Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Išleiskite vaiką į vasaros stovyklą be nerimo: išmanios technologijos jo priežiūrai per atstumą

Klasėse nuskambėjus mokslo metų pabaigą žyminčiam skambučiui, daugelis vaikų jau kraunasi kuprines į vasaros stovyklas. Nors nuotykiai, žygiai, nauji draugai ir kitos stovyklos patirtys smarkiai prisideda prie socialinio mažylių ugdymo, jų priežiūrą patikėdami kitiems asmenims tėvai jaučia didelę atsakomybę, rašoma „Telia“ pranešime spaudai.
Vaikų vasaros stovykla
Vaikų vasaros stovykla / Bendrovės nuotr.

Tam, kad iš stovyklos grįžtančių atžalų laukti būtų galima ramiau, „Telia“ Skaitmeninės pažangos centras pateikia keletą jų saugumu pasirūpinti padėsiančių išmanių sprendimų.

„Atsidūrę didelėje vaikų grupėje ir pajutę, kad jų nestebi budri tėvų akis, net ir atsakingiausi jaunuoliai gali pamiršti visas atsargumo pamokas. Paklydimas nepažįstamoje teritorijoje, gydytojo nurodymų nesilaikymas, „uždraustų vaisių“ ieškojimas internete – tai tik keletas jiems kylančių pavojų.

Bendrovės nuotr./Programėlė buvimo vietai sekti
Bendrovės nuotr./Programėlė buvimo vietai sekti

Tačiau išvengti šių grėsmių ir smarkiai sumažinti tėvams kylančio streso lygį galima vaiko telefone parinkus teisingus saugumo nustatymus, įdiegus lokacijos stebėjimo programėlę ar mažylį aprūpinus išmaniuoju laikrodžiu“, – teigia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro vaikų saugumo internete ekspertė Julija Markeliūnė.

Stebėkite vaiko buvimo vietą

Stovyklų organizatoriai įprastai deda pastangų, kad dalyviai neklaidžiotų nesaugioje vietovėje ir laikytųsi veiklų plano. Deja, vaikai gali prisigalvoti įvairiausių nuotykių ir, ištaikę tinkamą momentą, ryžtis nubėgti ledų iki artimiausios parduotuvės ar atsilikti nuo grupės naktiniame žygyje. Tam, kad tokiais atvejais išdykėlius būtų galima lengviau surasti ir išvengti pagalbos tarnybų įsikišimo, prieš prasidedant stovyklai jų telefone galima įdiegti lokacijos stebėjimo programėlę.

Šiuo metu viena populiariausių tokio tipo programėlių yra „life360“, kuri prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ platformose. Šią aplikaciją kiekvieną mėnesį naudoja apie 42 milijonai vartotojų, o jos populiarumo paslaptis – didelis vietos sekimo funkcijų pasirinkimas. Instaliavę „life360“ tiek vaiko, tiek savo telefonuose ir žemėlapyje pažymėję stovyklos teritorijos ribas, tėvai gali gauti pranešimus, vos tik jų mažylis palieka stovyklą. Visgi bene įdomiausia „life360“ funkcija – ataskaitos apie vaikus vežančių vairuotojų vairavimo ypatumus ir pranešimas apie įvykusį eismo įvykį, kas gali būti naudinga, jei stovyklos metu planuojamos tolimesnės išvykos.

Gaukite informaciją apie vaiko sveikatą

Jei vaikas dar per mažas ar nepakankamai subrendęs turėti išmanųjį telefoną, prieš stovyklą jį galima aprūpinti išmaniuoju laikrodžiu. Šis prietaisas neleidžia piktnaudžiauti žaidimais, tačiau tėvams suteikia galimybę stebėti mažylio buvimo vietą ir prireikus susisiekti . Kai kuriuose tokio tipo įrenginiuose esanti kamera netgi įgalina vaiko gerove įsitikinti vizualiai, vaizdo skambučio metu.

„Vienas populiariausių vaikams skirtų išmaniųjų laikrodžių „Gudrutis Super-G Active Pro“ be minėtų funkcionalumų taip pat seka dėvinčiojo fizinius rodiklius. Tėvai savo išmaniajame gali stebėti, kiek žingsnių per parą nuėjo jų atžala, pasitikrinti pulsą, streso lygį ir kūno temperatūrą. Šių duomenų turėjimas leidžia laiku reaguoti ir imtis veiksmų, jei jaunajam stovyklautojui pasidarytų bloga ar prireiktų medicininės pagalbos“, – atskleidžia J.Markeliūnė.

Pasiruoškite nemaloniems netikėtumams

Stovyklos linksmybių sūkuryje mažyliams iš galvos dažnai išgaruoja net ir pati svarbiausia informacija apie jų sveikatą. Vaikai gali pamiršti turintys alergiją vienam ar kitam maisto produktui, laiku išgerti vartomų vaistų ar tiesiog susižeisti.

Įvykus vienam iš minėtų netikėtumų, gali labai pasitarnauti vaiko telefone esanti informacija apie jo sveikatos ypatumus ir pagalbos kontaktus. Šiuolaikiniai „Android“ ir „iPhone“ telefonai tai leidžia atvaizduoti net užrakinimo ekrane, tad prieš stovyklą vaiko įrenginyje tereikia aktyvuoti šią funkciją ir suvesti reikiamus duomenis. Jie padės gelbėtojams parinkti tinkamą pagalbos taktiką, leisdami daug greičiau suvaldyti pavojingą situaciją.

Norint pridėti vaiko sveikatos informaciją, „iPhone“ atveju reikėtų atverti „Health“ programėlę, nukeliauti į „Summary“ skiltį ir paspausti ant vartotojo profilio nuotraukos. Spustelėjus „Medical ID“ opciją ir „Edit“ mygtuką, atsiras galimybė suvesti vaiko turimas alergijas, sutrikimus, vartojamus medikamentus, kraujo grupę ir globėjų kontaktus. Tai padarius, reikėtų nepamiršti aktyvuoti „Show When Locked“ opcijos, kuri šią informaciją pavers lengvai pasiekiamą net užrakintame vaiko telefone.

„Android“ išmaniajame šią informaciją galima pridėti nuėjus į telefono nustatymų „Safety and emergency“ skiltį ir spustelėjus „Medical Info“. „Emergency sharing“ funkcija, vaikui savo telefonu iškvietus pagalbos tarnybą, papildomai suteiks galimybę tėvams gauti vietovės informaciją ir mažylio telefono kameros fiksuojamą vaizdą.

Užkirskite kelią skaitmeninėms grėsmėms

Šiais laikais stovyklose mažylių tyko ne tik fiziniai, bet ir virtualūs pavojai. Apsupti bendraamžių ir pasislėpę nuo stovyklos vadovų, vaikai daug labiau linkę pamiršti visus stabdžius ir be saiko mėgautis vaizdo žaidimais. Minios psichologija taip pat gali pažadinti susidomėjimą suaugusiesiems skirtu turiniu, kuris gali daryti neigiamą įtaką mažųjų vystymuisi.

„Prieš stovyklos pradžią aktyvavę „Google Family Link“ ar „Apple Family Sharing“ įrankių paketus tėvai gali tiek įjungti turinio filtravimą. „Apple“ įrenginių vartotojams reikėtų pasinaudoti vaiko telefone esančiais „Screen Time“ nustatymais, aktyvuoti „Content & Privacy Restrictions“ funkciją ir jos parinktyse nustatyti, ką blokuoti. „Android“ įrenginių savininkai tai gali atlikti „Google Family Link“ programėlėje įjungę „SafeSearch“ funkcionalumą.

Šie abiejų operacinių sistemų įrankių rinkiniai tėvams taip pat leis nesunkiai įvesti naudojimosi laiko limitus žaidimams, kurie padės mažyliams laiku atsiplėšti nuo ekranų ir dėmesį sutelkti į stovyklavimą“, – pataria „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro vaikų saugumo internete ekspertė.

Pasirūpinkite įrankiais emocinei gerovei

Buvimas su daugybe nepažįstamų bendraamžių vaikams ne visada būna vien tik malonus. Be naujų draugų stovykloje jiems gali tekti susidurti su patyčiomis ir kitais nemaloniais išgyvenimais, kuriais mažieji ne visada bus linkę pasidalinti su tėvais. Tokių atvejų prevencijai vaikams rekomenduojama papasakoti apie „Vaikų liniją“. Emocinę pagalbą jaunuoliams telefonu teikianti organizacija jau kurį laiką siūlo „Chat“ susirašinėjimo funkcionalumą, leidžiantį su specialiai apmokytu savanoriu apie savo problemas pasikalbėti visiškai privačiai, negirdint kitiems stovykloje esantiems vaikams.

Papildomai emocinius iššūkius gali padėti įveikti ir specializuotos programėlės. „iOS“ ir „Android“ platformoms skirtoje aplikacijoje „Burbulai“ mažieji gali rasti garso įrašų ramybei, miegui, veikloms, vaizduotės ir socializavimosi lavinimui, o joje esantis kursas, bendradarbiaujant su specialistais, buvo kuriamas atsižvelgiant į visų neurotipų vaikų poreikius. Tuo metu 3 – 12 m. vaikams adaptuota programėlė „Piku“ lavins dėmesingumą ir skatins kūrybiškumą, kai kiek vyresniems jaunuoliams pritaikyta „Ramu“ padės išlaikyti emocinę pusiausvyrą stresinėse situacijose ar patiriant panikos atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius