Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Į Žemę atsisuka masyvi Saulės dėmė: anąkart pramiegojusieji galės vėl medžioti šiaurės pašvaistę

Į Žemę pamažu vėl atsisuka Saulės dėmė 3664. Tai yra ta pati, kuri gegužės 10-11 d. Lietuvai suteikė labai retai pasitaikančią progą pamatyti ypač ryškią šiaurės pašvaistę, rašoma „Facebook“ grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.
Šiaurės pašvaistė
Šiaurės pašvaistė / 15min skaitytojo nuotr.

„Dabar tai pačiai Saulės dėmei duotas naujas kodinis vardas 3697. Yra apie 30 proc. tikimybė, kad Saulė paleis X klasės žybsnį. Jei taip nutiks ir žybsnis bus nukreiptas tiesiai į mus, tuomet trumpų vasaros naktų metu gali pasisekti užfiksuoti pašvaistę“, – paaiškinama grupėje.

Joje teigiama, kad dar labiau norėtųsi pamatyti ne tik pašvaistės, bet ir sidabriškųjų debesų (NLC) bendrą šokį šiauriniame dangaus skliaute.

„Toks įvykis irgi būtų labai retas. Laiko sušokti šokį yra maždaug iki liepos pabaigos, nes tik iki tada sidabriškieji debesys gali pasirodyti. Galimybių langas – iki 8 savaičių. Na o jei sulauksime, tuomet dar bus vargo su šviesiomis naktimis, kurių formaliai nebėra ir pakankamai tamsu būna vos keletą valandų... Žodžiu, užfiksuoti NLC ir aurorą tikimybė maža, tačiau šiuo metu ji bus gerokai didesnė nei įprastai. Minėtas dviejų reiškinių šokis – kiekvieno dangaus fotografo geidžiamas kadras. Taigi, palaukim ir pažiūrėsim, ar tokį birželis-liepa mums atneš“, – raginama grupėje.

Nors Lietuvoje šiaurės pašvaistės yra ypatingai retas reiškinys, tačiau šių metų naktį iš gegužės 10 į 11 d. daugybė Lietuvos gyventojų galėjo mėgautis įspūdingais vaizdais.

Nors tikimybė nėra didelė, jeigu jums pavyktų užfiksuoti šiaurės pašvaistę, nuotraukomis kviečiame pasidalinti su 15min.

Savo kadrus galite siųsti elektroniniu paštu 15min@15min.lt arba pasinaudoti įrankiu „Pranešk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius