Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geriausias Ukrainos tankas: daugiau nei dvejus metus kovojo su Rusija be nuostolių

Karas Ukrainoje trunka jau daugiau nei dvejus metus ir yra kupinas stebinančių dalykų. Vienas iš jų yra tai, kad ukrainiečiai per šį laiką neprarado nė vieno tanko „T-84U“ ir „T-84 Oplot“ (bent jau nėra tai patvirtinančių nuotraukų), rašo portalas „WP tech“. Tad kuo šie šarvuočiai ypatingi?
Ukrainiečių tankas
Ukrainiečių tankas / „X“ nuotr.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi keletą „T-84“ šeimos tankų, kurie iš esmės yra patobulintos „T-80UD“ versijos.

Pirmasis patobulinimas yra galutinis. Tai – T-84 „Oplot“, o antrasis – biudžetinė jo versija „T-84U“, baigta gaminti 2021 m. rugpjūčio 12 d. Tikėtasi, kad prasidėjus plataus masto karui su Rusija Ukraina turės bent šešis „T-84 Oplot“ ir vieną ar du „T-84U“ egzempliorius. Įdomu tai, kad šios karinės mašinos vis dar naudojamos mūšiuose ir iki šiol nepatvirtinta jokių nuostolių. Iki šiol į jas porą kartų pataikė bepiločiai lėktuvai „Lancet-3“, tačiau tankai šias atakas atlaikė be problemų.

Patobulintas geriausio SSRS tanko variantas

Tankai „T-84 Oplot“ ir „T-80“ išsiskiria tuo, kad atsisakyta karuselinės užtaisymo sistemos. Pastaroji liko tik biudžetiniame tanko variante „T-84U“. Ją pakeitė vakarietiškais automatinio užtaisymo sprendimais.

Antrasis svarbus pakeitimas – panaudoti sunkieji dvisluoksniai reaktyviniai šarvai „Dupelt“. Dėl to užtikrinama veiksminga apsauga nuo sviedinių su tandeminėmis kovinėmis galvutėmis.

Tačiau tuo pačiu dėl tokios apsaugos yra gerokai padidėjo tanko svoris – iki maždaug 51 tonos, o tai yra rekordinis posovietinių tankų svoris. Palyginimui, Rusijos „T-90M“ sveria 47 tonas. Dėl to reikėjo naudoti galingesnį 1200 AG dyzelinį variklį, kad būtų išlaikytas patenkinamas mobilumas.

Be to, ukrainiečių tanke bus įrengta aktyviosios gynybos sistema „Zasłon“, galinti numušti atskriejančias prieštankines raketas, panaši į Izraelio sistemą „Trophy“.

Visa tai, kartu su modernia ugnies valdymo sistema su 125 mm kalibro „KBA-3“ pabūklu, turinčiu įdiegtą terovizorių, ir galimybe įgulai veikti „medžiotojo-žudiko“ režimu, daro „T-84 Opłot“ išbaigtu projektu.

„Medžiotojo-žudiko“ režimu vadas panoraminiu taikikliu iš anksto nukreipia pabūklą į taikinį, palikdamas šaulį tiksliau nusitaikyti, taip gerokai sutrumpindamas laiką nuo taikinio aptikimo iki jo sunaikinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas