Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Google“ dirbtinio intelekto įrankis gali padėti pacientams nustatyti odos ligas

„Google“ pristatė įrankį, kuris, naudodamas dirbtinį intelektą, padeda nustatyti odos, plaukų ir nagų ligas pagal pacientų įkeltas nuotraukas.
„Google“
„Google“ / Mitchell Luo nuotr./ Unsplash nuotr.

BBC duomenimis, pagalbinio dermatologinio įrankio, pristatyto technologijų milžinės kasmetinėje kūrėjų konferencijoje „Google IO“, bandomoji versija turėtų būti pradėta naudoti vėliau šiais metais.

Įrankis buvo kuriamas trejus metus ir apmokytas naudojant duomenų rinkinį, kurį sudarė 65 000 diagnozuotų ligų nuotraukų, taip pat milijonai nuotraukų, kuriose matomi žmonėms susirūpinimą sukėlę ženklai. Palyginimui naudotos sveikos įvairių atspalvių ir struktūrų odos nuotraukos.

Tikslas – platesnė diagnozė

Kasmet „Google“ paieškos sistemoje atliekama apie 10 mlrd. su odos, plaukų ir nagų problemomis susijusių paieškų. Įmonės pateiktais duomenimis dirbtinis intelektas gali atpažinti 288 odos ligas, tačiau jis nėra skirtas medicininei diagnostikai ir gydymui pakeisti.

programėlės prototipas
programėlės prototipas

Sautamptono universiteto vėžio mokslų profesorius Timas Underwoodas teigė, kad tokios priemonės gali padėti pacientams suteikti labiau pritaikytą gydymą. „Dirbtinio intelekto taikymas tiek vėžio, tiek kitose medicinos srityse padeda geriau suprasti, kokia gali būti diagnozė ir kokį gydymą pasiūlyti konkrečiam žmogui“, – sakė jis.

Programėlė pagrįsta ankstesnėmis „Google“ sukurtomis priemonėmis, skirtomis mokytis atpažinti tam tikrų vėžio ir tuberkuliozės simptomus. Su tuo susiję gydytojai ir kūrėjai pasakojo, kad dirbtinis intelektas buvo optimizuotas taip, kad būtų išvengta „nerimą keliančių ar bauginančių“ ligų, pavyzdžiui, odos vėžio, praleidimo. Kita vertus, kai kuriems žmonėms bus patariama pasitikrinti dėl ko nors, kas pasirodys esą nepiktybiška ir verta išsamesnės eksperto apžiūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas