Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškant ankstyviųjų COVID-19 požymių Anglijoje paspartinta nuotekų tyrimų programa

Mokslininkai pandemijos pradžioje nustatė, kad nuotekose galima aptikti genetinių viruso fragmentų. Remiantis šiais duomenimis Didžiosios Britanijos vyriausybė paspartino nuotekų tyrimų programą, pagal kurią nuotekos tiriamos siekiant nustatyti ankstyvuosius koronaviruso požymius.
Mokslininkai
Mokslininkai / 123RF.com nuotr.

Ši programa padėjo nustatyti vietinius protrūkius arba susirūpinimą keliančius variantus, kuriuos galima susieti su konkrečiomis bendruomenėmis per nuotekų valymo tinklą.

Dabar mėginiai imami iš nuotekų valymo įrenginių ir siunčiami į naują laboratoriją Ekseteryje, skirtą nuotekoms tirti, o pati programa apima beveik du trečdalius Anglijos gyventojų.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros vadovė Dr. Jenny Harries apibūdino šią programą kaip "papildomą Covid-19 aptikimo sistemą". „Ji leidžia mums veiksmingiau reaguoti į protrūkius ir geriau apsaugoti piliečius.“

Besimptomės infekcijos sekimas

Kadangi virusas taip pat gali pasireikšti besimptomiu būdu, daktarė Harries pridūrė, kad tai „padeda mums suprasti, kur jis gali cirkuliuoti nepastebėtas.“

Šios savaitės pradžioje sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas teigė, kad šis metodas naudojamas Indijos viruso variantui stebėti ir jo plitimui sekti.

Kadangi tyrimai atliekami bendruomenės lygmeniu, jie padėjo kai kurioms vietos taryboms nukreipti savo tyrimus ir visuomenės sveikatos gaires. Lutono rajono taryba, pastebėjusi padažnėjusius koronaviruso atvejus, pasinaudojo nuotekų testavimo informacija, kad „suprastų, kur reikia imtis papildomų veiksmų.“

„Tai ypač naudinga, kai matome, kur yra variantų, kad galėtume tikslingai nukreipti tyrimus“, - sakė Lutono visuomenės sveikatos direktorė Lucy Hubber.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinė Karalystė pradėjo skiepijimą nuo COVID-19 „Moderna“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinė Karalystė pradėjo skiepijimą nuo COVID-19 „Moderna“ vakcina

Prof. Andrew Singeris iš Jungtinės Karalystės Ekologijos ir hidrologijos centro atliko pagrindinį vaidmenį mokslinėje veikloje, siekiant sukurti šią nuotekų epidemiologiją Jungtinėje Karalystėje.

„Per pastaruosius metus sukurtos programos mastas yra išties nepaprastas“, - BBC komentavo profesorius.

Dėl koronaviruso stebima gerokai daugiau nei 500 vietovių, daugelyje jų mėginiai imami bent keturias dienas per savaitę, taip gaunant didžiulį kiekį duomenų apie viruso paplitimą Jungtinėje Karalystėje.

Mokslininkai teigia, kad ši programa pasitarnaus ir ateityje: „tai išliks pasaulyje po COVID-19, ieškant kitų patogenų nuotekose, pavyzdžiui, gripo, todėl ši programa yra vienas iš nedaugelio pandemijos teigiamų aspektų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas