Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Geran-2“: Rusija gamina iranietiškų dronų „Shahed“ kopijas

Nepriklausoma Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tyrimų grupė „Conflict Armament Research“ patikrino liepos mėn. Kyjive rastų dviejų bepiločių orlaivių nuolaužas, kurios atrodė kaip iranietiški „Shahed-136“, tačiau jų elektroniniai moduliai atitiko Rusijos stebėjimo bepiločių orlaivių elektroninius modulius, pranešė „The New York Times“.
„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus
„Shahed“ dronas ore virš Ukrainos dangaus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjai teigė, kad vienkartiniai dronai, pavadinti „Geran-2“, yra Rusijoje pagamintos Irano dronų versijos.

Praėjusiais metais Rusijos pajėgos pradėjo naudoti Irane pagamintus bepiločius orlaivius smūgiams Ukrainos miestuose, rašo „Business Insider“.

Į šiuos mažus, propeleriais varomus ginklus gali būti prikrauta sprogmenų, kurie smūgio metu sprogsta – todėl tokio tipo dronai dažnai vadinami kamikadzėmis.

„Ši nauja versija leis Rusijai išlaikyti savo puolimo schemas ir priklausomybę nuo šių vienkartinių bepiločių orlaivių“, – „The Times“ sakė grupės tyrimui vadovavęs Damienas Spleetersas, – „Taigi tai, kad jie gamina jį šalies viduje, leis jiems ir toliau juo pasikliauti“.

Ataskaitoje teigiama, kad dronai „Geran-2“ pagaminti iš kitokių medžiagų nei „Shahed“, be to, atrodo, kad jie buvo pritaikyti taip, kad geriau atitiktų Rusijos poreikius.

Rusiški bepiločiai orlaiviai pagaminti iš stiklo pluošto ant austo anglies pluošto sluoksnių, o tai skiriasi nuo iranietiškuose bepiločiuose orlaiviuose naudojamos korio tipo medžiagos, pažymėjo „The Times“.

Dviejų bepiločių orlaivių, kuriuos tikrino „Conflict Armament Research“, nukreipimo sekcijose taip pat buvo elektroniniai moduliai, vadinami „Kometa“, kurie jau anksčiau buvo rasti Rusijos bepiločiuose orlaiviuose.

„Twitter“ nuotr./Bepilotis orlaivis „Shahed 129“
„Twitter“ nuotr./Bepilotis orlaivis „Shahed 129“

„Dabar Rusijos žiniasklaidoje pamatėme, kad iš tikrųjų tai yra vietinio surinkimo gaminiai, o jų konstrukcijoje yra įvesta pakeitimų pagal jų pačių poreikius“, – sakė Samuelis Bendetas, Rusijos karinių bepiločių orlaivių ekspertas iš „Center for Naval Analyses“.

Anot ekspertų, galutinis Rusijos tikslas – išlaikyti pajėgumus, kartu padaryti dronus efektyvesnius ir sumažinti išlaidas.

Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, Vakarų valstybės įvedė griežtas sankcijas, siekdamos apriboti Rusijos galimybes naudotis užsienyje pagamintomis technologijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas