Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 30

Genetikė L.Partridge: ar žmonės ateityje bus nemirtingi ir kokia yra ilgo gyvenimo paslaptis?

Silicio slėnyje greta dirbtinio intelekto vyrauja kita, ne ką mažiau karšta tema – senėjimo tyrimai. Žymiausi pasaulio verslininkai investuoja į startuolius, kurių tikslas ne tik prailginti žmonių gyvenimo trukmę, bet ir atsukti senėjimo procesą atbuline linkme. Tačiau pasaulinio pripažinimo sulaukusi genetikė Linda Partridge teigia, kad visą šį dėmesį reikėtų nukreipti kita linkme: „Turėtume stengtis, kad prieš mirtį žmonės ilgiau išliktų sveiki“.
Linda Partridge
Linda Partridge / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atrodo natūralu, kad kūnas per laiką nusidėvi, nes senėjimas yra įtrauktas į mūsų ląsteles ir DNR. Kad ir kokias grožio ar sveikatingumo procedūras taikytume, tokia lemtis neišvengiamai laukia kiekvieno iš mūsų. Tačiau ar ilgai taip bus?

Viduramžiais vidutinė žmonių gyvenimo trukmė buvo dvigubai mažesnė, lyginant su XXI amžiumi. Prie tokio reikšmingo pokyčio prisidėjo ne tik žymus gyvenimo kokybės pagerėjimas, antibiotikų atsiradimas, bet ir gilesnis mokslo pasaulio suvokimas apie senėjimo procesus.

„Dėl evoliucijos, natūralios aplinkos mūsų sveikata tokia gera, kokia tik galėjo būti iki maždaug 40 metų, nes tiek metų žmonės gyvendavo anksčiau. Bet dabar mes gyvename daugiau nei 80 metų, taigi, natūralioji atranka niekada neturėjo galimybės suteikti sveikatos 70 metų senoliui, nes praeityje tokio niekada nematė“, – teigė į Vilniaus universiteto gyvybės mokslų konferenciją „The COINS 2023“ atvykusi profesorė Linda Partridge.

Mokslininkė senėjimo procesus tyrinėja jau daugiau nei pusę amžiaus, o greta Makso Plancko biologijos ir senėjimo institutą įsteigusios direktorės titulo puikuojasi apdovanojimai iš žymiausių pasaulio universitetų.

15min tyrėja papasakojo, kokios su amžiumi siejamos ligos kelia didžiausius iššūkius, kokia yra ilgo gyvenimo paslaptis ir ar galima teigti, jog ateityje žmonės gyvens amžinai.

– Papasakokite plačiau apie savo mokslinę veiklą – kokius tyrimus, susijusius su senėjimo procesais, vykdote?

– Mano pagrindinis interesas yra sveikatos gerinimas senėjimo laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas