Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Haubica, dėl kurios Europa susidomėjo Ukrainos ginkluote: ką apie ją žinome?

Haubicų „2S22 Bohdana“ gamyba akivaizdžiai viršijo Prancūzijos „Caesar“ gamybos tempus, tačiau, be tempų, yra ir kitas svarbus veiksnys, skelbia „Defense Express“.
Savaeigė 155 mm haubica „Bohdana“, atitinkanti NATO standartus
Savaeigė 155 mm haubica „Bohdana“, atitinkanti NATO standartus / Military-Wiki nuotr.

Liepos mėnesį Danija užsakė 18 ratinių savaeigių haubicų „2S22 Bohdana“, o rugsėjo pirmoje pusėje jos buvo pristatytos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Apie tai Jaltos Europos strategijoje (JES) pranešė Danijos gynybos ministro vadovas Troelsas Lundas Poulsenas.

Pažymėtina, kad faktiškai šių 18 Ukrainos savaeigių haubicų buvo pagaminta per mažiau nei 9 mėnesius. Taip pat reikėtų atsižvelgti į sukomplektuotų artilerijos sistemų pritaikymo kariuomenėje laiką, taip pat į kitų transporto priemonių, kurioms nuolat teikiami užsakymai, gamybą.

Kramatorsko sunkiosios mašinerijos gamykloje gaminamų „2S22 Bohdana“ serijinė gamyba nuolat didinama. Dar šių metų balandį šių haubicų buvo pagaminama po 10 vienetų per mėnesį, o toliau gamyba tik spartėjo. Balandį pranešta apie 8 vienetų, o 2023 m. gruodį – 6 vienetų per mėnesį gamybos tempą. Tuo pat metu „Bohdana“ nuolat modernizuojama, įskaitant užtaisymo mechanizmą.

Šiuos skaičius galima palyginti su Prancūzijos bendrovės „Nexter“, gaminančios „Caesar“ haubicas, pajėgumais. Šių metų balandį Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministras Sébastienas Lecornu sakė, kad jų gamyba pasiekė 6 vienetus per mėnesį ir turėtų padidėti iki 12 vienetų per mėnesį, tačiau nenurodė konkretaus termino. Taigi, atsižvelgiant į Ukrainos tempą, „Bohdana“ gamyba jau galėjo viršyti „Nexter“ planus.

Tuo pat metu T. L. Poulsenas paragino Europos partnerius užsisakyti ukrainietiškų ginklų. Pirmiausia, žinoma, kalbama apie kainą, nes ukrainietiški modeliai yra pigesni už vakarietiškus.

Tačiau jis nurodė ir kitą labai svarbią priežastį: ukrainietiškus ginklus lengviau prižiūrėti kovinės parengties būklėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas