikę EP nariai taip pat siekia, kad bendrovės pradėtų kurti etiškus skaitmeninius produktus ir paslaugas, kuriose nesislėptų manipuliatyvūs ir klaidinantys sprendimai.

Europarlamentarai siūlo EK parengti skaitmeninį „teisės būti netrukdomiems“ reguliavimą ir sukurti gerosios praktikos pavyzdžių sąrašą, kuriame būtų tokios priemonės kaip standartiškai taikomas platformų pranešimų deaktyvavimas, laiko limitų taikymas (ypač vaikams), vartotojų apie jų praleistą laiką prie ekrano informavimas bei „pamąstymo prieš pasidalijant“ žingsnio įvedimas.

Iniciatyvos pranešėja Kim Van Sparrentak teigia, kad šiuo metu nėra jokio savikontrolės būdo, galinčio nugalėti priklausomybę sukeliančius projektavimo elementus, kuriems esame pavaldūs šiandien.

„Jei nedelsiant nesiimsime veiksmų, tai turės didžiulį poveikį būsimoms kartoms“, – pabrėžė K. Van Sparrentak.

EK šiuo metu vertina, ar reikia atnaujinti tam tikrus vartotojų apsaugos įstatymus, kad būtų užtikrintas aukštas naudotojų apsaugos lygis skaitmeninėje aplinkoje. Išvados, tikimasi, bus paskelbtos dar iki 2024 metų.

EP pranešimas, kuriam ir pritarė Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas, bus integruotas į minimą EK vertinimą.

Tyrimai rodo, kad per intensyvus išmaniųjų telefonų ar interneto naudojimas siejamas su sumažėjusiu žmonių gyvenimo kokybės suvokimu ir psichologiniais simptomais, tokiais kaip depresija, maža savivertė, kūno ir mitybos sutrikimai, nerimas, stresas ir pan.

Ekspertai taip pat teigia, kad socialinių tinklų ir kitų skaitmeninių platformų naudojimas yra ne tik visuomenės sveikatos klausimas, reikalaujantis bendro ir subalansuoto požiūrio, bet ir iššūkis, susijęs su dezinformacijos sklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas