Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geros naujienos: panašu, kad šiltas oras šiek tiek pristabdo koronaviruso plitimą

Panašu, kad kylanti temperatūra ir didėjanti drėgmė pristabdo viruso COVID-19 sklidimą, apie naują Kinijos mokslininkų tyrimą rašo mokslo žurnalas „ZME Science“.
Turistai Paryžiuje koronaviruso pandemijos metu
Turistai Paryžiuje koronaviruso pandemijos metu / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vienas svarbiausių klausimų: ar naujasis koronavirusas reaguoja į kylančią oro temperatūrą?

Pradinės viltys, kad virusą COVID-19 gali nužudyti aukšta temperatūra, subliuško, kadangi koronavirusas, panašu, plinta ir prie šilto oro. Tačiau, remiantis nauja studija, aukštesnė temperatūra bent šiek tiek pristabdo viruso plitimą.

Tai iliustruojantį grafiką galite rasti čia.

Pandemiją sukėlęs COVID-19 nėra mirtiniausias ar labiausiai užkrečiamas ligi šiol matytas virusas. Tačiau, panašu, kad virusas yra stebėtinai atsparus aukštai temperatūrai.

„Tikėjomės, kad virusas paprasčiausiai išnyks šiltuoju metų laiku (kaip gripas), tačiau šiuo metu tai atrodo labai abejotina. Virusas sugebėjo išplisti Singapūre ir keliose kitose šalyse, kur temperatūra laikosi virš 30°C, todėl nelabai tikėtina, kad šiltas oras paprasčiausiai nužudys virusą“, – rašo „ZME Science“.

Duomenų mokslininkai iš dviejų Pekino universitetų, naudodamiesi Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, analizavo, kiek užkrečiamas virusas priklausomai nuo temperatūros.

Kuo labiau kyla oro temperatūra ir drėgmė, tuo mažesnė viruso R0 vertė. Tai – skaičius, nurodantis, kiek vienas užsikrėtęs žmogus vidutiniškai gali užkrėsti kitų žmonių. Jei R0 = 2, vadinasi, greičiausiai užsikrėtęs asmuo virusą perduos dviem asmenims. Jei viruso R0 vertė žemesnė nei vienas, vadinasi, kad virusas greičiausiai išnyks.

„Temperatūros padidėjimas vienu laipsniu pagal Celsijų ir santykinės drėgmės padidėjimas vienu procentiniu punktu sumažina R0 vertę atitinkamai po 0,0266 ir 0,0106 atitinkamai.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Rezultatai atitinka faktą, kad aukšta temperatūra ir didelė drėgmė gerokai sumažina gripo plitimą. Tai sufleruoja, kad vasaros ir lietaus sezono pradžia šiauriniame pusrutulyje gali efektyviai sumažinti COVID-19 plitimą“, – Kinijos tyrėjus cituoja „ZME Science“.

Tai – nedidelė paguoda, lašas vandenyne. Vis dėlto, tai gali padėti laimėti vertingo laiko, sulėtinti viruso plitimą ir užtikrinti, kad sveikatos apsaugos sistemos nebūtų perkrautos išaugusių COVID-19 atvejų.

„Ką tai reiškia ateinančiam metų laikui? Geras naujienas šiauriniam pusrutuliui ir prastas naujienas pietiniam pusrutuliui. Tai reiškia, kad didelėje dalyje Azijos, Europoje ir Šiaurės Amerikoje situacija gali pagerėti po kelių mėnesių“, – rašo „ZME Science“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas