Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 16

Giliausios vietos kiekviename vandenyne: ką mokslininkai apie jas žino?

Mūsų planetoje yra vietų, kurios atrodo beveik nežemiškos. Žinome, kad vandenynų gelmėse plaukioja permatomos žuvys ir milžiniški aštuonkojai, tačiau yra ir tokių gilių vietų, kurių nepasiekia saulės šviesa. „Live Science“ pateikia giliausių ir tamsiausių kiekviename vandenyne esančių vietų sąrašą.
Nardymas vandenyje
Nardymas vandenyje / 123RF.com nuotr.

Marianų lovys

Giliausia vieta Ramiajame vandenyne (ir Žemėje) yra Marianų lovys, dar vadinamas Marianų įduba. Tai 2 542 km ilgio vandenyno bedugnė, kurioje yra keli giliausi planetos taškai.

Remiantis 2019 m. žurnale „Earth-Science Reviews“ paskelbtu tyrimu, giliausia vieta siekia 10 973 m žemiau vandens paviršiaus.

Tik 27 žmonės kada nors buvo įžengę į giliausią Marianų įdubos tašką, vadinamą Čalandžerio gelme. 1960 m. pirmieji ten apsilankė tyrinėtojas Jacques Piccardas ir karinio jūrų laivyno leitenantas Donas Walshas.

Kadras iš „YouTube“ /Marianų lovys, kuriame mokslininkams pavyko aptikti gausybę mikroskopinių organizmų.
Kadras iš „YouTube“ /Marianų lovys, kuriame mokslininkams pavyko aptikti gausybę mikroskopinių organizmų.

Mackenzie Gerringeris 2014 m. su kolegomis iš Havajų universiteto Manojoje vykusios ekspedicijos į 10 500 m gylio Sirenos gelmę (vieną iš kitų giliausių vietų) pasakojo: „Ten nėra saulės šviesos, temperatūra šalta, paprastai apie 1–2 °C. Slėgis yra didelis didžiausiame vandenyno gylyje.“

Nepaisant ekstremalių sąlygų, gyvybė egzistuoja giliausiuose mūsų planetos vandenyse. Ekstremaliuose gyliuose klestinčių gyvių rūšys paprastai būna panašios, bet tam tikri gyvūnai pasirodo tik specifiniame gylyje. Pavyzdžiui, Gerringerio ekspedicijos metu atrasta nauja Marianų sraigių rūšis, kuri gyvena nuo 6 000 iki 10 970 m gylyje.

123RF.com nuotr./Marianų įdubos iliustracija
123RF.com nuotr./Marianų įdubos iliustracija

Tokie gyvūnai yra specialiai prisitaikę išgyventi gelmėse, mat ekstremalus slėgis spaudžia jų kūną ir pažeidžia fermentus bei baltymus.

Marianų įduboje taip pat rasta šoniplaukų (Amphipod), pavadintų Eurythenes plasticus, nes jų skrandyje rasta mikroplastiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?