Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Inovatyvūs sprendimai: ELVIS programėlės negalintiems skaityti įprastai

Lietuvos audiosensorinė biblioteka, virtualios bibliotekos ELVIS, skirtos negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto dėl fizinės sveikatos, regos ar skaitymo sutrikimų, kūrėja ir administratorė, pristato ELVIS mobiliąsias programėles iOS ir Android įrenginiams, rašoma Lietuvos audiosensorinės bibliotekos pranešime spaudai.
Žmonėms su regos negalia prieinama ELVIS mobilioji programėlė
Žmonėms su regos negalia prieinama ELVIS mobilioji programėlė / Lietuvos audiosensorinės bibliotekos nuotr.

Programėlės, kurtos su ypatingu dėmesiu žmonių, turinčių regos negalią, poreikiams, puikiai tinka ir vyresnio amžiaus ar disleksiją turintiems naudotojams.

Skaitytojai įsitraukė nuo pirmųjų kūrimo akimirkų

Lietuvos audiosensorinės bibliotekos (LAB) komanda, puikiai žinodama, kad žmonėms, turintiems negalią, nieko negalima kurti be jų pačių įsitraukimo, nereginčius ar silpnai matančius skaitytojus bendradarbiauti pakvietė nuo pat pirmųjų programėlių kūrimo etapų.

„Atrodo paradoksalu, bet ELVIS programėlių testavimas prasidėjo tuomet, kai pačios programėlės dar nebuvo pradėtos kurti! – prisimena LAB leidybos vadovė Alisa Žarkova. – Kartu su programuotojais visą dieną analizavome, kaip įvairius skaitymo iššūkius patiriantys vartotojai skaito informaciją išmaniuosiuose telefonuose. Atsižvelgiant į tai, buvo projektuojamos pačios programėlės.“

ELVIS skaitytojai buvo įtraukti į visą programėlių kūrimo procesą. Jų vertinimas ir pastabos buvo ypatingai svarbios išbandant galutines programėlių versijas ir jų funkcijas. Programuotojai turėjo galimybę tiesiogiai stebėti, kaip testinę programėlės versiją valdo neregiai ar prastai matantys žmonės, kaip su ja sekasi dirbti senjorams. Taisymų, korekcijų buvo išties nemažai, ir dažnai tokių, kurių būtų neįmanoma nuspėti, jei ne tiesioginis naudotojų įsitraukimas.

„ELVIS skaitytojų atsiliepimai buvo neįkainojami kuriant produktą, atitinkantį įvairių skaitymo sutrikimų turinčių skaitytojų poreikius. Ši naudotojų įtraukimo strategija ne tik padėjo mums išvengti praktinių klaidų, bet ir suteikė galimybę suprasti, kaip įvairūs naudojimo scenarijai veikia realioje aplinkoje, – apie kūrimo procesą pasakoja Alisa Žarkova. – Dėkojame mūsų skaitytojams, kurie padėjo pasiekti, kad programėlės būtų ne tik funkcionalios, bet ir iš tiesų prieinamos, intuityvios bei patogios!“

Technologijos, plečiančios prieinamumo ribas

ELVIS mobiliosios programėlės integruoja pažangias prieinamumo funkcijas, kurios leidžia neregiams, silpnaregiams ir kitų skaitymo sutrikimų turintiems skaitytojams naudotis virtualios bibliotekos funkcijomis be jokių kliūčių. Navigaciją lengvina aiški struktūra ir dideli mygtukai, naudotojas gali pasididinti šriftą ar pasirinkti juodai baltą kontrastą.

„Visa informacija, kuri vienokiais ar kitokiais būdais pateikiama reginčiam ELVIS naudotojui, pateikiama ir neregiui. O tokių programėlių, pripažinkime, rinkoje labai mažai. Pavyzdžiui, pridėjus leidinį prie mėgstamiausių, regintis vartotojas mato širdelės piktogramą.

Neregiui tai nėra savaime suprantamas ir intuityvus dalykas, todėl ekrano skaitymo programinė įranga, pamėgus leidinį, pridėjus virtualų skirtuką (ar atlikus kokį nors kitą veiksmą, kuriame reginčiam informacija išreiškiama vizualiai), visa tai pasako balsu, – pasakoja LAB informacinių technologijų specialistas, prieinamumo ekspertas ir ELVIS naudotojas Justinas Kilčiauskas. – Paprasta ir funkcionali paieška man leidžia greitai atsirinkti, kokio formato, kokių autorių ar diktorių knygas noriu skaityti. Leidinio kortelė intuityvi ir neperkrauta informacija, todėl galiu greitai atrasti tai, kas man patinka.“

Su ELVIS programėle galima ne tik klausytis garsinių knygų ar žurnalų, bet ir skaityti įtraukiosios leidybos standartu laikomo EPUB formato leidinius (programėlė turi integruotą EPUB grotuvą).

EPUB formatas yra daug pranašesnis už garsinę knygą ar PDF formato leidinį. Skaitant EPUB, galima pasididinti tekstą, keisti šriftą, naviguoti per turinį ar antraštes, čia puikiai veikia paieška. Jei norisi, kad tekstą lydėtų garsas, yra dvi galimybės: rinktis EPUB su garsu (skaitoma pastraipa yra paryškinama, kas ypatingai patogu disleksiją turintiems vaikams – girdimą tekstą jie gali sekti ekrane), arba naudoti ekrano skaitymo programinę įrangą.

„Išmanusis telefonas keliauja kartu su skaitytoju, taigi kartu keliauja ir garsinės knygos ar kitas skaitmeninis turinys. Parsiųsti leidiniai ar filmai su garsiniu vaizdavimu pasiekiami ir be interneto ryšio, kas ypatingai naudinga keliaujant. Man asmeniškai tai labai aktualu, nes nereikia galvoti, kokią programėlę parsisiųsti, kad patogiai galėčiau pasileisti EPUB leidinius ir kad ta programėlė būtų prieinama neregiams, naudojantiems ekrano skaitymo programinę įrangą. O prieinamos tikrai ne visos!“ – pasakoja Justinas Kilčiauskas.

Pavyzdys kitoms platformoms

Nuo 2025 m. įsigalios Europos prekių ir paslaugų prieinamumo aktas, užtikrinantis, kad skaitmeninės paslaugos būtų suprojektuotos ir pritaikytos visų vartotojų poreikiams. ELVIS programėlės, visiškai atitinkančios prieinamumo akto dvasią ir teisines nuostatas, galėtų tapti pavyzdžiu kitoms – kuriamoms ar modernizuojamoms – skaitmeninių paslaugų platformoms.

Svarbiausia ELVIS programėlių nešama žinia – kad technologinė pažanga ir inovacijos gali eiti išvien su didesne socialine atsakomybe. Tad Lietuvos audiosensorinė biblioteka, pristatanti ELVIS programėles, ne tik teikia paprastą prieigą prie skaitmeninio turinio žmonėms, negalintiems skaityti įprastai, bet ir skatina įtraukties tendencijas švietimo ir kultūros sektoriuose.

Virtualios bibliotekos ELVIS mobiliosios programėlės sukurtos įgyvendinant projektą „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“, finansuojamą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius