Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmanioji tekstilė: ar Jūsų drabužiai yra atsparūs elektromagnetinei spinduliuotei?

Ar norite vilkėti rūbą, kuris gali saugoti nuo elektromagnetinės spinduliuotės, smūgių ar net prisitaikyti prie temperatūros pokyčių bei drėgmės lygio? Jeigu taip, susitikime spalio 30 dieną 18 val. Energetikos ir technikos muziejuje, kur kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centro tyrėja dr. Ingrida Padleckiene bus kalbama apie išmaniąją tekstilę, rašoma Energetikos ir technikos muziejaus pranešime spaudai.
Energetikos ir technikos muziejus
Energetikos ir technikos muziejus / ETM nuotr.

Mokslininkai aktyviai dirba kurdami inovatyvius drabužius – jie vykdo mokslinius tyrimus, kuria pažangias gamybos technologijas ir aukštos pridėtinės vertės produktų prototipus, pasitelkdami naujus pluoštus, medžiagų struktūras, dėvimąją elektroniką. Tai itin aktualu žmonėms, kurie dirba ekstremaliomis sąlygomis ir dažnai susiduria su aukšta nelaimingų atsitikimų rizika.

„Inovatyvūs drabužiai gali ne tik užtikrinti komfortą, bet ir padidinti saugumą. Pavyzdžiui, drabužiuose, skirtuose darbui karštyje, gali būti integruotos jutiklių sistemos, stebinčios kūno parametrus. Tai leidžia stebėti darbuotojų sveikatą realiu laiku ir, esant pavojui, išsiųsti signalus tiek pačiam darbuotojui, tiek ir jo kolegoms. Be to, šiuolaikiniai drabužiai gali ne tik apsaugoti, bet ir šildyti. FTMC komanda jau sukūrė šildančius marškinius, kurie palaiko optimalią kūno temperatūrą ir leidžia jaustis patogiai net šaltuoju metų laiku“, – pasakoja dr. Ingrida Padleckienė.

ETM nuotr./Dr. Ingrida Padleckienė
ETM nuotr./Dr. Ingrida Padleckienė

Dr. Ingrida Padleckienė – Fizinių ir technologijos mokslų centro Tekstilės technologijų skyriaus mokslininkė, turinti medžiagų inžinerijos mokslų daktaro laipsnį. Ji yra sukaupusi vertingos patirties dirbdama akredituotoje tekstilės medžiagų ir gaminių bandymų ir sertifikavimo laboratorijoje, taip pat aktyviai dalyvavo tarptautiniuose projektuose, skirtuose išmaniosios tekstilės kūrimui ir vystymui. Ingrida specializuojasi kuriant apie pavojų signalizuojančią aprangą ir aktyviai šildančius marškinėlius.

Mokslinių pristatymų ciklas „Įkvėpti mokslo“ įgauna pagreitį. Kiekvieną trečiadienį Energetikos ir technikos muziejuje Lietuvos mokslininkai pasakoja apie užsienyje ir Lietuvoje atliekamus mokslinius tyrimus bei kuriamas inovacijas. Daugiau informacijos ir pristatymų programa čia.

Data: Spalio 30 d.
Laikas: 18:00 val.
Vieta: Rinktinės g. 2, Vilnius. Energetikos ir technikos muziejus

Mokslinių išradimų pristatymai nemokami. Registracijos formą rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai