Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Griežtesni saugumo reikalavimai „Instagram“: tėvai matys, kas bando susisiekti su jų vaiku

Socialinių tinklų industrijoje artėja dideli pokyčiai. Dėl visuomenės spaudimo ir daugybės teisminių ieškinių, „Meta“ pripažino būtinybę imtis drastiškų priemonių ir įvedė naujus, griežtesnius saugumo reikalavimus paaugliams, naudojantiems „Instagram“. Lietuvą naujovės pasiekti turėtų jau sausio mėnesį. Justina Antropik, „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovė, sako, kad tai esamus socialinių tinklų iššūkius spręs tik iš dalies, rašoma „Tele2“ pranešime spaudai.
„Instagram“
„Instagram“ / Shutterstock nuotr.

JAV technologijų bendrovė „Meta“, valdanti socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“, pristato naujoves paauglių paskyrose, kurios ribos nepilnamečių praleidžiamą laiką programėlėse, kontroliuos matomą turinį bei apribos nepažįstamųjų galimybes susisiekti su jais. Be to, nauja sistema suteiks tėvams platesnes galimybes stebėti vaikų veiklą, įskaitant jų matomą turinį ir žmones, su kuriais jie bendrauja.

„Nauja paauglių apsauga yra skirta spręsti ilgalaikius kaltinimus, kad „Instagram“ sąmoningai kuria priklausomybę paaugliams. Tačiau šie pokyčiai labiau yra verslo atsakas į visuomenės spaudimą ir teisinius ieškinius, o ne noras apsaugoti vaikus. Paaugliai vis tiek gali rasti būdų apeiti naujas taisykles, tad kai kurios saugumo problemos lieka neišspręstos. Griežtesnės taisyklės taip pat gali riboti jų privatumą ir laisvę“, – sako „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovė.

Anot J.Antropik, įmonės dažnai taiko silpnus saugumo nustatymus paaugliams, taip sudėtingą užduotį užtikrinti savo vaikų apsaugą internete užkraudamos ant tėvų pečių. Vidiniai „Meta“ tyrimai parodė, kad tėvams dažnai trūksta laiko ir technologinių įgūdžių, kad galėtų efektyviai stebėti savo vaikų veiklą internete.

Kas keičiasi?

„Meta“ taikys privalomą perėjimą į naujas paauglių paskyras su griežtesniais saugumo nustatymais tiek naujai užsiregistravusiems, tiek esamiems vartotojams iki 18 metų. Visos paauglių paskyros bus privačios pagal numatytuosius nustatymus. Vartotojai, jaunesni nei 16 metų, negalės padaryti savo paskyrų viešų be tėvų sutikimo.

„Meta“ taip pat paskelbė planuojanti naudoti dirbtinį intelektą, kad proaktyviai identifikuotų paauglius, kurie, įtariama, meluoja apie savo amžių. Įmonė ketina dažniau prašyti tokių vartotojų patvirtinti savo amžių, pavyzdžiui, pateikti asmens tapatybės dokumentų nuotraukas.

Be to, naujoms paauglių „Instagram“ paskyroms bus įvesti pranešimų apribojimai – jie bus sustabdyti nuo 22 val. iki 7 val. ryto. Ši funkcija, vadinama „miego režimu“, pakeis ankstesnes funkcijas, kurios tiesiog primindavo paaugliams išjungti „Instagram“ naktį.

„Meta“ taip pat diegs funkcijas, kurios primins paaugliams atsijungti nuo programėlės po vienos valandos naudojimo per dieną, supaprastindamos esamą laiko stebėjimo funkciją. Tėvai galės blokuoti savo paauglių „Instagram“ naudojimą po nustatyto laiko arba tam tikrais laiko intervalais.

Programėlė prašys paauglių patiems pasirinkti temas, kurias jie dažniau nori matyti jiems rekomenduojamo turinio sraute, pavyzdžiui, įrašus, kurie susiję su sportu ar menu. Prižiūrintys savo vaikus tėvai galės matyti, kokias temas jų paaugliai pasirinko stebėti.

Tėvai dabar galės matyti ne tik sąrašus profilių, kurie seka jų vaikų paskyras, bet ir su kuo vaikas neseniai bendravo žinutėmis. Vis dėlto, paties žinučių turinio jie matyti negalės.

Kompanija planuoja perkelti paauglius į naujas ribojamas „Instagram“ paskyras per 60 dienų Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje, Kanadoje ir Australijoje, o kitus regionus atnaujinimai pasieks sausio mėnesį. „Meta“, kuri taip pat valdo programėlę „WhatsApp“, teigė, kad ateinančiais mėnesiais taikys panašias naujas taisykles ir kitoms programėlėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas