Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į beviltišką situaciją patekusi Rusijos kosmoso pramonė kurs daugkartinį krovininį erdvėlaivį

Rusija kol kas neturi krovininių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių ir dėl to vos per kelis metus valstybė, kažkada pasaulyje pirmavusi pagal krovinių iškėlimą į kosmosą, dabar nebesugeba konkuruoti su privačia bendrove. Todėl, siekiant suvaldyti labai prastą situaciją, skelbiama, jog „Argo“ taps pirmuoju tokiu rusišku erdvėlaiviu, o krovinių iškėlimo ir grąžinimo misijos bus perpus pigesnės, nei siūlo „SpaceX“.
Kol kas rusiška daugkartinio naudojimo kosminė kapsulė egzistuoja tik eskizuose
Kol kas rusiška daugkartinio naudojimo kosminė kapsulė egzistuoja tik eskizuose / rtss.space iliustr.

Valstybinė korporacija „Roskosmos“ ir privati kompanija „Daugkartinės transportinės kosminės sistemos“ (MTKS) pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo, kuriant daugkartinio naudojimo transportinį kosminį laivą, praneša RBK.

Automatiškai pratęsiamo susitarimo, kurio pradinė trukmė yra 5 metai, tikslas, – sukurti daugkartinio naudojimo kosminę sistemą, kurios viena iš paskirčių bus krovinių gabenimas į Tarptautinę kosminę stotį ir iš jos. Vienas iš sistemos elementų – daugkartinis transportinis kosminis laivas (DTKL), sukurtas „naudojant inovatyvius sprendimus ir plačiai pritaikant kompozicines medžiagas“. Pagal technines charakteristikas jis vadinamas tiesioginiu JAV verslininko Elono Musko erdvėlaivio „Dragon“ konkurentu.

MTKS projektuojamas daugkartinis krovininis erdvėlaivis „Argo“ turėtų būti parengtas iki 2024 metų, patikslina RBK, kaip šaltinį nurodydamas kompanijos naudos gavėją Sergejų Sopovą. Keturių prototipinių erdvėlaivių sukūrimas turėtų atsieiti maždaug 136 mln. eurų. Tačiau pati krovinių nugabenimo ir sugrąžinimo misija, S.Sopovo vertinimu, „Roskosmos“ korporacijai bus perpus pigesnė, nei užsienio konkurentų.

Už vieną „Dragon“ skrydį E.Musko kompanija „SpaceX“ prašo apie 150 mln. JAV dolerių. Už šią sumą krovinys nugabenamas, erdvėlaivis sujungiamas ir krovinys grąžinamas. Čia įskaičiuota ir raketos „Falcon 9“ kaina. MTKS ketina krovinius nugabenti ir grąžinti iš orbitos erdvėlaiviu „Argo“ su raketa-nešėja „Sojuz-2.1b“ už 69 mln. dolerių.

Šiuo metu Rusija krovininių sugrįžtančių erdvėlaivių neturi. Krovinius į TKS gabena rusiškas „Progress“, amerikietiškas „Dragon v2“ ir „Cygnus“, o taip pat japoniškas HTV. Krovinių grąžinimu užsiima tik JAV kompanija „SpaceX“. Pasak S.Sopovo, tokių paslaugų paklausa pradeda augti.

MTKS projektuojamas „Argo“ galės į orbitą iškelti iki 2000 kilogramų masės naudingą krovinį ir sugrąžinti į Žemę iki 1000 kg. krovinius. Pranešama, kad kuriant erdvėlaivį bus panaudota eksperimentinė ir gamybinė „Roskosmos“ įmonių bazė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas