Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 24 /06 25 10:55

Homoseksualūs santykiai tarp gyvūnų paplitę, bet apie juos pranešama retai: kodėl taip yra?

Tos pačios lyties seksualinis elgesys pastebėtas tarp daugiau kaip 1,5 tūkst. gyvūnų rūšių atstovų, tačiau paaiškėjo, kad tyrėjai apie jį praneša nepakankamai. CNN teigimu, tik pusė apklaustų ekspertų nurodė rinkę duomenis apie tai ir mažiau nei penktadalis paskelbė straipsnių šia tema, nors tokį elgesį pastebėjo keturi iš penkių.
Afrikos pingvinai PAR
Afrikos pingvinai / 123rf.com nuotr.

Skelbė tik kas penktas

Tos pačios lyties gyvūnų tarpusavio elgesio, pavyzdžiui, lytinių santykių ar lytinių organų lietimo, stebėjimų būta jau XVII-XIX a. Bet šio fenomeno tyrimai pasistūmėjo tik XX-XXI a., rašoma CNN portale.

Kaip paskelbta žurnale „PLOSOne“, Toronto, Šiaurės Vakarų ir Varšuvos universitetų mokslininkų grupė išsiaiškino, kad gyvūnų elgseną tyrinėjantys ekspertai nepakankamai informuoja apie tos pačios lyties asmenų seksualinio elgesio stebėjimus bei retai juos skelbia.

Per tyrimą buvo apklausti 65 ekspertai, rašoma CNN portale. 77 proc. iš jų pastebėjo tos pačios lyties atstovų lytinį elgesį savo tiriamose gyvūnų rūšyse.

Bet tik 48 proc. mokslininkų rinko duomenis apie tokį elgesį, dar mažiau – tik 18 proc. – paskelbė straipsnius apie šiuos pastebėjimus.

„Daugelis jų teigė, kad duomenų apie SSSB (same-sex sexual behavior, angl. tos pačios lyties seksualinį elgesį – red. past.) neregistravo ir neskelbė, nes manė, kad tai yra labai retas reiškinys“, – CNN sakė tyrimui vadovavusi Toronto universiteto evoliucinės antropologijos daktarė Karyn Anderson.

Tačiau, tyrėjos žodžiais, paaiškėjo, kad apklausos dalyviai jį pastebėjo labai dažnai.

„Nuo vabalų iki voverių“

Nuostata, jog toks seksualinis elgesys yra retas gyvūnų karalystėje, buvo ir tebėra vadovaujamasi diskusijose apie žmonių homoseksualumą, pažymėta tyrime.

Homoseksualus elgesys oficialiai užfiksuotas maždaug 1,5 tūkst. gyvūnų rūšių. Jis aptinkamas beveik visose evoliucijos medžio šakose, nuo vabalų ir drugelių iki driežų ir voverių.

K.Anderson žodžiais, jų tyrimas parodė, kad šis elgesys iš tiesų yra „plačiai paplitęs ir natūralus gyvūnų karalystėje“.

Homoseksualus elgesys ir toliau atrandamas įvairiose rūšyse, rašo CNN.

2018 m. pirmą kartą užfiksuotas pranešimas apie lytinius santykius tarp koatų (angl. spider monkeys, lot. Ateles) patinų. Tais pačiais metais du Gentoo pingvinų patinai pateko į laikraščių antraštes, nes „įsivaikino“ patino ir patelės paliktą kiaušinį.

Spėjama, kad ši sritis tinkama būsimiems tyrimams – iš apklausoje paminėtų rūšių, kuriose buvo pastebėti santykiai su tos pačios lyties atstovais, apie beveik 39 proc. anksčiau nebuvo tokių pranešimų.

Londono Gamtos istorijos muziejaus mokslinis rašytojas, knygos „Maža gėjų gamtos istorija“ autorius Joshas Davisas nenustebo dėl tokių atradimų.

„Homoseksualus elgesys oficialiai užfiksuotas maždaug 1,5 tūkst. gyvūnų rūšių, bet, manau, jau seniai dauguma žmonių įtarė, kad tai greičiausiai yra labai neįvertinta, – jis sakė CNN. – Nes jis aptinkamas beveik visose evoliucijos medžio šakose... nuo vabalų ir drugelių iki driežų ir voverių.“

Kodėl pranešama retai?

Tyrimo autoriai iškėlė hipotezę, kad nepatogumas ar socialinės ir politinės priežastys gali lemti mažesnį pranešimų apie tos pačios lyties atstovų seksualinį elgesį skaičių. Bet nenustatyta, kad taip būtų tarp apklaustų tyrėjų.

Pasirodė, kad toks seksualinis elgesys retai būna arba visai nėra jų laboratorijų mokslinių tyrimų prioritetas. Dauguma pastebėjimų buvo laikomi retais atvejais, o ne sistemingo tyrimo rezultatais. Galbūt dėl to moksliniai žurnalai mažiau linkę skelbti jų atradimus.

Būta ir kitų kliūčių, trukdančių dokumentuoti tos pačios lyties gyvūnų elgesį. „Istoriškai tyrėjai tikrai baiminosi, kad, jei skelbs apie tokį elgesį, gali būti su juo susieti“, – pažymėjo J.Davisas.

Kita vertus, stebint rūšių lytinį aktyvumą ne visada būna aiški gyvūno lytis. Paprastai laikomasi pagrindinės prielaidos – kai mokslininkai mato, jie stebi patiną ir patelę.

„Didžiausia šio tyrimo įžvalga yra ta, kad tos pačios lyties seksualinis elgesys tarp žinduolių yra plačiai paplitęs, tačiau apie jį nėra plačiai pranešama", – apibendrino K.Anderson.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius