Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos gynybos pajėgų vadas apie GPS trikdžius: manome, kad tai Rusijos darbas

Pasak Estijos kariuomenės generolo, Rusija gali būti atsakinga už tai, kad Baltijos jūros regione padažnėjo aviacijos įmonių, išmaniųjų telefonų ir ginklų sistemų naudojamų palydovų signalų trukdymo atvejų, rašo leidinys „Bloomberg“.
GPS signalo trikdžiai
GPS signalo trikdžiai / 15min montažas
Temos: 3 Rusija Ukraina GPS

Estijos gynybos pajėgų vadas Martinas Heremas bedė pirštu į Kremlių, dėl Baltijos jūros regione vykdomų GPS sistemos signalų trikdžių.

Nuo praėjusių metų Baltijos regione padažnėjo palydovinės navigacijos sistemų trikdžiai. Šį mėnesį ypač padaugėjo trikdžių teritorijoje, besidriekiančioje nuo Suomijos iki Lenkijos ir Juodosios jūros regiono.

„Kažkas tai sukelia, ir mes manome, kad tai Rusija. <...> Manau, kad jie mokosi ir bando“, – praėjusią savaitę Taline „Bloomberg“ duotame interviu sakė M. Heremas, pridūręs, kad Maskva gali tokiu būdu žaisti karo žaidimus, atsižvelgiant į galimo konflikto su NATO riziką.

Apie tai, kad trikdžiai fiksuojami ir Lietuvos oro erdvėje rašė 15min.

Sausio viduryje paskelbta apie pastebėtus rimtus trikdžius GPS Šiaurės Lenkijoje ir netoli Lietuvos. 15min sužinojo, kad apie sutrikimus pranešė ir virš Lietuvos skridę lėktuvai.

Dalis ekspertų suskubo pastebėti, kad trikdžiai sutampa su Rusijos trikdymo sistemų, esančių Kaliningrado srityje, veikimo spinduliu, todėl imta spekuliuoti apie Rusijos elektroninių ginklų išbandymą Suvalkų koridoriuje.

Pastaraisiais metais panašūs trikdžiai fiksuoti ir įvairiose Lietuvos vietovėse, pradedant Marijampolės regionu ir baigiant šiaurės Lietuva. Apie problemas dažniausiai praneša lėktuvų pilotai.

Kaip 15min teigė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius institucija dėl šių pranešimų vykdė matavimus ir tyrimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Kuliešius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Kuliešius

„Mūsų turimais duomenimis, pranešimai apie trikdžius gaunami iš virš Lietuvos teritorijos praskrendančių lėktuvų. Jie yra trumpalaikiai. Iš Lietuvos pasienyje gyvenančių gyventojų nesame gavę nusiskundimų dėl GPS ryšio sutrikimų. Tačiau reaguodami į informaciją iš kitų atsakingų institucijų apie galimus trikdžius, šiuo metu tęsiame tyrimą ir siekiame nustatyti jų kryptį ir signalo parametrus“, – nurodė RRT atstovas.

Tiek 15min kalbinti ekspertai, tiek skrydžius reguliuojantis bendrovė „Oro navigacija" nurodo, kad skrydžiams tokie trikdžiai per daug nekenkia – lėktuvai naudojasi bent keliomis sistemomis, tad neveikiantis GPS nekelia rizikų saugumui. Tačiau tai, be abejo, yra nepatogumas. Didžiausius nepatogumus tokiu atveju gali patirti tie, kurie GPS naudoja kaip pagrindinį navigacijos įrankį.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau yra patvirtinusi, kad jos elektroninės karybos padaliniai Kaliningrade rengė radijo ir palydovinių signalų trikdymo pratybas, nurodo „Bloomberg“.

M.Heremas portalui „Bloomberg“ taip pat sakė, kad trukdymo veikla taip pat galėjo būti vykdoma iš laivų Baltijos jūroje. „Rusija pademonstravo savo elektroninio karo pajėgumus ne tik Ukrainoje ir Baltijos šalyse, bet ir kitur. Jie neabejotinai yra gana stiprūs šioje srityje“, – sakė Estijos gynybos vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas