Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Greenpeace“ teigia, kad JK plastiko atliekos išmetamos ir deginamos Turkijoje

Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Jungtinės Karalystės plastiko atliekos eksportuojamos į Turkiją, o vėliau nelegaliai išverčiamos ir deginamos.
šiukšlės
šiukšlės / 123RF.com nuotr.

Pasak „Greenpeace“, praėjusiais metais į Turkiją buvo išsiųsta apie 40 proc. (arba 210 000 tonų) JK eksportuojamų plastiko atliekų. Tačiau tyrėjai pastebėjo, kad dalis jų ne perdirbama, o išmetama prie kelių, laukuose ir vandens telkiniuose.

Vyriausybė pareiškė, kad Jungtinė Karalystė yra „pasaulinė lyderė kovojant su plastiko tarša“, – po to, kai „Greenpeace“ paragino ją „imtis kontroliuoti“ šią problemą.

„Greenpeace“ ataskaitoje įspėta, kad Turkija tampa „didžiausiu Europoje plastiko atliekų sąvartynu“. Labdaros organizacija teigė ištyrusi 10 vietų pietų Turkijoje ir visose radusi plastikinių maišelių ir pakuočių iš Jungtinės Karalystės prekybos centrų ir mažmenininkų.

Ataskaitoje taip pat rasta pakuočių, skirtų koronaviruso antigeno tyrimams, o tai rodo, kad atliekos yra ne daugiau nei metų senumo.

Ataskaitoje priduriama, kad Jungtinėje Karalystėje vienam žmogui tenka daugiau plastiko atliekų nei bet kurioje kitoje šalyje, išskyrus JAV.

2020 m. daugiausia plastiko atliekų iš Jungtinės Karalystės eksportuota į Turkiją, Malaiziją ir Lenkiją.

Atliekų sąvartynas

Į Turkiją 2020 m. pateko beveik 40 proc. visų JK eksportuojamų plastiko atliekų – 18 kartų daugiau nei 2016 m., kai buvo išsiųsta 12 000 tonų. Europos Sąjungos valstybės narės pernai į Turkiją taip pat išsiuntė 20 kartų daugiau plastiko atliekų nei 2016 m.

Turkijoje įsikūrusios „Greenpeace“ Viduržemio jūros regiono organizacijos biologinės įvairovės projektų vadovas Nihanas Temizas Atasas sakė: „Kasdien į Turkiją iš visos Europos atkeliauja apie 241 sunkvežimis plastiko atliekų, ir tai mus pribloškia. Kiek matome iš duomenų ir lauko tyrimų, mes ir toliau esame didžiausias plastiko atliekų sąvartynas Europoje.“

Jungtinės Karalystės „Greenpeace“ vyresnioji plastiko kampanijos organizatorė Nina Schrank teigė, kad problemos esmė – perteklinė gamyba, ir ragino vyriausybę uždrausti plastiko atliekų eksportą ir iki 2025 m. 50 proc. mažinant vienkartinio plastiko kiekį.

Daugelis turtingų šalių perdirbti tinkamas atliekas siunčia į užsienį, nes tai finansiškai pigiau, sumažina vietinių sąvartynų skaičių ir gali padėti vietovėms pasiekti perdirbimo tikslus.

Praėjusiais metais Malaizijos aplinkos ministras sakė, kad vyriausybė į kilmės šalį grąžino 150 jūrinių konteinerių su nelegaliai įvežtomis plastiko atliekomis, iš kurių 42 priklausė Jungtinei Karalystei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas