Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš „Apple“ programėlių parduotuvės pašalintas populiariausias rusiškas soc. tinklas

„Apple“ iš savo pasaulinės parduotuvės „App Store“ pašalino „iOS“ visas programėles, priklausančias „VK Group“ - tarp jų yra ir didžiausias socialinis tinklas Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje bei Kazachstane „VKontakte“, praneša „The Verge“.
VKontakte
VKontakte / 123RF.com nuotr.

Pareiškime savo interneto svetainėje VK teigė, kad „Apple“ užblokavo jos programėles, tačiau kompanija „ir toliau kurs ir palaikys “iOS„ programėles“. Atsakydamas į „The Verge“ užklausą, „Apple“ atstovas spaudai Adamas Dema patvirtino, kad VK programėlės pašalintos, o jos kūrėjų paskyros uždarytos.

„Šias programėles platina kūrėjai, kurių didžiąją dalį akcijų valdo arba kontroliuoja viena ar daugiau šalių, kurioms JK vyriausybė taiko sankcijas. „Apple“, siekdama laikytis šių sankcijų, panaikino su šiomis programėlėmis susijusias kūrėjų paskyras, o programėlių negalima atsisiųsti iš jokios „Aps store“ parduotuvės, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos. Vartotojai, kurie jau parsisiuntė šias programėles, gali toliau jomis naudotis“, – sakoma A.Dema pareiškime.

Pirmadienį Jungtinės Karalystės vyriausybė įvedė naujas sankcijas Rusijos oligarchams, reaguodama į apsimestinius referendumus, kuriuos Rusija neseniai surengė kai kuriose Ukrainos dalyse. Sankcijos taikomos 23 Rusijos banko „Gazprombank“, susijusio su VK, vadovams.

Rusijos skaitmeninių reikalų ministerija pranešė, kad tiria „VK programų ir kūrėjų paskyrų ištrynimo priežastis, pabrėždama Rusijos bendrovės teikiamų paslaugų socialinę reikšmę ir naudojimo mastą“. VK programėles vis dar galima rasti „Google Play Store“ parduotuvėje.

Nuo šių metų pradžios, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jos vyriausybė užblokavo kelias Amerikos socialinės žiniasklaidos svetaines, įskaitant „Instagram“, „Facebook“ ir „Twitter“. JAV ir kitos vyriausybės savo ruožtu jau pritaikė sankcijas daugeliui su Rusijos vyriausybe susijusių asmenų ir įmonių, įskaitant „VK Group“ generalinį direktorių ir V.Putino sąjungininką Vladimirą Kirijenką.

VK yra antra pagal dydį Rusijos interneto bendrovė po „Yandex“ – savotiškos „Google“ versijos. Socialinės žiniasklaidos įmonę 2006 m. įkūrė Pavelas Durovas, kuris galiausiai buvo išstumtas, nes „atsisakė bendradarbiauti su valdžios institucijomis“. Dabar jis vadovauja populiariai žinučių siuntimo programėlei „Telegram“.

123RF.com nuotr./„App Store“
123RF.com nuotr./„App Store“

Tai, kad „Apple“ pašalino VK programėles, reiškia, kad „iPhone“ naudotojai nebeturi galimybių parsisiųsti penktos pagal populiarumą Rusijoje svetainės programėlės „VKontakte“, taip pat kitų VK programėlių, pavyzdžiui, „Mail.ru“, „VK Music“ ir „Youla“. Bendrovė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė, kad programėlės gali veikti ir toliau, tačiau gali kilti problemų dėl pranešimų ir mokėjimų.

Šių metų pradžioje „Apple“ nutraukė prekybą savo produktais šalyje ir padarė tam tikras rusiškas naujienų programėles neprieinamas iš visur, išskyrus Rusiją, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai dėl sankcijų Rusijos bankų klientai negalėjo naudotis „Google Pay“ ir „Apple Pay“.

VK programėlės kadaise užėmė labai svarbią vietą „iPhone“. Praėjusiais metais įsigaliojo įstatymas, pagal kurį technologijų bendrovės privalėjo iš anksto įdiegti Rusijoje sukurtas programėles į šalyje parduodamus įrenginius. „Apple“ to laikėsi ir į „iPhone“ sąrankos procesą įtraukė Rusijos bendrovių programėlių, kurias vartotojai gali atsisiųsti, sąrašą. Į sąrašą buvo įtrauktos kelios „VK“ programėlės, įskaitant socialinį tinklą ir el.paštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas