Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES ir JAV raginamos tirti DI tipą, naudojamą tokios sistemose kaip „ChatGPT“

Europos Sąjungos vartotojų apsaugos grupės antradienį paragino reguliavimo institucijas ištirti dirbtinio intelekto, kuriuo grindžiamos tokios sistemos kaip „ChatGPT“, tipą, atkreipdamos dėmesį į galimą riziką, kad žmonės tampa pažeidžiamesni, vėluojant įsigalioti naujoms bloko dirbtinio intelekto taisyklėms.
ChatGPT
ChatGPT / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Koordinuotomis pastangomis 13 priežiūros grupių raštu kreipėsi į nacionalines vartotojų, duomenų apsaugos, konkurencijos ir produktų saugos institucijas, įspėdamos jas apie įvairias su generatyviniu dirbtiniu intelektu susijusias problemas.

Transatlantinė vartotojų grupių koalicija taip pat raštu kreipėsi į JAV prezidentą Joe Bideną, prašydama imtis veiksmų, kad vartotojai būtų apsaugoti nuo galimos generatyvinio dirbtinio intelekto daromos žalos.

Europa pirmauja pasaulyje pagal pastangas reguliuoti dirbtinį intelektą, kurios tapo aktualios, atsiradus naujai dirbtinio intelekto rūšiai, suteikiančiai dirbtinio intelekto pokalbių robotams, tokiems kaip „ChatGPT“, galimybę kurti tekstą, vaizdus, vaizdo ir garso įrašus, panašius į kuriamus žmogaus.

ES baigia rengti pirmąsias pasaulyje išsamias šios technologijos taisykles, tačiau tikimasi, kad jos įsigalios tik po dvejų metų.

Grupės paragino Europos ir JAV vadovus pasinaudoti galiojančiais įstatymais ir priimti naujus teisės aktus, kad būtų sprendžiama generatyvinio dirbtinio intelekto daromos žalos problema.

Jos citavo Norvegijos vartotojų tarybos ataskaitą, kurioje nurodyti dirbtinio intelekto pokalbių robotų keliami pavojai, įskaitant neteisingos medicininės informacijos teikimą, manipuliavimą žmonėmis, melagingų naujienų straipsnių kūrimą ir neteisėtą naudojimąsi dideliais iš interneto paimtų asmens duomenų kiekiais.

Šalių, įskaitant Italiją, Ispaniją, Švediją, Nyderlandus, Graikiją ir Daniją, vartotojų grupės įspėja, kad nors ES dirbtinio intelekto akte sprendžiami kai kurie susirūpinimą keliantys klausimai, jie bus pradėti taikyti tik po kelerių metų, todėl „vartotojai liks neapsaugoti nuo technologijų, kurios kol kas nepakankamai reguliuojamos ir sparčiai tobulėja“.

Kai kurių šalių institucijos jau ėmėsi veiksmų. Italijos privatumo priežiūros institucija nurodė „ChatGPT“ kūrėjams „OpenAI“ laikinai sustabdyti naudotojų asmeninės informacijos tvarkymą, kol bus ištirtas galimas duomenų apsaugos pažeidimas. Prancūzija, Ispanija ir Kanada taip pat tiria „OpenAI“ ir „ChatGPT“ veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas