Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Europos humanitarinis universitetas (EHU) ir „Scholars at Risk“ (SAR) Vilniuje surengs SAR 2024 m. pasaulinį kongresą, skirtą akademinės laisvės iššūkiams visame pasaulyje

Europos humanitarinis universitetas (EHU) bendradarbiaudamas su „Scholars at Risk“ (SAR) kviečia mokslininkus, aktyvistus, studentus ir profesionalus iš viso pasaulio aptarti akademinės laisvės iššūkius SAR 2024 m. pasauliniame kongrese.
Europos humanitarinis universitetas ir „Scholars at Risk“ rengia pasaulinį akademinės laisvės kongresą
Europos humanitarinis universitetas ir „Scholars at Risk“ rengia pasaulinį akademinės laisvės kongresą / EHU archyvo nuotr.

Kongresas vyks 2024 m. birželio 25-27 dienomis Vilniuje, Europos Humanitarinio Universiteto patalpose bei Vilniaus rotušėje ir yra didžiausias SAR metinis renginys. Pagrindinę sveikinimo kalbą sakys Amerikos universiteto Afganistane prezidentas dr. Ianas Bickfordas, renginio dalyviai taip pat turės galimybę išvysti Ukrainos pilietinių laisvių centro vadovės Aleksandros Matviichuk (2022 m. Nobelio taikos premijos laureatės) video pranešimą ir SAR „Drąsos mąstyti“ apdovanojimų ceremonija, kuri yra skirtaa asmenims, grupėms ir institucijoms, demonstruojančioms išskirtinį įsipareigojimą ginti mokslininkus ir skatinti akademinę laisvę.

Pagrindinė tema

2024 m. pasaulinis kongresas, kurio tema „Tvarios žinios: universitetų, mokslininkų ir studentų tremtyje pamokos“, nagrinės akademinių bendruomenių, susidūrusių su tremtimi dėl politinio nestabilumo, represijų, nelaimių ir konfliktų, patirtį. Nuo Baltarusijos iki Mianmaro, nuo Afganistano iki Ukrainos, nuo Turkijos iki Sudano, nuo Nikaragvos iki Izraelio/Palestinos ir toliau, kongreso programa apims parodas, kino seansus, plenarinius posėdžius ir diskusijas, siekiant išnagrinėti veiksmingus būdus, kaip paremti rizikos grupėje esančius mokslininkus ir studentus, užtikrinant jų saugumą, atkuriant jų akademinius vaidmenis ir prisidedant prie nestabilumams atsparių aukštojo mokslo bendruomenių ir visuomenių kūrimo. Ši tema yra ypač svarbi EHU, universitetui esančiam tremtyje dėl politinio spaudimo iš Baltarusijos rėžimo pusės. Su EHU susijusi programa apims diskusijas apie universiteto įkūrimo patirtį ir parodą „Neįmanoma svajonė“, pasakojančią apie EHU uždarymą Minske, Baltarusijoje, ir jo persikėlimą į Vilnių, 2004-2006 metais.

EHU nuotr./EHU
EHU nuotr./EHU

“Drąsos mąstyti “ apdovanojimas

Scholars at Risk pristatys „Drąsos mąstyti“ apdovanojimą Ukrainos mokslininkams, pripažindami jų nepaliaujamą įsipareigojimą mokyti, tyrinėti ir dirbti Ukrainos ateičiai, nepaisant egzistencinės grėsmės, kurią sukelia karas. Apdovanojimas bus įteiktas SAR Pasaulinio kongreso „Drąsos mąstyti“ apdovanojimų vakarienės metu trečiadienio vakarą, birželio 26 d., Europos Humanitarinio Universiteto kieme.

Remiantis Ukrainos vyriausybės duomenimis, daugiau nei 59 universitetų buvo iš dalies sugriauti ir devyni visiškai sunaikinti dėl Rusijos vykdomos agresijos 2022-2024 metais. Nepaisant to, po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą 2022 metais, Ukrainos mokslininkų reikšmė išaugo, kai jie atliko svarbų vaidmenį formuojant viešąjį diskursą tiek savo šalyje, tiek užsienyje.

Tyrėjai siekė nuotolinių stipendijų Ukrainos mokslininkams, kurie negalėjo rasti saugaus prieglobsčio užsienyje, rinko duomenis apie tyrimų infrastruktūros žalą ir jungė kolegas su pagalbos programomis. Jų veikla taip pat apima specialiųjų leidinių apie Rusijos karą prieš Ukrainą publikavimą tarptautiniu mastu pripažintuose akademiniuose žurnaluose, viešinimo iniciatyvas per nuotolinius seminarus ir podcastus, dalyvavimą konferencijose Europoje ir Šiaurės Amerikoje bei pasisakymus už paramą Ukrainos studentams ir mokslininkams.

Apdovanojimą grupės vardu priims Mariupolio valstybinio universiteto atstovas. Mariupolio valstybinis universitetas įkūnijo drąsą ir atsparumą ginant akademinę laisvę, nepaisant karo. Universitetas veikia Kijeve nuo tada, kai Mariupolio miestas buvo sugriautas ir okupuotas 2022 metų vasarį.

Rėmėjai

SAR archyvo nuotr./2018 m. pasaulinio Scholars at Risk kongreso dalyviai Berlyne, Vokietijoje
SAR archyvo nuotr./2018 m. pasaulinio Scholars at Risk kongreso dalyviai Berlyne, Vokietijoje

2024 m. Pasaulinis kongresas organizuojamas ir remiamas Scholars at Risk, Europos humanitarinio universiteto ir Vilniaus savivaldybės. Papildomą paramą Kongreso parengiamosioms susitikimams ir susijusiems SAR projektams ir veikloms teikia Mellon fondas, Charina paramos fondas, Charles Koch fondas, Europos Komisija, Freedom House, Fritt Ord fondas, Gerda Henkel fondas, Henry Luce fondas, Microsoft korporacija, Nacionalinis demokratijos fondas, Nacionalinis Airijos universitetas Maynooth, Niujorko universitetas, Atviros visuomenės fondai, Vivian G. Prins fondas, Wiley Impact fondas ir Winston fondas.

Apie Europos humanitarinį universitetą (EHU)

Europos humanitarinis universitetas yra išskirtinis privatus ne pelno siekiantis universitetas, įsikūręs Vilniuje, Lietuvoje. EHU turi ilgalaikę patirtį remiant daugiau nei 85 rizikoje esančių mokslininkų, ir teikiant akademinį prieglobstį daugeliui politiškai persekiojamų studentų ir dėstytojų.

EHU nuotr./EHU
EHU nuotr./EHU

Apie Scholars at Risk (SAR)

Scholars at Risk (SAR) yra visame pasaulyje pripažintas tinklas, jungiantis daugiau nei 650 institucijų iš daugiau nei 40 šalių, veikiantis mokslininkų ir akademinės laisvės labui. SAR suteikia laikinas akademines darbo vietas ir kitą paramą mokslininkams, susiduriantiems su rimtomis grėsmėmis gyvybei, laisvei ir gerovei.

Istorija

Įkurtas 1992 metais Minske, Baltarusijoje, Europos humanitarinis universitetas iš pradžių buvo sukurtas kaip prieglobstis laisvam mąstymui ir akademiniams tyrimams po Sovietų sąjungos žlugimo. Tačiau 2004 metais dėl politinio spaudimo iš Baltarusijos vyriausybės EHU buvo priverstas išeiti į tremtį ir vėliau persikėlė į Vilnių, Lietuvą, kur jis ir toliau klesti kaip akademinės laisvės švyturys. Per metus EHU palaikė apie 85 mokslininkus, esančius rizikoje, ir teikė akademinį prieglobstį politiškai persekiojamiems studentams ir dėstytojams, įkūnijant savo įsipareigojimą išlaikyti intelektinę laisvę susidūrus su sunkumais.

Scholars at Risk (SAR), įkurta 2000 metais Čikagos universitete, atsirado dėl didėjančių grėsmių mokslininkams visame pasaulyje supratimo. Tai pasaulinis judėjimas, skirtas akademinės laisvės apsaugai ir paramai tiems, kurie susiduria su atakomis už idėjų skleidimą ir klausimų kėlimą. SAR tarptautinis narių tinklas siūlo tiesioginę pagalbą grėsmėse esantiems mokslininkams, gina nuo išpuolių prieš aukštojo mokslo bendruomenes ir skatina akademinę laisvę.

SAR archyvo nuotr./Catharine R. Stimpson, SAR valdybos narė, su Muzaffer Kaya ir Tebessüm Yılmaz – 2018 m. kongreso "Courage to Think" apdovanojimų laureatai
SAR archyvo nuotr./Catharine R. Stimpson, SAR valdybos narė, su Muzaffer Kaya ir Tebessüm Yılmaz – 2018 m. kongreso "Courage to Think" apdovanojimų laureatai

Registracija

Registracija ir programos informacija yra patalpinta SAR svetainėje. Kongresas dalinai bus tiesiogiai transliuojamas per Zoom platformą. Norint gauti transliacijos nuorodą būtina išankstinė registracija.

Žiniasklaidos atstovams

Žiniasklaidos užklausas dėl komentarų ar dalyvavimo konferencijoje prašome siųsti adresu: SARcommunications@nyu.edu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius