Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įspėja neapsigauti: sukčiai, apsimetę Mokesčių inspekcijos specialistais, ragina susimokėti baudas

Kaip tvirtino į 15min redakciją parašęs „Kibernetinio saugumo sistemos“ specialistas Mindaugas Sinkevičius, pastaruoju metu fiksuojamas didėjantis sukčių ataktų skaičius. Sukčiai, prisidengę Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vardu, siunčia gyventojams SMS žinutes ir praneša apie neva VMI sistemoje gautą naują pranešimą dėl nesumokėtų administracinių baudų.
kibernetinė ataka
kibernetinė ataka / 123RF.com nuotr.

Pasak M.Sinkevičiaus, sukčių siunčiamas tekstas atrodo taip:

„VMI: Jus turite nauja pranesima VMI sistemoje del nesumoketu administraciniu baudu. Prisijunkite cia: vmi.lt-prisijungti.net“.

M.Sinkevičiaus nuotr.
M.Sinkevičiaus nuotr.

M.Sinkevičius įspėja, kad žinutėje nurodytas internetinis adresas yra specialiai sukčių sukurta svetainė, kuri imituoja prisijungimą į VMI paskyrą per banko sistemą.

Jis pataria vartotojams, pirmiausia, atkreipti dėmesį į tai, kad siuntėjo telefono numeris (+48506536720) yra registruotas Lenkijoje, o internetinė svetainė nors ir atrodo panaši, nėra oficiali VMI svetainė.

M.Sinkevičiaus nuotr.
M.Sinkevičiaus nuotr.

„Verta paminėti ir tai, kad vmi.ltprisijungti.com internetinis adresas buvo užregistruotas vos prieš tris dienas 2023-03-26. Vartotojui apsilankius minėtoje svetainėje, užkraunamas VMI puslapio klonas. Iš pirmo žvilgsnio svetainė praktiškai identiška tikrajam VMI puslapiui. Reiktų pažymėti, kad sekančiame žingsnyje leidžiama jungtis tik naudojant banko sistemas. Prisijungimai naudojant el. parašą ar su VMI priemonėmis nėra galimi“, – komentavo M.Sinkevičius.

O pasirinkus prisijungti naudojant bet kurį banką, vartotojams rodomas praktiškai identiškas oficialaus banko puslapio klonas.

M.Sinkevičiaus nuotr.
M.Sinkevičiaus nuotr.

„Suvedus prašomus duomenis vartotojams tektų ilgai palaukti, nes duomenys tuo metu yra siunčiami į sukčių centrą. Kibernetinis nusikaltėlis, gavęs šiuos duomenis, panaudoja juos prisijungti į tikrąją banko svetainę. Taip klientas prijungia kibernetinį nusikaltėlį prie savo banko sąskaitos, o vartotojui netikroje svetainėje paprašoma dar kartą patvirtinti kodą. Antrą kartą patvirtindamas kodą, vartotojas jau duoda sutikimą išsiųsti visus jo pinigus iš banko sąskaitos“, – įspėja M.Sinkevičius.

Ketvirtadienį apie pietus minėta sukčių sukurta svetainė, imituojanti VMI tinklalapį, jau neveikė.

M.Sinkevičius taip pat siūlo gyventojams pasitikrinti, ar kompiuteryje nėra šnipinėjančių programų, kurios nuskaitytų vartotojo slaptažodžius ar įvedamus simbolius į tokias svetaines kaip bankai ar VMI – tai galima padaryti ir su nemokamu „Kibernetinio saugumo sistemos“ sukurtu produktu „SpyWarrior“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas