Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 15

Gamtininkas – apie angių įgėlimus: „Tai kaip ji nekirs?“

Pastaruoju metu girdint apie angių įgėlimus kyla klausimas, ar tokių atvejų daugėja? Vilniaus miesto klinikinė ligoninė sako, kad, palyginti su pernai, kai tokių pacientų visai neturėjo, dabar angių įkandimų atrodo padaugėję, tačiau gamtininkas kraipo galva. Ar tikrai angių daugėja ir jos puola, ar tai žmonių netinkamo elgesio pasekmė?
Angis
Angis / Shutterstock nuotr.

„Mums yra daug“

Šią savaitę buvo pranešta, kad Vilniaus vaikų darželyje „Užupiukas“ trimetei įgėlė angis. Mergaitė dėl to net atsidūrė reanimacijoje, tačiau po dviejų parų buvo išleista į namus.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vaikų skubiosios pagalbos intensyviosios terapijos ir konsultacijų skyriaus vedėja, vaikų ligų gydytoja Violeta Radžiūnienė BNS buvo nurodžiusi, kad tai – jau šeštasis toks ligoninėje užfiksuotas atvejis šiemet.

„Tai tikrai mums yra daug“, – sakė gydytoja.

Kiek anksčiau V.Radžiūnienė yra sakiusi, kad pernai šiltojo sezono metu jie pacientų su gyvačių įkandimais išvis neturėjo, nors štai vidutiniškai visoje Lietuvoje gydymo įstaigose per metus registruojama apie 60–70 gyvačių įkandimo atvejų. Laimei, nėra nė vieno pasibaigusio mirtimi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

Nemokant elgtis gamtoje – daugiau nelaimių

Gamtininkas Andrejus Gaidamavičius teigė negalintis atsakyti, ar angių Lietuvoje didėja, mat tokie skaičiavimai nėra atliekami. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu girdimi angių įgėlimų atvejai vis dar tėra pavieniai, o ne masiniai.

Jis neatmetė ir to, kad kai kurie žmonės dėl įkandimų anksčiau net nesikreipdavo, tad tai, jog į ligonines jie skuba dabar, gali sudaryti įspūdį, kad ir pačių įgėlimų šiemet daugiau.

„Man irgi buvo įgėlusi angis, bet aš niekur nesikreipiau, nes žinojau, kad kreipimasis į medikus turi prasmę tik vienu atveju – jeigu turi alergiją. O jeigu įgėlė angis pirmąkart, alergijos žmogus dar neturi“, – 15min sakė jis.

Tačiau jis neatmeta ir kitos teorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas