Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Žemę grįžta zondas su asteroido mėginiais: neša 4,5 mlrd. metų paslaptis

Po daugiau nei dvejus metus trukusios artimos pažinties su vienu asteroidu NASA erdvėlaivis dabar parkeliauja namo. Mokslininkai nekantrauja apžiūrėti jo parskraidinamas lauktuves.
Benu asteroidas
Benu asteroidas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gegužės 10 dieną, apie 16 valandą Rytų Europos laiku, beveik už 300 milijonų kilometrų esantis erdvėlaivis OSIRIS-REX septynioms minutėms buvo paleidęs savo variklius, kad pradėtų savo ilgą kelionę tolyn nuo Benu – asteroido, kurio plotis yra šiek tiek didesnis už „Empire State Building“ dangoraižį.

„Viskas vyko labai sklandžiai, – sakė misijos projekte dirbantis mokslininkas Jasonas Dworkinas iš NASA'os Goddardo kosminių skrydžių centro Merilande. – Atrodo tiesiog tobula.“

Dante Lauretta, Arizonos universiteto planetų mokslo profesorius, šiame projekte einantis pagrindinio tyrėjo pareigas, teigė, kad jaučiasi užtikrintas dėl sėkmingos šios misijos pabaigos.

„Pripranti, kad prie asteroido vis laiką yra erdvėlaivis, nuolat tau siunčiantis naujų vaizdų“, – sakė jis.

Tačiau roboto zondo atsisveikinimas su asteroidu (prietaisas dabar skrieja tolyn 600 km/val. greičiu), reiškia, kad mokslininkai netrukus galės tyrinėti asteroido mėginius savo laboratorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas