Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11

Giliausias pasaulio gręžinys Rusijoje šiurpina žmones – sako girdisi, kaip rėkia Žemės gelmės

„Vartai į pragarą“ – taip aplinkiniai gyventojai vadina giliausią pasaulio vietą, išgręžtą link Žemės branduolio. Pasak legendų, gręžinys toks gilus ir taip arti verdančio planetos centro, kad galima girdėti pragare kankinamų sielų riksmus. Tad kur ir kam atsirado ši vieta, galiausiai nepasiekusi planuoto tikslo – 15 km gylio?
Kasykla
Kasykla / Martino Brechtli, Unsplash nuotr.

Galingiausių pasaulio šalių vadovai Šaltojo karo metais pradėjo varžybas – kas sugebės prisikasti arčiausiai Žemės centro. Geriausiai pasisekė rusams, kurie ir išrausė 12,2 km ilgio vertikalų gręžinį Murmansko regione, Kolos pusiasalyje, netoli sienos su Norvegija. Kasimas truko dvi dekadas, tačiau galiausiai buvo nutrauktas dėl politikos, pinigų trūkumo ir netikėto gelmėse glūdinčio karščio.

Pagrindinis mokslininkų planas buvo pasiekti Žemės mantiją ir paimti iš jos uolienų ar kitų medžiagų pavyzdžių. Tačiau tuo metu, kai Rusijoje pradėtas kasti gręžinys, tam reikalinga įranga turėjo būti kuriama nuo nulio. Pradedant tirti vietą, kurioje dar nebuvo joks žmogus, inžinieriai projektuodami grąžtus ir mokslininkai, pateikdami reikalavimus įrangai, galėjo tik spėlioti, ką ras tokiame gylyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas