Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 01

Europos kosmoso agentūros žinia: Lietuva gali turėti savo astronautą – reikia vienos sąlygos

Vilniuje viešėjęs Europos kosmoso agentūros (ESA) komercializacijos vadovas Luca del Monte interviu 15min metu teigė, kad Lietuva yra pajėgi auginti savo kosmoso sektorių ir netgi turėti savo astronautą. Veiklų užteks daugeliui – tarp jų ir architektams ar teisininkams, tačiau, kol apsigyvensime Marse nebūtina. Anot pašnekovo, ateities technologijų kūrimas naudą pradeda duoti kur kas anksčiau.
Luca Del Monte
Luca Del Monte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šią savaitę konferencijoje „Vilnius Space days“ dalyvavęs Europos kosmoso agentūros (ESA) komercializacijos vadovas Luca Del Monte interviu 15min teigė, kad lazerinės technologijos, fiziniai mokslai, gyvybės mokslai yra Lietuvos turtas, todėl turėtume jį toliau vystyti.

Augantis fizinių mokslų sektorius galėtų prisidėti prie nuolat platėjančių kosminių veiklų spektro ir labai ambicingų projektų – pavyzdžiui, asteroidų kasimo, nuolatinių bazių Mėnulyje ar kitur bei tiesioginio ESA vykdomo saulės energijos išgavimo kosmose projekto „Solaris“.

„Labai tolimi kosminiai tikslai, kuriuos sau keliame, pradeda kurti naudą Žemėje jau tada, kai pradedame link jų dirbti. Taigi nereikia laukti, kol apsigyvensime Marse arba bus pradėta aukso kasyba iš asteroidų. Galbūt tai įvyks, nežinau kada, po 20–30 metų? Bet nauda mūsų kasdieniam gyvenimui bus matoma daug anksčiau. Taigi kosmoso mokslas ir komercializacija gali atrodyti kaip skirtingos kryptys, bet jau dabar tai nėra visiškai tiesa. Tam tikros sąsajos egzistuoja“, – kalbėjo ESA atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas